24091977
top of page

Plivanje: Šta sve deca rade da privuku roditeljsku pažnju kraj bazena?


Nema ništa loše u tome što deca traže roditeljsku pažnju i kraj bazena. Posebno oni najmlađi. Normalno je da deca komuniciraju i kroz svoje ponašanje u vodi i pored nje, ali bezbednost na prvom mestu. Ukoliko ignorišemo dečije burno ponašanje kada se spomene plivanje, ignorišemo njihove potrebe. Često „promene“ u porodici, kod dece dovode do neželjenih reakcija i u i oko bazena. Znam, nije uvek lako razumeti dete šta mu je baš u tom trentku potrebno, ali vredi se potruditi i kada mislite da nema spasa. Najlakše je od plivanja odustati!

U nastavku su samo neki od primera sa „mog“ bazena kada deca žele samo pažnju, a roditelji da od plivanja odustanu.

Želim da ispišem dete sa plivanja!

Petogodišnjak koji je u vodi već godinu dana plivao i uživao, bio za primer ostalima, počeo je da ne sluša na času plivanja. Već nekoliko meseci sve je bojkotovao što je u vezi sa plivanjem. Sve je radio suprotno u bazenu. Nije hteo čak ni da pliva, ometao je čas. Kada sam roditeljima predočio situaciju, mama je sledeći čas došla i glasno rekla: „Želim da ispišem dete sa plivanja.“ Iako se u njenom glasu osetilo olakšanje, ovakvu rečenicu davno nisam čuo kraj bazena.

Kada sam pitao mamu: Zašto tako lako da odustanete? Žena je odgovorila: „Nemam više snage da gledam kako se ponaša kada ide da pliva“. Dečak, u poslednje vreme nije želeo da ga tata dovedi na plivanje, već samo mama. Međutim, kada ga je mama dovodila na plivanje on je radio sve samo da bi izazvao njenu reakciju. Jasno je bilo ko dan da mali plivač želi maminu pažnju po svaku cenu.

Zamolio sam mamu da plivanju da šansu još mesec dana. Pristala je.


U razgovoru sa petogodišnjakom u par navrata sam pokušavao da odgonetnem zbog čega je takav prema roditeljima i plivanju, kada ih ustvari stvarno voli, a znam i da plivanje obožava. Onda se na vratima pojavila mama, koja je ovog puta bila na oko trudna, a naš plivač je čekao brata.

Često promena u porodici kod dece dovodi do neželjenih reakcija i u i oko bazena. Na nama je samo da je na vreme prepoznamo. Kada se junaku ove priče rodio brat, sa ponosom ga je doveo na bebi plivanje. Zato, budite strpljivi, dajte plivanju, deci, celoj porodici šansu.

Koliko traženja pažnje je dozvoljeno u vodi i oko nje?

 • Sve dok dečija pažnja ne ugrožava.

 • Sve dok je ona pozitivna za dete i okolinu.

 • Sve dok su deca u vodi i oko nje bezbedna.

 • Sve dok se plivanje i rad drugih plivača u vodi ne ometa.

 • Sve dok detetova želja za pažnjom u vodi ne postane zahtevanje previše pažnje.

 • Sve dok traženje pažnje rešava konkretan dečiji problem u vodi i oko nje.

 • Sve dok svojim ponašanjem dete traži samo potvrdu dobrog od najbližih.

 • Sve dok skretanjem pažnje u vodi deca ne prelaze granice mogućeg.

 • Sve dok dečija preterana pažnja ne krši slobodu drugog u i oko vode.

Kada naučiš da plivaš tada možeš kući!

Treći sin u porodici. Otac dva plivača dovodi najmlađeg, neplivača na bazen. Dok mu stavlja naočare i kapicu izgovara: „Kada naučiš da plivaš dođi kući!“ Oštrina, ljutina, ali i briga osetila se u tatinom glasu. Surovo je zvučalo, ali shvatio sam da tata nije imao više strpljenja za petogodišnjaka. Bilo je odmah jasno i zašto. Od prvog dana na bazenu dečak je hteo da radi šta on hoće u vodi i da pliva kako on hoće. Nije slušao nikoga. Izlazio je stalno iz vode, privlačio pažnju glupiranjem. Ometao je ne samo drugu decu, već i trenere. Slične stvari je radio i u kućnom bazenu. Nije imao strah od vode, dubine. Takvo ponašanje i nepažnja dovela je do situacije da su ga nekoliko puta spašavali iz kućnog bazena. Hteo je da se dokaže pred starijom braćom, plivačima koji često nisu imali vremena za njega.

Kako je petogodišnjak naučio da pliva?

Zamolio sam tatu da plivanju i sinu da još jednu šansu. Da na sledeći čas dovede stariju braću, plivače. Kada su stigli, izvadio sam iz ranca pidžamu, stavio ćebe i jastuk kraj bazena. Čudno su me svi gledali, ali plan je bio sledeći. Pregovarali smo... Petogodišnjaku sam pred braćom ponudio dve opcije. Prva je bila da nauči što pre da pliva, jer kada zna da pliva tada može u mnogo čemu da uživa. Dogovor je bio da ukoliko nauči da pliva može sa tatom da ide na pecanje čamcem, u vodeni park i na tobogane da se spušta, a kod dede u bazenu da se igra i sa braćom uživa. Druga opcija - je bila da ću spavati zajedno sa njim na bazenu dok se ne odluči za prvu opciju… da nauči da pliva!

