24091977
top of page

Plivanje: Greške koje roditelji prave u plivanju


Plivanje je veština za ceo život, koju možete da „poklonite” detetu. Svako dete treba da nauči da pliva, ali prevashodno da uživa, igra se, bude bezbedno i opušteno u vodi i oko nje. Često roditelji iz najbolje namere naprave greške koje deci mogu otežati plivanje. Zato pokušajte da ih izbegnete. Pretvorimo grešku u podršku.

Četiri greške koje roditelji prave kada uče sami dete da pliva!


1. Nemojte deci stavljati mišiće, gumu!

Znam tako vam je lakše, ali tada samo vi uživate u vodi. Stavljanjem te plastike ograničavate pokrete deteta u vodi. A siguran sam da ih ta guma negde i žulja. Ukoliko želite da vam dete stvarno uživa, opusti se i oseti pravi osećaj da je „slobodno” u vodi, probajte gospođicu „nudlicu“.

Moja deca su od 4 meseca u bazenu i gospođica „nudlica“ im je bila pravi prijatelj u vodi.

2. Ne forsirajte decu da plivaju zato što kumin mali već pliva!

Deca treba da se igraju u vodi, i kroz igru da nauče da plivaju. Za početak da se održavaju u vodi. Na vama roditeljima je da kreirate sigurno okruženje za njih u vodi. Naravno, najvažnije je da vi budete opušteni, strpljivi prema detetu kojem trenutno možda nije baš prijatno u vodi. Zato, radite sve polako i postepeno.

3. Budite uvek tu, na dohvat ruke deci, jer početnici mogu da imaju lažan osećaj sigurnosti u vodi!

Pored toga što se mlađa deca lakše opuste u vodi, isto tako mogu lako steći lažan osećaj sigurnosti u vodi. Potpuno je nebitno da li su mlađa od četiri godine ili starija.

Iako su moja ajkulica i ribica išli na bebi plivanje od rođenja, a zatim od tri godine krenula u školu plivanja, ja ih sutra neću ostaviti same u bazenu. Voda je varljiva, deca se brzo opuste, igra ih ponese, a strah od plivanja voda brzo donese.

Deca se brzo osete slobodnim dok plivaju, rone, a još nisu kadri da procene svoje sposobnosti u vodi. Bez obzira što znaju da se održavaju na vodi, plivaju. Zato plivače početnike posebno na startu, ali i kasnije treba pomno pratiti, da nam budu na „dohvat” ruke. Zbog toga su tu iskusni treneri, ali i roditelji koji „kontrolišu” dete koje je u vodi… Naravno, da im ne treba „usaditi” neki strah od vode, ali treba uvek biti na oprezu.

4. Budite roditelj, ne trener plivanja

Svaki roditelj, polazim od sebe, želi najbolje svom detetu. Verujte mi, plivanje je vaš najbolji partner u vaspitanju i odrastanju dece. Zato, na vama roditeljima je da motivišete dete da pliva. A na nama profesionalcima je da ih od nule učimo da budu sigurni u vodi - da plivaju i uživaju. Verujte mi jedan loš potez u vodi, može biti koban za sve. Zato, budite roditelj, ne trener plivanja. Kada odlučite, upišite dete u školu plivanja.

Kako roditelji mogu da pomognu detetu da što lakše nauči da pliva, da se opusti?

Upoznajte ga sa benefitima vode i plivanja od najranijeg uzrasta. Ukoliko želite da budete deo njegovog odrastanja u vodi, onda se igrajte sa njim dok upoznaje čari koje vodena sredina donosi. Budite njegova podrška, oslonac, osoba od poverenja. Budite njegov najbolji prijatelj i istražujte zajedno. Pričajte i pevajte dok ste sa decom u vodi, posebno sa onim najmlađima. Igrajte se sa vašom decom, jer voda je najveće i najlepše igralište na svetu!

Roditelji, plivanje zahteva posvećenost i strpljenje.

Ukoliko želite da vaše dete bude opremljeno za život koji ga čeka, ne čekajte, krenite mu u susret, i već danas ga uključite u neku od škola plivanja u vašoj blizini. Sasvim je nebitno da li će naučiti, kao njegov najbolji drugar, da pliva za tri meseca, ili za godinu dana. Najbitnije je da nauči da pliva i bude sigurno u vodi.

Život je lepši kada plivate!

留言


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page