24091977 Plivanje i pravilno disanje: Kako pravilno disati i plivati?
top of page

Plivanje i pravilno disanje: Kako pravilno disati i plivati?

Kako dete da nauči da pliva i pravilno da diše?


Prišla mi je mama jednog petogodišnjaka i rekla: ‘’Znate mi imamo veliki problem sa disanjem. Stalno mu ulazi voda u nos i zato ne može da stavi lice u vodu i zadržava dah. Šta da radimo?’’ Pitao sam dečaka: Da li dok trčiš dišeš? Da li dok voziš bicikl dišeš? Da li dok spavaš dišeš? Da. E pa tako i dok plivaš treba da dišeš!


Vreme je da naučite pravilno da dišete dok plivate!

Mnoga deca početnici, imaju poteškoća da prvo shvate da treba naučiti pravilno disati, pre nego počnu plivati… Smešno možda laiku zvuči, ali je tako…To je sasvim normalno i treba vremena, vežbe da bi se savladalo pravilno disanje tokom plivanja.


Pravilno disanje je umetnost kod plivanja, ali dostižna. Deca koja su od malena u vodi mnogo brže ovu “umetnost”, savladaju. Da, treba vremena da se glava opusti i telo uskladi prilikom pravilnog disanja u vodenoj sredini. Naravno kroz adekvatne vežbe. Kada se dostigne taj momenat opuštenosti, prestaće i svesno obraćanje pažnje na disanje, a dete će pravilno disati i time lakše plivati.

Zašto je toliko važno da deca nauče pravilno da dišu dok plivaju? Zato što deca kada savladaju tehniku disanja, mnogo lakše će savladati i bilo koju tehniku plivanja. Lakše, brže, samopouzdanije će se kretati kroz vodu, samim tim će bolje sinhronizovati pokrete ruku i nogu, kada je disanje ispravno.

Šta se dešava ako se nepravilno diše i pliva? Nepravilno disanje otežava plivanje. Telo je umornije, brzo se ostaje bez daha, srce ubrzava i stvara se panika u detetovoj glavi, jer je telo napeto. Može da dođe do vrtoglavice, jer nema pravilnog dotoka kiseonika, samim tim nema ni plivanja…

Kako plivati i pravilno disati?

Ono što je u početku bitnije od samih tehnika plivanja je da dete nauči pravilno da diše u vodi. I opet sve kroz igru i zabavu. Kako? Kako deca da nauče pravilno da dišu u vodi, da duvaju kroz nos? Lako! Za početak, duvamo i pravimo balončiće, na površini, ispod vode, tihe, glasne balončiće, vičemo i pevamo ispod vode, šapućemo, pa na kraju i dok plivamo, ponekad učimo da kijamo ispod vode!


Koji je najbolji način da dete nauči da pravilno diše dok pliva? Bez obzira što postoje pravila kako se uči pravilno disanje da bi se lakše plivalo, to ne znači da će imati isti efekat kod svakog deteta. Svako dete je individua i na suvom i u vodi. Zato što je neko dete plašljivije od drugog, ima strah da stavi lice u vodu, da ga nešto porpska po licu, a kamoli da pravi balončiće kroz nos u vodi…

Efektne vežbe, iz mog iskustva: Kako deca da nauče da dišu dok uče da plivaju?

  • 10 balončića: Najbolja vežba i najjednostavnija za pravljenje balona iz nosa je držeći se za ivicu bazena. Konkretno, probajte da napravite deset povezanih uzimanja vazduha i zaranjanja sa pravljenjem balona kroz nos. Na taj način deca uče pravilno i pravovremeno uzimanje vazduha, kao i izdisanje i to povezano, bez stajanja, kao da plivaju…

  • Kengurov skok: Iz mog iskustva vežba skok kengura u vodi je za decu najzanimljivija, samim tim i delotvorna kada je u pitanju učenje pravilnog disanja, priprema za plivanje. Evo kako ona izgleda: Izvodi se u plitkom delu bazena, idealno dubine do pojasa instruktora. Jedno po jedno dete radi vežbu, skaču sa ivice bazena. Prihvatite dete ispod pazuha i pomažete mu da skače kroz vodu, otiskujući se sa dna bazena i skačući iznad vode. Potrebno je napraviti 5-6 povezanih skokova sa pravilnim disanjem. Na taj način usklađujemo disanje sa skokovima kroz vodu.

  • Kreiramo nevreme: Često praktikujem igračke i vodene rekvizite, improvizujem kako bi deci bilo interesantno. Duvanjem kroz nos, sa zatvorenim ustima u vodi, pravimo buru za gumene brodiće, talase za ribice, patkice, duvanjem kroz nos pokrećemo plutajuće igračke do ivice bazena … Na ovaj način deca često duvaju i kroz nos i kroz usta, što i nije tako loše, ali uz vežbu, naše korekcije i instrukcije, da zatvore usta totalno, dolazimo do željenih rezultata.

  • Plivanje sa delfinom: Ovu vežbu najčešće koristim kao nagradu za decu ukoliko su bila dobra tokom časa i sva deca je prosto obožavaju! Izvodi se takođe u plićem delu bazena, uzimate dete na svoja leđa koja vas zagrle oko vrata i izigravate bukvalno delfina koji skače iznad vode sa njima na leđima i povezujete par skokova. Na taj način takođe učimo dete na pravovremeno uzimanje vazduha i pravilno disanje u vodi.

  • Niz balončića: Takmičimo se ko će duže da duva balončiće kroz nos ispod vode. Na taj način učimo decu da ne duvaju snažno kroz nos, već da dozirano i polako stvaraju niz balončića i na taj način ostaju duže ispod vode dok duvaju kroz nos. Takođe uče da kontrolišu takozvani ‘’čep’’ između nosa i usta.

Sa druge strane, imajte na umu da postoje razne tehnike disanja, u zavisnosti od tehnike plivanja, ali to je napredni nivo! Znači kada se savladaju osnovne tehnike disanja u vodi, mnogo je lakše savladati i određene tehnike plivanja. Princip je isti, samo je položaj tela i glave u različitoj poziciji.

Osnovni saveti za lakše disanje i plivanje:

  • Tokom plivanje je bitno održavati ritam disanja, ravnomerno i smireno disanje, a to se vežba od samog početka.

  • Tokom plivanja nikada ne zadržavajte dah kada je vaše lice u vodi ili vaša glava ispod vode.

  • Potrebno je stalno i konstantno da izdišete u vodi. Ukoliko to pravilno uradite, pluća bi trebalo da bude gotovo prazna u trenutku kada glava probija površinu vode za sledeći dah.

  • Udišite vazduh brzo čim usta dospeju iznad površine vode. Ovo bi trebalo da bude lako ukoliko ste prethodno ispraznili vaša pluća dok je vaše lice bilo u vodi.

Za razliku od drugih ‘’kopnenih’’ sportova, gde je nesputano disanje, tehnika disanja u plivanju zahteva da udišeš i izdišeš u određenim trenucima tokom plivačkog ciklusa.

Takođe je potrebno da se slede posebna pravila kako bi se povećala efikasnost disanja bez narušavanja plivačkog ritma. Zajedno sa drugim tehničkim preprekama, ovo objašnjava zašto je potrebno određeno vreme kako bi došli do pravilnog disanja i ovladali pravilnim plivačkim tehnikama u plivanju.

Kada se dete opusti u vodi, uz igru, sa lakoćom će savladati i tehnike pravilnog disanja. Verujte mi plivaće i uživati!



Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page