24091977 Peraja i plivanje: Kada deca treba da koriste peraja u plivanju?
top of page

Peraja i plivanje: Kada deca treba da koriste peraja u plivanju?


Roditelji, ali i treneri greše kada na startu stave peraja deci kako bi lakše i brže naučila da plivaju. Šta kada im skinete peraja? Koliko su tada stvarno plivači? Da li deci stavljanjem peraja pomažemo ili odmažemo? Kada je pravo vreme deci staviti peraja i zašto? Kada peraja pomažu, a kada odmažu deci dok uče da plivaju?

Peraja stvarno mogu pomoći u određenoj fazi plivanja kod dece, ali ne i na samom početku, kada tek uče da plivaju. Evo i primera:

Od kada je počeo da pliva, pliva uvek sa perajima. Iskreno, ne zna da pliva bez njih! Preciznije, ne zna da pliva sa opruženim nogama! Kako? "Od kada je ušao u vodu, od samog starta je nekako plivao sa nogama u žabljem položaju – bočno savijene noge. Ali, zato kaže da kada stavi peraja oseća se sigurnijim, bržim sa njima u vodi, a pri tome noge su mu ispravljene", objašnjava mi Lukin tata. Da li je stvarno tako? Da, peraja mu daju brzinu, (5 x veće stopalo), ispravljaju noge, a sa druge strane daju lažni osećaj sigurnosti, i prividnu sliku da zna da pliva, pogotovo ako je početnik. Moje pitanje tati je bilo: Ko vam je savetovao da detetu stavite peraja, dok nije naučio prvo da pliva kako treba? "Niko. Bili smo na moru sa prijateljima i sva njihova deca su plivala, ronila sa perjaima, tako da je i Luka uz njih sa perajima proplivao!"

Naravno da neće peraja detetu naškoditi ukoliko ih je koristio tokom leta na moru, ali objasnite mu da ukoliko želi stvarno da oseti vodu i pravilno nauči da pliva, za početak poželjno je da ih odloži kraj bazena.

Kada deci NE treba stavljati peraja?

  • Deca koja tek uče plutanje i da se kreću sa nudlicom – početni nivo.

  • U situacijama, pre nego što nauče korektno tehniku plivanja.

  • Greška je staviti dugačka peraja deci na samom startu dok uče da plivaju, eventualno kratka plivačka peraja mogu doći u obzir.

  • Ukoliko postoji neki problem sa motorikom nogu.

  • Kada postoji neki problem sa zglobovima ili mišićima nogu.

  • Ukoliko ne prijaju, ne odgovaraju i predstavljaju problem detetu.

Kada je POŽELJNO da deca koriste peraja dok plivaju?

  • Tek kada krenu da uče tehnike plivanja, preciznije, tek kada ih savladaju, e onda deca mogu da koriste peraja kao dodatni «alat» koje će im pomoći i unaprediti tehniku

  • Kod mlađeg uzrasta, deca peraja mogu da koriste da bi se ispravili nepravilni udarci nogama tj. da bi stekao osećaj drugačijeg položaja nogu, da bi se noge iz savijenog dovele u ispružen položaj. Duža peraja to posebno omogućuju.

  • Kod plivača takmičara, često se koriste kratka peraja jer omogućuju bržu frekvenciju rada nogu i jači intenzitet treninga, a sve u cilju boljeg rezultata (duga peraja daju brzinu, ali ulenjuju noge)

  • Takođe, peraja se koriste na treninzima kod naprednijih plivača starijeg uzrasta, u podvodnim udarcima, i to najčešće kod leptir tehnike. Na taj način se radi na razvijanju i unapređenju podvodnih udaraca nogama.

  • Ukoliko želimo da poboljšamo položaj tela u vodi, ali i u situacijama kada treba da se poveća fleksibilnost zgloba pri udarcu nogama.

  • Da se pre uhvati, oseti i nauči povratni udarac nogama.

Kako IZABRATI odgovarajuća peraja za dete?

Kada dođe do toga, treba obratiti pažnju na dve stvari:

  • Dužinu peraja - Dužina peraja je najvažniji faktor prilikom izbora, jer će dramatično uticati na detetov razvoj tehnike i brzine. Tradicionalno, kraća peraja su najbolja za svakodnevni trening. Duža peraja su bolja za rad na podvodnim delfin udarcima kao i učenju delfin tehnike. Kraća peraja daju realniji osećaj brzine i pomažu kod detaljnijeg učenja tehnike nogu. Duža peraja deci omogućavaju da plivaju brzo uz smanjeni tempo udarca nogu, što je često suprotno od onog što tražimo.

  • Savitljivost - Na kraju dana (ili vežbanja), peraja treba da budu deci udobna. Mala i tesna peraja mogu da dete učine veoma brzim, ali sa sa druge strane daju osećaj težine tj. kao da ima cigle na nogama. Ovo može da izazove bol u mišićima i premor. Takođe, ako su peraja mekana, ona će se savijati previše prilikom otpora, a time će dete imati manju korist od njih. Prava čvrstina i fleksibilnost peraja kod dece se svodi na njihove potrebe i nivo snage i znanja plivanja, a u tome vam može sigurno trener pomoći.

Šta ako peraja žuljaju moje dete?

Ukoliko peraja izazivaju žuljeve kod deteta, postoje čarapa dizajnirane specijalno za tu svrhu. Idealno bi bilo da dete nema potrebu za njima, zato što ste pronašli par koji mu potpuno odgovara i nije previše čvrst. Međutim, ako to nije slučaj kod vas, čarape su rušenje.

Da li postoje neka univerzalna peraja za trening?

Da, to su pozitivna ''pogonska'' peraja. Moja omiljena! Ova peraja su pogodna za sva četiri tehnike. Ona imaju jedinstven ellipsoidan oblik koji plivačima omogućava da imaju ispravan pogonski udarac nogama za svaku tehniku, što ih čini jedinstvenim. Ona su izuzetno koristan par peraja koji treba da ima svaki napredni plivač u svojoj torbi, pogotovo ako je ''prsaš'' ili plivač mešovitih trka. Jedino baš kod leptir tehnike, preporučuje se više tradicionalna kratka ili duga peraja, jer pomažu više.

Ono što je najvažnije, jeste da deca ne postanu previše zavisna od peraja ili bilo kojeg komada opreme za vodu. Ukoliko je dete već iskusniji plivač i želi da postane brži, neka korišćenja opreme svede npr. na manje od 50% od ukupnog obima treninga. To iskusni treneri znaju i uvek usmeravaju plivače.

Plivanje sa perajima svakom plivaču može samo da pomogne da unapredi rad nogu, fleksibilnost stopala, umanji stres kod ramena, poboljša položaj tela u vodi, unapredi tehniku plivanja i zaveslaja, poveća snagu i izdržljivost, poveća uticaj treninga i pruži više zabave u toku treninga, i naravno, "podavi" sve plivače u susednim stazama! Dok kod početnika, peraja znaju da kreiraju lažnu sliku plivača.

Naravno, budite obazrivi koliko često deca koristite peraja i dodatnu opremu tokom plivanja, jer lako mogu upasti u «zamku», kada se njihove ''vodene igračake'' isključe kao opcija za plivanje.

Izbor uvek postoji, pitanje je samo ko šta želi!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page