24091977 Fotografisanje dece u bazenu
top of page

Fotografisanje dece u bazenu


Kada stigne beba, mama i tata dobiju «foto groznicu», koja mi se čini nikada ne prestaje.

Taj sam. Kao i većina roditelja pokušavam da uhvatim svaki dečiji momenat fotografijom kako u pesku, tako i u vodi. Novi korak, okret, osmeh, skok... Istina je stavrno kako brzo proleti to vreme od pelena do kupaćeg, prvog koraka, do prvog zaveslaja. Zato me svaka uspešna fotografija kraj bazena raduje i vraća u te čarobne trenutke.

Ovo je moje amaterskom iskustvo o slikanju i plivanju. Ovde nije reč o majstorima svog «zanata», sa profi foto opremom, već roditeljima, mama i tatama koji žele da sami zabeleže dečiji trenutak kraj bazena.


Slikanje i plivanje: 5 saveta iz SwimmingDad ugla:

Bebe u bazenu poziraju: Još na časovima bebi plivanja, počeo sam da beležim svaki «vodeni» trenutak mame, tate sa bebom. Kasnije sam nastavio da fotografišem i moju decu, kako kraj bazena, u bazenu, tako i pod vodom. Nebojte se bebe se neće zagrcnuti, niti nagutati vode ako zarone. Mogu vam reći da su one veoma zahvalne za saradnju i slikanje u vodi, posebno kada su site i naspavane. Tada je mnogo lakše zabeležiti trenutak odrastanja čak i u bazenu.

Naravno, fotografije pod vodom su uvek efektnije i zanimljivije, ne samo zbog bebinih grimasa, već i osmeha njihovih roditelja. Takve fotografije uvek izazovu puno emocija. Za njih vam stvarno nije potreban skup vodootporan fotoaparat. Do sada sve podvodne fotografije sa mojom decom sam napravio sa Nikon (waterproof 10m/33ft, shockproof 1.5m/5ft ful HD).

Animirajte decu u bazenu: Kako su sve deca sigurnija na nogama, i svesnija svega oko sebe, teško ih je pohvatati, uhvatiti željeni momenat fotoapartom ili telefonom. Posebno kada su u bazenu. Kako im zadržati pažnju? Ono što praktikujem sa mojom decom je da svaki put nešto osmislim da rade, igraju se, prave, ili improvizuju dok imaju neki rekvizit u rukama, ili na glavi. Kada im date glavnu ulogu u «filmu», tada je mnogo lakše sarađivati sa njima.

Naravno ima onih situacija kada deca provale tačno šta želite, posebno ako vam je bitno, e onda se namerno krevelje, glupiraju... još ako su dvoje ili više njih udruže, tada je prava zabava, ali ne za vas. Naoružajte se tada strpljenjem, nadajte se da će ih to proći. Najbolje od svega je ukoliko neko sa strane zabeleži momenat kako vi «dubite» na glavi, da bi dobili dobru fotografiju. Iskreno, najviše volim kada taj snimak posle određenog vremena svi pogledamo i smejemo se šta smo radili.

Posmatrajte i budite neprimetni: Kada ste uspeli decu da animirate, lagano se odmaknite, posmatrajte ih i probajte da uhvatite želejni momenat u tišini. Neverovatno je koliko puta je potrebno da se «okine» kako bi se izabrala ona dobra, posebno kada je u pitanju podvodna fotografija. Pa čak i amaterska. Strpljenje, osećaj za pravi momenat, u takvim trenucima, su jedini prijatelj.

Jutro je saveznik: Sa druge strane, spontane fotografije su uvek najbolje. Za takve momente jutro se pokazalo kao dobar saveznik sa mojom decom, i to do 9h. Posle toga gube interesovanje u svakom smislu i postaje «mučenje» za sve. Mada, ima onih jutarnjih momenata kada ništa ne pomaže. Nemojte odustati. Pokušajte popodne ponovo posle 17h, kada je blaže sunce, samim tim i manji odraz svetla i senke u bazenu.

Snimak umesto fotografije: Deca kao deca, su ponekad toliko aktivna, malo ponekad tvrdoglava čak i kada ste ih animirali. Mesto ih ne drži uopšte. Tada ne koristim opciju foto, već prebacim dugmence na video i snimam. Kada klinci završe sa svojim akrobacijama pokušam da zamrznem neki momenat iz videa i pretvorim ga u fotografiju. Bude tu dosta zanimljivog sadržaja. Jeste da nije kvalitet kao kod fotografije, ali je za uspomenu mami i tati sasvim dovoljan.

Uvek od fotografije dobijete sasvim netšto drugo od onoga što ste možda imali u glavi, želeli... nekada je to van očekivanja, fenomenalno, a nekada je naravno i katastrofa. Bez obzira na kvalitet, svaka tri meseca napravim selekciju od najboljih 20 fotografija i izradim ih. Neke su u albumu, a većina na zidu. Na kraju krajeva taj uhvaćeni momenat odrastanja, i dečijeg osmeha u bazenu je najbitniji, bar za mene.

Da li vaše fotografije ispune očekivanja?

Kako vi uspevate da uhvatite taj momenat odrastanja?

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page