24091977
top of page

Plivanje i tokom zime: Zašto se plašimo da deca plivaju zimi?


Istina je da čim dan postane kraći deca sve manje plivaju. Činjenica je da roditelji tada imaju manje poverenja u plivanje. Zašto? Zato što je stigla zima. Upravo zato. Nepisano je pravilo da zimi mama i tata ukidaju plivanje deci. Ograničavaju ga samo na letnje mesece. U samom startu to je greška. Plivanje nije sezonska aktivnost. Zašto se plašimo plivanja zimi?

Zašto se plašimo da deca zimi plivaju?

Mnogi se možda neće samnom složiti, ali ukinuti plivanje detetu koje se tek oslobodilo u vodi tokom leta, naučilo pravilno disanje, održavanje na površinin vode… samo zato što je stigla zima u startu je greška. Svestan sam da nemaju sva deca adekvatne uslove da i tokom zime plivaju i uživaju. Tačno je, da je voda hladnija, vazduh oštriji, samim tim i dečiji nosić, grlo osetljiviji. Nije tačno da će ukoliko preksoče plivanje zimi, deca izbeći sezonske prehlade. Izgovori i roditeljska strepnja uvek su prisutni. To je sve uredu. Ali, na svima nama je da li ćemo plivanje pretvoriti u dečiju zimsku radost ili večiti strah.

Zašto je plivanje poželjan sport zimi za decu?

Ovo su samo neki od razloga da već sutra uskočite sa decom u bazen zimi i plivate:

1. Plivanje zimi decu pokreće, depresiju sa snežne putanje skreće. Plivanje uklanja umor i bezvolju kod dece. Bez obzira da li je napolju, sneg, mraz ili prelep sunčan dan deca su zimi, ali i porodice mnogo manje u pokretu…Deca više sede, leže bez obzira koji ekran im je pred očima. Plivanje, kao svaka druga fizička aktivnost, makar i pola sata zimi itekako će deci pomoći, smanjiće tenziju, kako u glavi tako i u telu. Vratiće im izgubljenu energiju i osmeh na lice.

2. Plivanje i zimi osnažuje plivačke i bezbednosne veštine kod svakog deteta. Deca su zimi manje u blizini otvorenih voda. Zato nam se čini da su bezbednija. Šta ukoliko se dete nađe kraj reke, jezera i nešto krene po zlu, da li će tada godišnje doba biti krivo za propušteni čas plivanja. Pustite decu da plivaju i zimi uživaju.

3. Plivanje deci jača imunitet i zimi. Plivanje tokom zimskog perioda može dodatno da ojača deci, ali i celoj porodici imuni sistem. Na taj način se čeliči organizam, povećava otpornost na sezonske prehlade, smanjuje se šansa da dete bude bolesno.

4. Plivanje je uvek sjajan način druženja i sklapanja novih prijateljstava. Plivači imaju sjajan osećaj zajedništva i drugarstva, i ne sumnjam da ste ikada bili na bazenu, a da vi ili vaše dete nije upoznalo i steklo nekog novog drugara. Ne postoji ništa bolje što okuplja ljude, kao suočavanje sa ‘’izazovom’’ i deljenje zajedničkog iskustva. Ponekad je dovoljno i da pozovete svoje stare drugare i zajedno podelite divno iskustvo odlaska na bazen tokom hladne zime!

Ovo sve već znate!


Zašto onda i dalje imate strah da deca plivaju zimi?

Plivanje je životna veština, koja je detetu potrebna svih 365 dana. Kako leti tako i zimi. Kada shvatimo da plivanje nije sezonska aktivnost deca će nam biti mnogo zdravija, bezbednija, okretnija, fizički i duhom spretnija.

Predrasude su da zimi ne treba plivati pošto je hladno i deca će se razboleti...

Dok god je topla voda i dok se dobro oblačite, nema razloga zašto ne biste mogli cele godine da porodično uživate na bazenu. Sve što vam je potrebno je dobra volja i kupaći. Tada ćete lakše pronaći adekvatan bazen za dete i celu porodicu. Zahvaljujući brojnim sportskim centrima, banjama i hotelima koji imaju bazene sa toplom vodom, to je danas ostvarivo u gotovo svim delovima Srbije, i okolini.

Znam nije iza ćoška, ali vredi se izvući iz ćebeta i zimi plivati.


Probajte!

Život je lepši kada plivate!

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page