24091977 Tatin ili bakin recept za vreme?
top of page

Tatin ili bakin recept za vreme?

U današnjem svetu gde svi nešto jure i žure da uhvate to čudno vreme, često izgubimo i pojam o njemu, ali i sebi. Mudri ljudi, kažu da “čovek koji može upravljati svojim vremenom, može upravljati gotovo svime". Hmmm, da li to važi i za mame i tate? Moja žena bi rekla: Da naravno, sve uz dobru organizaciju vremena se postiže. Ko je poznaje bar malo, zna da sam ja u dobrom treningu, padam na nos!

Istina je, kada pogledamo, vreme je isto za sve nas, nezavisno od toga čime se bavimo, kao i ko smo, da li smo mama ili tata. Svakoga dana imamo iste šanse, jer svi imamo 24 sata na raspolaganju, 168 sati nedeljno, 8760 sati godišnje. Od toga naravno, većina nas radi 8 sati dnevno, prosečno 45 sati nedeljno.


I sada kada bih vas pitao, da li ste u skorije vreme imali vremena da plivate, vi ili vaše dete, verovatno bi mi se ironično nasmejali ili prevrnuli očima: Hm, vidi ovog optimistu...


Međutim, šta je sa onim preostalim vremenom dok ne radimo i ne spavamo? Većina vas bi rekla: Taksiram decu od tačke A do tačke B, čekam sat vremena autobus, spremam ručak, kuću, popravljam kola, nosim tašti lek i sl. Sve razumem. Da vam bude još gore, matematičari su izračunali da za 57 godina života grubo možemo reći da imamo oko 500 hiljada sati na raspolaganju. Od ove činjenice se prosto i ja naježim, i zapitam se gde je svo to vreme otišlo.


Verujem da je pola miliona sati, sasvim dovoljno da nešto promenimo za sebe, zar ne? Na nama je kako ćemo ih iskoristiti.


Trik postizanja svega što želimo danas, nije u tome da uvek i sve završimo, već da uradimo ono što je trenutno važno! Da, ali gde tu da uklopim još i vreme za plivanje? Moj savet je da smanjite kradljivce vremena koji nas zadirkuju svakodnevno, počnimo od opsednutosti društvenim mrežama, igricama na telefonu, neadekvatnim TV serijama i sl. Videćete, matematika je jednostavna, ako ste im u toku dana podlegli minimum deset puta, izgubili ste dva i po sata vašeg slobodnog vremena. Za ta dva sata tokom dana moguće je sve!

Razmislite o ovome, i možda baš danas upišete dete na plivanje ili još bolje pozovete prijatelja da umesto dnanšnje kafe u omiljenom kutku, ćaskate na putu za bazen.


Kao i u svakodnevnom životu, i u plivanju vreme je ključna stvar. Ono određuje koliko smo sebe uložili, koliko sati, minuta potrošili da bi isplivali, verovali ili ne, samo jedan treptaj bolje od prošlog puta.


Zato, nema nijednog tatinog, ali ni bakinog recepta za vreme, jer svako ima individualan pristup. Samo što je neko u tome bolji od drugog!


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page