24091977
top of page

Plivanje: Kako su nastale slikovnice o plivanju? Blog gost: Jelena Trifunović, dečiji ilustrator


Velika je odgovornost kreirati ilustracije, likove za dečije slikovnice o plivanju, a da one budu na ispravannačin protumačene, da prenesu pravu poruku najmlađima. Sa druge strane svakodnevna čarolija koju svet bojica, mašta mogu plivanju da pruže je neprocenjiva kako za najmlađe, tako i za one koji još u sebi čuvaju dete. Kako su nastale slikovnice o plivanju, priče o stihovima sa ivice bazena i kako se snovi ostvaruju objašnjava profesorica grčkog jezika koja se odvažila da upliva u čaroban svet dečijih ilustracija, Jelena Trifunović.


Ko daje boju slikovnicama o plivanju?


Kao Swimming Dad #Blog gost, Jelena Trifunović dečiji ilustrator objašnjava: Zašto je bitno da deca važne životne situacije, među kojima je i bezbedno plivanje, uče i kroz ilustracije u dečijim slikovnicama? Koliko je važna poruka koju svaka ilustracija u slikovnici o plivanju prenosi deci? Kako su nastali ilustrovani likovi Jakov i Petra u slikovnicama o plivanju? Koliko je važna edukacija najmlađih o bezbednom plivanju, ali i roditelja kroz slikovnice?

Zašto je bitno da deca važne životne situacije, stvari, među kojima je i plivanje, uče i kroz ilustracije u dečijim slikovnicama?

Mislim da deca najlakše uče kroz vizuelni prikaz. Neke od najvećih životnih lekcija ostale su mi u sećanju kroz ilustracije iz slikovnica iz ranog detinjstva. Mi smo tada, recimo, imali Hajdi i sve njene pustolovine, s njom smo ,,išli” na planinarenje i plivanje, a mislim da ću zauvek pamtiti pustolovinu letenja balonom - i sad su mi pred očima boje i teksture s tih ilustracija.

Koliko je važna poruka koju svaka ilustracija u slikovnici o plivanju prenosi deci?

Važna je najpre zbog njihove bezbednosti u vodi, a onda i zbog potpunog opuštanja i uživanja u vodenom okruženju koje nam dobro i sigurno plivanje donosi.

Velika je odgovornost kreirati ilustracije, likove za dečiju slikovnicu, a da oni budu na pravi način shvaćene, protumačene, da isprate reči autora…

Slažem se, ali mislim da je u ovom slučaju moj zadatak bio lak zato što je autor slikovnice u isto vreme i stručnjak iz oblasti o kojoj piše, pa su mi njegovi saveti i znanja bili na dohvat ruke kao velika pomoć u stvaranju.

Kako su nastali ilustrovani likovi Jakov i Petra u slikovnicama o plivanju?

Nastali su prema pravim likovima! Jakov i Petra su strastveni plivači i tatini najbolji učenici, stoga su velika inspiracija. Kad god radim na nekoj knjizi, uvek predlažem autoru da knjizi damo neku specijalnu vrednost, da ubacimo neki lični i poseban motiv, makar samo nama znan… Ovde je to bilo i te kako izvodljivo. Jakov i Petra su u međuvremenu zaista porasli i njihove vodene sposobnosti su sada velike i važne.

Kako izgleda živeti u svetu bojica, kreativnosti, dečijih stihova i priča?

Predivno! Imam taj mali šareni balon u kom živim i stvaram i ne mogu da verujem da sam čekala toliko dugo da se ohrabrim da započnem posao svojih snova…

Biti ilustrator dečijih slikovnica u Srbiji da li je to izazov?

Jeste, ukoliko ne radite za izdavačku kuću, pa projekte morate sami da nalazite. Ja imam tu sreću da mi nekako sami dolaze i da uvek radim na nekoliko knjiga istovremeno.

Pisci kažu da decu nije lako prevariti i da nimalo nije jednostavno pisati za njih. Da li je isto i sa ilustracijama?

Ja nekako baš verujem da dokle god budem negovala dete u sebi, moći ću da stvaram na način koji je blizak deci :)

Kako se profesor grčkog jezika odvažio da upliva u čaroban svet dečijih ilustracija?

Posle mnogo sanjanja, razmišljanja, premišljanja, računanja, odvažih se i skočih! Ono što me je sve vreme guralo napred je činjenica da svom detetu želim da pokažem da su snovi ostvarivi. Ali to ne znači da ne volim svoju zvaničnu struku - doživotni sam helenista i zaljubljenik u grčku kulturu i jezik.

Da li se dečiji ilustrator slikovnica, knjiga postaje čitajući ili crtajući?

