24091977 Kapa za plivanje: 5 grešaka prilikom stavljanja
top of page

Kapa za plivanje: 5 grešaka prilikom stavljanja

Ko zna da stavi kapu za plivanje? Na to pitanje, odgovor od mojih «malih» plivača uz veliki osmeh, dok su svi digli ruke i u glas viknuli: ja ja ja ja ... i sa ponosom mi pokazivali. Ponovio sam pitanje: Da li znate da stavite pravilno kapu za plivanje? Na taj odgovor nastao je tajac, po koja stidljiva ruka je rekla: da ja znam... Dok su se ostali međusobno zgledali, o čemu to pričam.


Često se dešava da pred sam čas plivanja, deca žure da stave kapu za plivanje, pa ni ne gledaju šta je, šta nazad ili kasne, pa im roditelji tek tako samo navuku da bi je imali na glavi... Ima i onih koji stavljaju konstantno pogrešno kapu za plivanje, ubeđeni da je to pravi način. Retko ko ih zaustavi i pokaže im kako treba ispravno staviti.


Plivačke kape su vrlo jednostavnog dizajna, ali ukoliko ih stavite u brzini, možete se «maskirati» umesto u plivača u: klempu, kuvara, Napoelona ili gusara, šeširdžiju, čak i sanjara. Verovatno postoji još koji «stil» stavljanja kape za plivanje, ali ovi su trenutno u modi!


5 pogrešnih načina stavljanja kape za plivanje:


1. Klempa: Ukoliko želite da budete «klempa» dok plivate, onda kapu za plivanje navučete tako da vam uši oklempavi. Ne shvatam samo kako nekom dok pliva ne smeta da mu uši budu stisnute u neprirodnom položaju ili kako deca vole da kažu «majmunče» stilu. Ukoliko ih prekrijete kapom, budite bez brige i dalje ćete sve čuti šta vam trener priča.

2. Napoleon ili gusar: Često deca ili roditelji, stave kapu za plivanje na taj način da šav (koji je po sredini kape) bude popreko umesto po dužini. Tada u bazenu možete videti Napoleona ili gusara kako plivaju kraul ili leđno... Vrlo zanimljiv prizor, ali pogrešan način stavljanja kape

3. Kuvar: Ponekada mi se tokom treninga pričinjava da će iz bazena iskočiti kuvar da me pita šta želim za dezert. «Kuvari» su oni plivači koji stave kapice na vrh glave, pa se često čini i da će kapa da im spadne.

4. Sanjar: Dosta dece su tokom plivanja «sanjari» pravi. Dešava se da kapu za plivanje navuku skroz preko obrva, dotle da čak i stisnu oči, pa škilje da bi videli stazu ispred sebe

5. Šeširdžija: To su oni plivači koji stave kapu nakrivo, kao da nose šešir i da su krenuli u šetnju. Kapa za plivanje im stoji tako da je: jedno uvo skroz prekriveno, a drugo potpuno van. Kao da hoće konstantno da pitaju: Šta kažeš, nisam te dobro čuo?

Kako pravilno staviti plivačku kapu? Jednostavno. Šav koji je na sredini kape, treba da bude na sredini glave, ali uzdužno (ne popreko). Zatim kapa za plivanje ide uvek iznad obrva (ne kao da ste na skijanu do očiju), i naravno preko ušiju (ne ni do pola uveta, niti da viri celo). Da bi vam bilo lakše da je stavite ili sami ili da vam neko drugi stavi, glavu sagnite malo niže, a kapicu naslonite na čelo i polako je razvlačite dok ne pokrijete celu glavu i uši.

Zašto je potrebno staviti kapu za plivanje na bazenu? Razloga je sasvim dovoljno da je stavite: zbog higijene, vaše kao i higijene bazena, da se ne začepe filteri bazena od duge kose, da vam kosa, ukoliko je duga, ne ulazi u usta dok plivate, prelazi preko očiju, da ne progutate tuđu dlaku dok uzimate vazduh dok plivate, poštovanje «kućnog» reda bazena, da vam duga kosa ne bude toliko mokra i u dodiru sa hlorom, i sl....

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page