24091977 Blog gost: Goran Dimitrić
top of page

Blog gost: Goran Dimitrić


Koje je najbolje vreme da se vaše dete upusti u podvodnu avanturu, da roni sa bocom? Koji su preduslovi za ronjenje sa bocom? Da li se preporučuje adhoc obuka za ronjenje na plaži, brodu dok ste na moru? Koja obuka se za decu preporučuje? Za Swimming Dad kao #Blog gost, objašnjava prof. dr Goran Dimitrić, profesor plivanja na Univerzitetu Novi Sad. Pored plivanja Goran je i višedecenijski ljubitelj ronjenja, PSS instruktor #A04DG1081, kluba TIMSCUBA DIVING, Novi Sad, Srbija, koji vrši edukaciju ronjenja po standardima PSS.

Sa koliko godina je najbolje da deca krenu na ronjenje sa bocom?

Najbolje je da deca iz bezbednosnih razloga počnu da rone sa bocama oko 14.te godine. Tada su pored fizičkih mogućnosti i mentalno jači, mada ne dovoljno kako bi reagovali u nekim nezgodnim situacijama. Dobro bi bilo, da bi ih zainteresovali ili one zainteresovane "zadržali" da ih ne odbijemo, da pohađaju kurs ronjenja na dah kao dobru pripremu za ronjenje sa bocama.

Da li postoje neki preduslovi za ronjenje?

Najbitniji peduslov je lekarski pregled, sa naglaskom da je pregled za ronioca. Mada u inostranstvu se to rešava sa potpisanom izjavom o zdravstvenom stanju polaznika kursa, što smatram da nije dobro. Naravno, bitna je i volja kao i nepostojanje straha ni predrasuda (ajkule, kitovi, ...).

Da bi ronili sa bocom, da li je obavezno da se prođe kurs ronjenja ili je i dovoljna ubrzana obuka na brodu ili plaži, pre zarona?

Naravno, najbolje je pohađati ceo kurs na maternjem jeziku. Postoji dosta bezbednosno važnih stvari i potrebno ih je razumeti tačno kako nebi došli u problematičnu situaciju. Kratki kursevi na plaži su dobar uvod tj. da se zadovolji znatiželja pojedinca i da se vidi da li je to to. Za decu svakako preporučujem ceo kurs. Nakon obuke na plaži ili brodu obavezno je da sa detetom ili osobom koja se tako pri/naučila ronjenju, roni iskusan intruktor ili divemaster, uz poštovanje dubine ronjenja za taj nivo osposobljenosti. Mada ... za incident u ronjenju ne moramo biti duboko.

Koje doba godine je idealno za početničko ronjenje? Najbolje mesto za početnike i prve zarone po tebi je?

Najbolje je početi da se roni u periodu septembar - april (u uslovima kada nemate more)... jer se posle privodi kurs u otvorenim vodama i ide se na more. Najbolje je u toplom moru i velikoj vidljivosti, jer su tada najbolji uslovi za učenje i ronjenje, a kada se stekne iskustvo može se roniti u svako doba godine i u vodama različitih temperatura.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page