Svakako i jedno, i drugo! Moj omiljeni miris je miris starih knjiga još od kako sam imala 5 godina - tada me je mama prvi put odvela u biblioteku. Pamtim taj dan jer to je bila ljubav na prvi pogled. I dalje sam strastveni čitalac i ljubitelj biblioteke. Mislim da su mi upravo ta ljubav i tridesetogodišnji čitalački staž doneli sposobnost da stvaram razne svetove iz mašte.

Zašto baš dečija ilustracija? Mislim da je zato što mi je oduvek bilo lakše da se povežem s decom nego s odraslima. Ako i nisam bila sigurna do tada, ova želja definisala se i ustalila onda kad sam postala majka.

Kako izgleda tvoj proces kreiranja ilustracija, za dečije slikovnica o plivanju?

Prvo pročitam Vladimirov rukopis, uživam neizmerno u njegovim stihovima, i nekako mi se odmah jave jasne slike scena i likova. Onda počnem od početka, jer volim da gradim priču stranu po stranu.

Koliko mašte je potrebno za kreiranje 7 različitih edukativnih slikovnica o plivanju u nizu? Verujte da ni sama ne verujem da smo ih već toliko odradili! Mislim da smo uspeli jer smo se svakoj slikovnici posvećivali kao da je jedina, radovali joj se, listali i mirisali njene strane.

Da li je moguće da ponestane inspiracije za crtanje?

Odaću vam jednu veliku i važnu tajnu - što više „rabiš” kreativnost, ona u većim količinama dolazi!

Koliko je lako ili teško povezati sa tekstom koji treba da ilustruješ o plivanju?

Mislim da mi je ovaj zadatak vremenom postao lak, jer ovo je posao kao i svaki drugi, moraš da ga odradiš. Sedneš, pokreneš svoj „motor” i uđeš u to aktivno stanje stvaranja gde ništa drugo sem tebe i te knjige ne postoji.

Kako znaš da je neka ilsutracija o plivanju dobra, pre nego što pošalješ autoru?

Zapravo, ne znam :) Pošaljem autoru ilustracije i očekujem utisak i kritiku, i instrukcije za ispravke tamo gde je potrebno. Zbog toga volim rad na knjigama, jer je to zajednički projekat autora, štamparije, mene kao ilustratora, i na kraju dece koja daju svoj iskreni sud.

Ko je tvoj najveći kritičar pre nego ilustracija ugleda svetlost dana?

Moja ćerka, naravno! Ona mora da pogleda i prouči svaku ilustraciju na kojoj radim i da postavi milion pitanja u vezi sa svakom sitnicom na crtežu.

Iz ugla roditelja jedne devojčice, koliko je važna edukacija najmlađih o bezbednom plivanju, ali i roditelja kroz slikovnice?

Postoji puno dece koja se plaše vode i vodenog prostranstva i kojoj treba zaista mnogo vremena da dozvole sebi da se opuste i uđu u vodu. Slikovnice su odličan način da ih pripremimo pre samog odlaska na more, jezero, bazen, jer kada su upoznata s onim što ih čeka, drugačije reaguju.

Da li tvoja ćerka zna da pliva?

Moja ćerka je dete poput gore navedenih, ona je visokosenzitivna, stoga je bilo i za očekivati da joj prva reakcija na vodu bude uzdržanost i strah, iako joj se sama ideja o plivanju jako dopadala oduvek. Ali dan po dan, opustila se i zaljubila u vodu, toliko da sada kreće u školicu plivanja, pa verujem da je samostalno plivanje samo pitanje trenutka.

Kako je započela saradnja sa autorom slikovnca o plivanju, Vladimirom Anušićem – Swimming Dad

Vladimir me je kontaktirao preko društvenih mreža. U to vreme jedva da sam imala neku knjigu u svom portfoliu i koliko mi je taj upit bio važan govori činjenica da se i sada sećam tačnog trenutka kad mi je stigao mejl s njegovim rukopisom - to je značilo da je saradnja zvanično započeta. Sećam se i da je odmah spomenuo da ima čitavu ediciju u planu, a sve o čemu sam ja mislila bilo je da nekako preguram tu prvu bar! Bila sam nesigurna u svoj rad i svoje veštine još uvek. Ali nakon toliko godina i toliko slikovnica, mogu sa sigurnošću da kažem da su Tata za plivanje i njegove slikovnice jedna od najlepših stvari koje su mi se desile u dosadašnjoj karijeri dečijeg ilustratora.

***


Više o Jeleni Trifunović


Jelena Trifunović, u poslednjih pet godina ilustrovala je više od 20 dečijih knjiga, a kao brend dizajner dala je čaroliju mnogim dečijim brendovima.


Kroz svoj Hej, Jelena Studio sarađuje sa brendovima i pojedincima u kreiranju prelepih, šarenih, čarobnih i modernih ilustracija sa dečijom tematikom za uzrast od 0 do 12 godina, za dečje knjige, brend identitet i razne proizvode.


Možete je naći na:


Instagram: @hej_jelena

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page