24091977
top of page

Plivanje i srce: Kako plivanje jača dečije srce?


Deca, koja su od malena u vodi, plivaju imaju jači kardiovaskularni sistem. Njihovo srce je ”veće” i jače. Kako? Srce je kao i svaki mišić na telu, ukoliko ga adekvatno, kontinuirano treniramo ono postepeno jača, odoleva svakodnevnim izazovima koje deca i porodice imaju. Različiti sportovi drugačije utiču kako na celo telo tako i na najveći mišić - SRCE. Plivanje jednostavno poboljšava rad srca, osnažuje karakter i emocije kod dece, cele porodice. Zato je ovo priča o plivanju i njegovom SRCU.

Drugi dan po rođenju, dečaku je neonatolog poslušao srce. Nakon pregleda sumnja iz očiju je govorila sve. Doktor je izašao iz porodiljske sobe. Vratio se za petnaest minuta sa još troje kolega. Nešto su tiho promrljali. Bebinoj mami ni malo nije bilo svejedno, pogotovo što konkretan odgovor nije dobila sve do sledećeg jutra. Čim je svanulo, stigla je nova bebina vizita. Doktor je mamu pogledao i rekao: ”Bebino srce se sada čisto čuje”.

Šta se desilo?


Bebe kada se rode mogu da imaju šum na srcu, koji se često izgubi u prvim danima po rođenju, ali kod neke dece ostane. Doktor je mami savetovao, da čim dečak stasa da ga vodi na plivanje! Laknulo joj je jer je znala da mu je tata 365 dana u bazenu. Dečak od svog četvrtog meseca je u vodi, pliva. Danas ima punih pet godina i dalje pliva. Svaki put kada uskoči u bazen jasno i glasno se čuje njegovo srce. Šum se nije vratio. Kako znam? Ova beba je moj prvenac.

Da li plivanje štiti dečije srce?


Da, plivanje definitivno štiti dečije srce. Što više dete pliva to će njegovo srce biti jače i pritisak stabilniji. Ovde ne mislim na treninge i pripreme dece za velika plivačka takmičenja, već na kontinuitet u plivanju od detetovog najranijeg uzrasta.

Zašto je plivanje jedna od najzdravijih aktivnosti za dečije srce?


Plivačko srce je uvek u kondiciji… što se više pliva ono brže kuca sa većom aktivnošću dovodi kiseonik u celo telo… Kao aerobna aktivnost plivanjem se poboljšava sam rad srca i podstiče funkciju pumpanja krvi. Plivanje doprinosi radu krvnih sudova. Smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska. Kako doktori znaju da kažu - polusatnim plivanjem, makar jednom nedeljno može se smanjiti rizik od moždanog udara. Plivanje održava i dečije arterije u dobroj kondiciji.

Zašto je dečije srce jače dok pliva?


Zamislite da je plivanje jedno veliko srce. Ono suptilno srce, koje dečiji organizam kada je u vodi hrani znanjem, ali mu daje i snažne emocije. Zato je plivanje sa takvim srcem mnogo intenzivnije, a dečije srce samim tim jače i zdravije.


Dečije srce ukoliko redovno pliva ima znatno manje „uskih grla“, blokada, neefeikasnosti i frustracija. Plivanje otklanja nervozu dečijeg srca, a daje mu i energiju za sve avanture.

E baš u tom srčanom ritmu njegovo srce je imalo više energije, bilo je jače… I pored ubrzanog rad srca, koje mu je otežavalo treninge, takmičenja, uspeo je sa samo 18 godina da osvoji zlato na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Plivao je 100 metara slobodnim stilom. Danas, nakon treće operacije srca (supraventrikularna tahikardija) Kyle Chalmers nesmetano pliva i sprema se da na Olimpijadi u Tokiju odbrani titulu!

Polako, ali temeljno plivanje čisti “slomljeno” srce i oslobađa ga nataloženog “mulja”. Ukoliko “ožiljak” i ostane, on nije tako dubok i bolan.


Jačanje srca uz plivanje nije luksuz već samo preduslov da bi dečije srce ojačalo.


Plivanje jača dečije srce, ali i srce cele porodice.

Antrfile:


Plivanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti


Uprkos oskudnosti istraživanja, plivanje se može dobro tolerisati kod pacijenata sa stabilnim srčanim stanjima. Ono što je jako važno je da se pokazalo da prethodno bavljenje plivanjem smanjuje ozbiljnost srčanih oboljenja i da se smatra efikasnim alatom u modifikovanju kardiovaskularnih faktora rizika. Korišćenje plivanja kao alata za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti relativno je novo područje, ali istraživanja su već utvrdila pozitivan uticaj na hipertenziju, vaskularnu funkciju, lipidne profile i osetljivost na insulin. Svakako uloga plivanja u programima za rehabilitaciju srca obećava i sugeriše da plivanje može biti koristan način da stabilni pacijenti ostanu zdravi i fizički aktivni.

Kako je plivanje spasilo tatino srce?


Znate onaj momenat kada od svih dnevnih obaveza, želja i zahteva, u nekom momentu stegne u grudima, a glava samo što ne pukne. Poznat i veoma neprijatan osećaj… Stezalo je i mene, htelo SRCE da prepukne. Nije mi bilo nidočega u tom momentu, a znao sam da moram da povratim snagu i ojačam srce, radi sebe i svoje porodice. Šta sam radio? Plivao sam. Da, dva puta nedeljno za sebe i svoje srce. Na taj način plivanje mi je donelo mir, a u isto vreme jačinu u srcu i porodici.


Comentarios


Najčitaniji tekstovi