24091977
top of page

Kako plivanje priprema decu za školu?


Plivanje ne priprema decu samo za školu, i to ne samo za prvi razred, već i za ceo život!


Za razliku od drugih „atleta“, plivanje je jedini sport koji je i životna veština! Da, jedini sport koji može direktno spasiti život detetu na najvećem „igralištu“ na svetu - vodi. Sposobnost ponašanja, prilagođavanja dece od najranijeg uzrasta svakodnevnim izazovima okruženja, u vodi i kraj nje, nije dar, već veština koja se uči svakodnevno! Veština koju deca savlađuju od najranijeg uzrasta, a koja im sutra olakšava mnoge školske obaveze, bez velikog roditeljskog uplitanja.

Voda sama po sebi je veliki učitelj, a plivanje njen saveznik u sazrevanju dece. Plivanje daje višestruki značaj za pravilan razvoj dece od najranijeg uzrasta.


Plivanje priprema decu za školu!

Da upravo tako. Deca koja plivaju su motorički sposobnija, imaju bolju koordinaciju kroz igru u vodi, plivanje, a to je u direktnoj vezi sa razvojem inteligencije. Nauka ističe da deca koja plivaju od svoje treće godine brže se razvijaju od svojih vršnjaka, lakše se snalaze u školi: postižu brži kognitivni, fizički i razvoj jezika, više su fokusirana tj. imaju bolju pažnju.

Kako će plivanje pomoći vašem detetu da se pripremi za školu?

U nastavku su samo neki od benefita koje plivanje pruža deci koja sutra kreću u školu:


1. Donose samostalno odluke. Plivanje decu priprema za školu tako što im kroz najrazličitije situacije bezbednost u vodi i kraj nje omogućava da lakše razumeju vezu uzroka i posledica. Uz plivanje i bezbednosne veštine u vodi deca imaju jasniju sliku, ali i priliku da ne donesu sutra loš izbor kako za sebe, ali i za okruženje, bez obzira da li su u školskoj klupi ili na velikom odmoru. Časovi plivanja decu spremaju da uspešno učestvuju u formalnijim vidovima učenja kada za to dođe vreme. Na časovima plivanja naučiće da slušaju instruktora, da prate uputstva, da se slažu sa svojim vršnjacima, da prevazilaze izazove, podnose uspehe i neuspehe - i još mnogo toga. Kad uđu u predškolsku ustanovu ili školu, već će imati zavidnu podlogu zbog prethodnog iskustva kroz časove učenja plivanja.


2. Deca koja plivaju sa lakoćom povezuju najrazličite informacije, jer uz plivanje od najranijeg uzrasta razvijaju sopsobnost razmišljanja na višim nivoima „vodene igrice“. Brže reaguju, konkretnije, njihove veštine razmišljanja postaju progresivno bolje. Kada je dete na času plivanja i gleda i prati instrukcije trenera plivanja, nakon toga tumači i postupa prema onome što je reklo, jezičke veštine se jačaju. A kada se od dece traži da broje zaveslaje u plivanju i povezuju svoje pokrete sa brojanjem, počinju se postavljati temelji za matematiku.

3. Dolaze samostalno do zaključka. Plivanje deci od najranijeg uzrasta pruža mogućnost da nauče da razmišljaju kritički, ali i da razviju i poboljšaju analitičke sposobnosti, jer sutra kada krenu u školu lakše će “plivati” na suvom.


4. Sloboda izražavanja je kvalitetnija. Voda daje deci dodatnu šansu da se izraze, budu kreativnija, ali i snalažljivija. Deca koja znaju da plivaju, i plivaju od svoje treće godine motivisanija su od drugih, kreativnija u mišljenju i izražavanju. Voda je takvo “igralište” koja i najslobodniju decu zna da zbuni. Deca kada nauče dok plivaju i uz njega da se izražavaju, lako će sutra da se predstave u učionici sa novim drugarima, ali i da budu slobodna da pitaju kada nešto nisu razumela.

5. Pokreti su precizniji. Kontinuiranim plivanjem u ranom uzrastu, određeni pokreti ruke postaju precizniji, što kasnije deci olakšava pisanje, držanje olovke tj. koncetraciju “igranja” sa olovkom i papirom. Put od crtanja do pisanja sastoji se od mnogobrojnih crtica, tačkica, linija najrazličitijih oblika. Tako je i u plivanju. Da bi došli do momenta kada će dete da zapliva, za početak potrebno je da “poveže” sve crtice i tačkice u jedan vodeni skup: da oseti vodu, nauči kako da diše i održava se na površini i sinhronizuje pokrete u jednu celinu.


6. Disciplina: Plivanje, je škola sama po sebi. Često bazen zna da oblikuje decu do te mere, počev od najranijeg uzrasta, neplivača, da mnogo brže postaju odgovorniji i disciplinovaniji od svojih vršnjaka u učionici.

Pored toga što plivanje priprema decu na život, prve školske dane, od prvog ulaska u vodu plivanje deci i jača i karakter, pomaže da budu samodisciplinovanija, emotivno stabilnija i zrelija, kad za to dođe vreme.

Da li se deca koja su plivala bolje adaptiraju na školu?


Praksa pokazuje da je tako. Deca koja su od malena u vodi, plivala naučila su da poštuju tuđe potrebe, da sačekaju svoj red, da budu strpljiva dok čekaju odgovor ili da postave pitanje, da sarađuju sa drugima, da poštuju pravila igre, podnesu neuspeh, odlože svoje potrebe za neki drugi dan. Uz plivanje deca lakše sistematizuju i nadograđuju znanje u i kraj vode. Kroz igru u vodi, uz plivanje stiču radne i higijenske navike. Jednostavno su samostalnija.

Zašto je važno da deca pre škole nauče da plivaju?


Zato što:

  • Razvijaju i unapređuju motoričke sposobnosti.

  • Pomaže u nastavi, učenju brojeva i sticanju jezičkih veština.

  • Rana aklimatacija kroz plivanje stvara jače i sigurnije plivače.

  • Ojačava socijalizaciju i stvara bolje veze sa okruženjem.

  • Priprema decu za školu.

Plivanje je dečiji kompas znanja.

Verujem da plivanje treba da bude i da će jednog dana biti deo opšteg obrazovanja svakog deteta! Uveren sam da će plivanje u budućnosti biti dostupno svoj deci i da će svako imati priliku i mogućnost da nauči da pliva.

Bez obzira da li ste sa ove li one strane ”okruglog stola”, investirajte u plivanje i obrazovanje dece, jer na taj način investirate u njihovo sigurno i bolje sutra!Comentarios


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page