24091977
top of page

Zašto je bitno da deca nauče da plivaju od najranijeg uzrasta?


Plivanjem od najranijeg uzrasta, svakodnevno “hranimo” decu znanjem, veštinama koje pokreću ne samo um, telo, već i srce, ali i bude uspavanu radoznalost za ceo život. Naš zadatak je da im pomognemo da što lakše savladaju plivanje, ako je moguće na što zabavniji način, kako bi bili što bezbedniji i sigurniji danas i sutra na “igralištu”.

Dokle god se vaše dete bavi plivanjem ostaće u svetu u kom stalno pokušava da nadmaši sebe. Tada su uključena sva njegova čula, lokomotorni sistem i intelektualne sposobnosti. Dok pliva, vaše dete ne samo da jača svoju fizičku snagu, već i mentalnu. I na kraju krajeva, naučiće kako da se nosi sa preprekama i izazovima koji se usput javljaju. Nije li to ono što nam je svima potrebno?

9 razloga zašto je bitno da deca nauče da plivaju od najranijeg uzrasta?


Zato što na taj način će biti:

1. Sigiurnija

2. Društvenija

3. Odgovornija

4. Zato što je plivanje kao i pisanje, čitanje, osnovna kultuna življenja!

Deca su bolja nakon plivanja, zato što plivanje:

5. Jača imunitet

6. Upisuje “kod” zdravih navika

7. Razvija intelekt kod dece

8. Plivanje podiže samopouzdanje

9. Donosi osmeh na lice.

Kada deca kroz sport nauče pozitivne životne lekcije, nema sumnje da će postati iskreni, pouzdani odrasli koji će u svakom trenutku pokušati da pomognu drugima u nevolji.


Šta me je kao RODITELJA naučilo bebi plivanje?


Upravo taj trenutak.

Kada sve ostalo postane nebitno.

I kada vas obuzme njihov osmeh.

Direktan kontakt tela.

Negovanje, povezivanje i razvoj u toplini koju voda pruža.

Zašto plivanje treba da bude deo odrastanja svakog deteta, motivacija za RODITELJE?

Ovo su mojih 5 razloga u radu sa bebama i roditeljima:


1. Voda POVEZUJE PORUDICU i uvek nađe put do vašeg srca

2. Ne postoji bolja REKREACIJA za novorođenče i roditelje sa svim dražima koje plivanje pruža

3. Upoznaćete svoje dete i sebe, mnogo bolje kroz prvi izazov i jedinstveno okruženje i iskustvo koje voda pruža

4. Jer ćete možda po prvi put pevati i plesati sa svojom bebom

5. I na kraju, zato što ćete vi i vaša beba biti srećni!

Koja je to osoba koja od najranijih bebinih dana daje toplinu plivanju?

Ko drugi nego RODITELJ!


Na svima nama je da decu inspirišemo, da budemo njihova podrška, kako u vodi tako i na suvom negujući njihovu radoznalost i prihvatanje, jer ishod te igre ostaje urezana u sećanje, ne samo njima već i nama.


Nadam se da uz pomoć Swimming Dad zajednice mogu da vam pružim „osećaj topline i kolorita“ i da vam plivanje približim na jedan edukativan, zanimljiv i opušten način.

Verujem da mogu da motivišem RODITELJE da počnu da plivaju sa decom od najranijeg uzrasta, osećaju se sigurno u vodi i uživaju u njoj, kao što to čini moja porodica!


Plivanje i rad sa decom u vodi i kraj vode donosi puno izazova i lekcija na dnevnom nivou, ne samo za plivače već i za nas; nastavnike i trenere. Ja još uvek i dalje učim. Plivanje sa decom je najbolji saveznik ako hoćete da vaše dete izraste u zdravog, dobrog i vrednog pojedinca.


Posle svega...


Da li je svetu zaista potreban još jedan blog, vlog, e-book, priručnik ili podkast o bebi plivanju? Da li neko tu priču uopšte sluša? Sve dok pričamo priču srcem, iskreno, i sve dok je i jedna osoba sluša, čita, vredi!

Zašto? Zato što niko ne može da ispriča priču na moj način, jer niko nema moju bitku, život, lekcije i autentičnost, čak ni preko okeana. Zato vam predstavljam moju priču, priručnik: Šta roditelji treba da znaju o bebi plivanju?

Ovo nije priručnik gde ćete naučiti stručne termine ili definicije iz plivačkog sporta, već prostor, u kome možete na jednom mestu, kroz lične primere jednog tate i dvodecenijskog iskustva profesionalca iz sveta plivanja, dobiti odgovore na roditeljske nedoumice, strahove o bebi plivanju, uopšte o plivanju od najranijeg uzrasta.

Život je lepši kada plivate!

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page