24091977 Peraja i plivanje: Kada deca treba da koriste peraja u plivanju?

Peraja i plivanje: Kada deca treba da koriste peraja u plivanju?

30 Mar 2020

Swimming Dad

Roditelji, ali i treneri greše kada na startu stave peraja deci kako bi lakše i brže naučila da plivaju. Šta kada im skinete peraja? Koliko su tada stvarno plivači? Da li deci stavljanjem peraja pomažemo ili odmažemo? Kada je pravo vreme deci staviti peraja i zašto? Kada peraja pomažu, a kada odmažu deci dok uče da plivaju? 

Peraja stvarno mogu pomoći u određenoj fazi plivanja kod dece, ali ne i na samom početku, kada tek uče da plivaju. Evo i primera: 

Od kada je počeo da pliva, pliva uvek sa perajima. Iskreno, ne zna da pliva bez njih! Preciznije, ne zna da pliva sa opruženim nogama! Kako? "Od kada je ušao u vodu, od samog starta je nekako plivao sa nogama u žabljem položaju – bočno savijene noge. Ali, zato kaže da kada stavi peraja oseća se sigurnijim, bržim sa njima u vodi, a pri tome noge su mu ispravljene", objašnjava mi Lukin tata. Da li je stvarno tako? Da, peraja mu daju brzinu, (5 x veće stopalo), ispravljaju noge, a sa druge strane daju lažni osećaj sigurnosti, i prividnu sliku da zna da pliva, pogotovo ako je početnik. Moje pitanje tati je bilo: Ko vam je savetovao da detetu stavite peraja, dok nije naučio prvo da pliva kako treba? "Niko. Bili smo na moru sa prijateljima i sva njihova deca su plivala, ronila sa perjaima, tako da je i Luka uz njih sa perajima proplivao!"

Naravno da neće peraja detetu naškoditi ukoliko ih je koristio tokom leta na moru, ali objasnite mu da ukoliko želi stvarno da oseti vodu i pravilno nauči da pliva, za početak poželjno je da ih odloži kraj bazena. 

Kada deci NE treba stavljati peraja? 

 

  • Deca koja tek uče plutanje i da se kreću sa nudlicom – početni nivo.

  • U situacijama, pre nego što nauče korektno tehniku plivanja.

  • Greška je staviti dugačka peraja deci na samom startu dok uče da plivaju, eventualno kratka plivačka peraja mogu doći u obzir.

  • Ukoliko postoji neki problem sa motorikom nogu.

  • Kada postoji neki problem sa zglobovima ili mišićima nogu.

  • Ukoliko ne prijaju, ne odgovaraju i predstavljaju problem detetu.

Kada je POŽELJNO da deca koriste peraja dok plivaju?