24091977 Masters plivanje: Kako plivanje integrisati u svoj život (i posle 30te 40te godina života)?
top of page

Masters plivanje: Kako plivanje integrisati u svoj život (i posle 30te 40te godina života)?


Već neko vreme, ujutru kada krenem na posao, sretnem komšinicu na biciklu, sa rancem na leđima. Ne, ne nosi hleb i mleko iz prodavnice. Uz osmeh i ''dobro jutro'' saznajem... Komšinica od 70 godina, inače drugi put prabaka, tri puta nedeljno ide na plivanje. Bio sam baš prijatno iznenađen. Sada mi je jasno odakle joj vitalnost i energija u tim godinama.

Da budemo načisto, nije moja komšinica neko otrkiće, niti je jedina koja je u zrelim godinama odlučila da plivanje integriše u život, ali je primer vredan pažnje.

Sestra od mog školskog, majka troje dece, sa 50 godina je donela odluku da želi da se isproba u triatlonu. Ne, nije bila ranije aktivan plivač, niti je znala sve tehnike. Uz disciplinu, jaku volju i redovno plivanje, nakon šest meseci uspela je da ostvari svoj cilj, i da završi trku u masters kategoriji. I danas pliva za svoju dušu.

Nikada nije kasno za plivanje!

Iskreno, ni ja nemam više 20 godina, a adrenalin mi i dalje radi kada se pištaljka čuje na bazenu. Jeste da nemam tu kondiciju kao sa 13 godina kada sam iz punog treninga uskakao u bazen. Ali, želim da plivam, ponekad i da se takmičim. Kako? Masters plivanje je pravi odgovor za mene i za sve vas koji to želite.

Zašto masters plivanje:

Čini te ponovo pravim sportistom... Osećaj da si ponovo u trci i sa 40 i kusur godina je neopisiv. Danas, bez obzira da li ste se rekreativno ili profesionalno bavili plivanjem, ili bilo kojim drugim sportom možete i u ''najboljim 50tim'' godinama svog života da nastavite.

Daje ti osećaj dugovečnosti: Moramo biti svesni da nismo više tinejdžeri i da će svaka povreda, udarac mnogo teže da se sanira. Međutim, ukoliko plivate i u poznim godinama svaki oporavak će biti mnogo brži i lakši. Masters plivači npr. 50-godišnjaci često imaju fiziološke funkcije kao neki 30godišnjaci. To čini plivanje idealnim sportom, a mnogi mu daju epitet dugovečnosti.

Možeš da počneš od nule. Većina masters plivača će vam reći da nije potrebno da ste u formi da bi postali jedan od njih. Već da će vam baš master plivanje pomoći da željenu formu postignete na pravi način. Zato im se slobodno priključite.

Zabavno je. Masters plivači su različitih fizičkih sposobnosti i godina, ali koji se odlično zabavljaju dok plivaju.Najinteresantnije je kada se napravi štaveta mlađanih momaka i nas u zrelim godinama. Ko će pobediti, tata sina ili sin tatu? Mnogi se iznenade finišom trke, a adrenalin je na zavidnom nivou. Malo konkurencije nije na odmet, najgore je plivati sam...

Sve je lakše u društvu. Plivanje ne mora biti ''usamljenički'' individualni sport. Umesto da idete sami na trening, uvek se možete organizovati sa kolegama masters plivačaima. Plivanje kao društveni sport je mnogo zabavnije nego kao individualni.

Cena? Da, sada će mnogi reći, jeftinije je trčanje od plivanja. Iliti... Ko će u ''našim'' godinama i to da plaća, kada su troškovi školovanja dece sve veći, a njihovi prohtevi kako rastu zahtevniji, a kamoli penzioneri da budu masters plivači! Teško. Varate se! Za masters plivanje nije vam potreban najnoviji model kupaćeg, niti dizajnirane plivačke naočare. Dovoljno je ono što već imate. I to je siguran sam ponekad jeftinije od dobrih para patika za trčanje.

Za početak, pronađite malo volje i želje u sebi, a onda se raspitajte koji to masters plivački klub u vašem kraju postoji i priključite se njegovom timu.

Ukoliko takav nemate u blizini, i dalje možete da odete na bazen i plivate. Bolje ćete se osećati!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page