24091977 Blog gost: Rita Pesuth
top of page

Blog gost: Rita Pesuth


Višestruka svetska rekorderka u kik boksu (WAKO – Svetska asocijacija kik boksa u kategoriji od 55kg 1993.,1995., 1997., 1999. godine), kao i nacionalna šampionka Mađarske (18 puta od 1991. do 1999. godine), Rita Pesuth je današnja Swimming Dad #Blog gošća. Nakon svoje veoma uspešne karijere, odlučila je da se posveti kik boks fitnesu kao i plivanju za bebe. Rita objašnjava, iz ličnog iskustva, koji su benefiti plivanja za bebe, ko je opušteniji u bazenu mame ili bebe, i kada je odlučila da svoju bebu upiše na časove plivanja.

Iz tvog ličnog iskustva, koji su to benefiti bebi plivanja za majke i bebe?

Iz mog iskustva, benefiti bebi plivanja su: bebe se kreću lakše u vodi nego na suvom; redovno vežbanje pomaže u razvoju mišića i koordinaciji pokreta; mame i bebe provode vreme zajedno u društvenom okruženju; doprinosi boljoj društvenosti kod deteta; voda pomaže u redukciji mišićnog tonusa kod beba koje imaju jači tonus ili spazam mišića; voda deluje opuštajuće i na mame i na bebe; bebe i mame provode kvalitetno vreme zajedno što dovodi do dublje socijalne i emocionalne povezanosti; doprinosi jačanju imuniteta. Većina beba voli da bude u vodi,, ali je veoma važno pripremiti ih za časove bebi plivanja, i to posebno za temperaturu vode. Obično je temperatura vode pri kupanju kod kuće negde oko 37C u poređenju sa temperaturom vode u bazenu koja iznosi 32C. Postepeno hlađenje vode tokom kupanja kod kuće će doprineti da se beba prilagodi temperaturi vode u bazenu. Takođe, bebe ne treba da budu gladne ili umorne tokom časa. Dolazak na vreme, smanjuje eventualni stres kod beba i roditelja. Prvi čas je potpuno različita sredina za bebu i moguće je da bebe zaplaču ili da se ne osećaju prijatno. Ovo nije nužno loš znak. Pravo vreme za potapanje glave vaše bebe zavisi od njenog uzrasta. Što se pre počne sa časovima plivanja, to će lakše biti da potope glavu zbog njihovog urođenog instinkta za ronjenje koji postoji do navršenog sedmog meseca. Bebama koje su starije je potrebno više pažnje i nasilno potapanje nije preporučljivo, posebno ako se beba tome vidno opire. Roditelji treba da ohrabre ovaj proces tako što će imati pozitivan stav kako bi doveli do pozitivnog iskustva.


Ko je opušteniji tokom časova?

Osećaj uživanja u časovima plivanja je važan i za bebe i za mame. Roditelji bi trebalo da razgovaraju sa svojim bebama pre časova kako bi ih mentalno pripremili za jedno takvo iskustvo. Strpljenje i smirenost su izuzetno važni tokom časa. Takođe je preporučljivo da roditelji imaju realna očekivanja od svojih beba. Ako vaše dete ima naporan dan, treba da nađete smirujući način kako da opustite svoju bebu. Naš cilj je da učinimo da se svi osećaju srećno i prijatno na času.

Da li si upisala svoju kćerku na časove bebi plivanja? Ako jesi, kada si to uradila? Počeli smo ustvari vrlo rano. Kada je imala samo dva i po meseca, odveli smo je na more, a nakon obavezne vakcinacije nastavili smo da plivamo u bazenu. Mame i bebe vole da budu zajedno u bazenu i zaista mogu da preporučim ovu vrlo korisnu aktivnost svim roditeljima.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page