Dečak se nasmejao i bez negodovanja zaplivao. Svaki sledeći čas je bio sve bolji, sigurniji plivač. Danas je rame u rame sa braćom u školskom plivačkom timu, pliva i uživa. Pre par meseci postao je stariji brat. Svoju šestomesečnu sestru doveo je sa mamom na bebi plivanje!

Šta sve deca rade da privuku roditeljsku pažnju na bazenu, dok uče da plivaju?


Često je negativna pažnja kod dece i u vodi bolje nego da je nema. Time nam mališani koji tek uče da plivaju daju signale da su nečim nezadovoljni ili su samo neposlušni. Ali i to je bolje nego da se od njih tokom plivanja ne dobije nikakva reakcija, emocija. Naravno, samo ukoliko detetovo skretanje pažnje svojim ponašanjem ne ugrožava bezbednost drugih u i oko vode. Roditelji i trener su tu da je kanališu kada je za to potrebno, postave granice.

Često deca u vodi izazivaju roditeljsku pažnju time što:

 • Prskaju ili polivaju drugu decu kojoj to ne prija.

 • Vrište bez ikakvog razloga, plaču bez suza. Neka histerišu.

 • Zarone kada se baš njima obraćaš.

 • Skaču, jure se, guraju, beže po plićaku i kraj bazena.

 • Čak znaju i da ugrizu, štipaju druge u bazenu. Šutnu pod vodom.

 • Gađaju se gumenim i plastičnim igračkama za vodu.

 • Po nekoliko puta u toku časa iz raznoraznih razloga idu do mame ili tate.

 • Rade sve pogrešno, suprotno, uzimaju rekvizite od druge dece.

 • Namerno skidaju kapu ili naočare…

Kada primetite da vaše dete ovo radi na plivanju, nemojte ga odmah ispisati i time odustati od plivanja i važne životne veštine. Ukoliko to uradite time je njegova negativna pažnja dobila na značaju. Dete je zadobilo vašu, roditeljsku pažnju, ali uzrok je ostao neotkriven. Ovo nije neka filozofija, već realnost koja se često dešava kraj ivice bazena. Zato pokušajte uz podršku trenera da detetovu negativnu pažnju preusmerite na pozitivno ponašanje u i kraj vode. Verujte vredi! Plivanje je vaš najbolji prijatelj u odrastanju, sazrevanju dece. Pružite mu šansu.

U vodi nema prostora za nepažnju!


Blizanci. Pažnja im je bila potpuno rasuta kako na suvom, tako i u vodi. Dok im je motorika bila veoma precizna. Roditelji su ih doveli na bebi plivanje sa devet meseci, a zatim je došao momenat da sa četiri godine krenu samostalno na časove plivanja. Od tog momenta, „razdvajanja“ od roditelja u vodi slabije su pričali, reagovali dok plivaju. Svojom nepažnjom tražili su roditeljsku pažnju kraj bazena. Roditelji su želeli da ih ispišu, da odustanu od plivanja na neko vreme. U nekom momentu su blizanci bili mali manipulatori, da su svi čak pomislili da imaju strah od vode od kada su sami krenuli na časove plivanja! Trebalo je sve to izdržati, a ne odustati od plivanja.

Bilo je vreme za reakciju.

I u ovom slučaju bio sam više pedagog i psiholog nego trener plivanja. Za svaki čas pripremao sam kao za bebe, početnike plastificirane slike, životinje, crtao, kako bi sa blizancima uspeo da komuniciram, jer su mi svojim ponašanjem pokazali da su još uvek na „bebećem“ nivou u vodi. Međutim, paralelno sam sa njihovim drugarima, plivačima normalno pričao, objašnjavo i učio ih kroz igru da plivaju. Svi smo se dobro zabavljali. Takav pristup plivanju sa blizancima sam primenio svega dva puta. Znate zašto? Zato što su blizanci na treći čas došli i rekli jasno i glasno: „Mi nismo bebe, hoćemo sa drugarima da se igramo i plivamo. Tako je i bilo, uživali su i plivali, i sa drugarima u vodi veoma lepo komunicirali.

Na koji način negativnu dečiju pažnju u plivanju prebaciti na pozitivan fokus u vodi?

Prihvatanjem. Strpljenjem. Primerom. Razgovorom. Idejom. Igrom. Razumevanjem. Akcijom!

Sva deca, pa i mi roditelji imamo potrebu za pažnjom. Razlika je u tome što je deca često ne traže na pravi način. Sklona su preterivanju i kraj bazena, koje kod roditelja izaziva još burnije reakcije. U to sam se uverio. Bez obzira na ponašanje, dečiju potrebu za pažnjom ne treba ignorisati u vodi ni kraj bazena! Jer u vodi nema prostora za nepažnjom!

Život je mnogo lepši kada plivate!

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page