24091977
top of page

Kada je pravo vreme za školu plivanja?


Sve zavisi šta roditelji žele od škole plivanja? Zavisi na koji način se do tada dete upoznalo sa vodom, plivanjem? Svakako da je i uzrast deteta bitan, ali nije presudan, jer su deca i njihova motorika, afiniteti potpuno različiti.


Što pre dete upišete u školu plivanja, to su benefiti veći za njega. Iz ugla roditelja i dvodecenijskog rada sa neplivačima, decom u vodi, slobodno mogu reći da je baš danas pravo vreme za školu plivanja! U nastavku su odgovori na roditeljska pitanja kada dođe vreme upisa u školu plivanja. Imajte na umu da i pre škole plivanja postoji plivanje i uživanje sa decom u vodi!

Zašto dete treba upisati u školu plivanja?


Zato da bi bilo “pismeno” za ceo život. Zato, da bi naučilo životnu veštinu - da pliva kroz život kako u slanoj, tako i u slatkoj vodi. Zato, da bi znalo kada i kako treba skočiti na noge ili glavu, zagnjuriti se ispod velikih talasa kada zatreba, ali i odmoriti se plutajući na leđima kada se bura smiri. Zašto? Zato što u školi plivanja deca uče da budu bezbedna u i kraj vode, ali i kako se ponaša u kriznim situacijama u vodi. Uče pravilno da dišu kako bi lakše plivala kroz život.

Kada početi sa školom plivanja?


Onog momenta kada je dete fizički, motorički spremno za organizacionu i sistematsku obuku plivanja. Takođe, je bitna psihička i emotivna zrelost deteta. Teorija kaže da su deca od 4 godine spremna za školu plivanja, a praksa nas uči da godine nisu uvek presudne već sam pristup detetu u vodi i oko nje. Moja deca nakon bebi plivanja, kada su od četvrtog meseca “uskočili” u bazen, sa lakoćom su krenula u školu plivanja i to sa nepune tri godine.

Sve više deca mlađeg uzrasta, 3-4 godine, često budu spremnija za školu plivanja od nekih neplivača od šest godina, posebno ako su pre toga imali iskustvo na časovima bebi plivanja. Nema pravila. Zato pri upisu u školu plivanja detetu koje nije imalo ozbiljnije iskustvo sa plivanjem, osim brčkanja u vodi, treba posvetiti vreme. Zašto? Zato, da bi škola plivanja bila

pravo uživanje, a ne obaveza koju dete treba da odradi sa liste obaveza! To se odnosi ne samo na trenere već i na roditelje. Uz njihovo partnerstvo rezultati u učenju plivanja su mnogo bolji. Zato, želju za školu plivanja iznose roditelji, volju iskazuje dete, a stručan kadar procenjuje, daje preporuke i donosi odluku da li je dete spremno za školu plivanja baš danas.

Koje su prednosti učenja plivanja u ranom dobu deteta?


Plivanje je jedini sport u kome može vaše četvoromesečno dete da uživa, ali i cela porodica. Časovi plivanja, od najranijeg doba, smanjuju potencijalna utapanja i do 50%. Pored dobrobiti za fizičko zdravlje, podloga za pravilan razvoj, motoriku i koordinaciju kod dece, plivanje doprinosi očuvanju i razvoju mentalnog zdravlja. Nauka kaže da deca koja plivaju od najranijeg uzrasta su naprednija od svojih vršnjaka u predškolskom uzrastu.

Koliko puta nedeljno dete treba da pliva, da ide u školu plivanja?


Ovo je večita “borba” roditelja i trenera. Zašto? Zato što će svaki trener reći da ukoliko želite da vaše dete kvalitetno savlada osnovne elemente plivanja, bude sigurno u i oko vode, a početnik je, potrebno je 2 do 3 puta nedeljno da pliva u kontinuitetu. Da pojednostavimo. Jednom nedeljno na pola sata nije dovoljno da šaljete dete u školu plivanja, da bi time rekli da ide na plivanje, samo trošite vreme i novac, a nema baš puno efekta i trebaće dosta vremena da bi došli do željenog cilja, a to je da vaše dete bude potpuno bezbedno u i oko vode.

Već znam po pogledu šta će svaki roditelj da pomisli, kada mu se ovo kaže. Slažem se sa vama… Plivanje dva do tri puta nedeljno jeste udar na kućni budžet. Drugo, sasvim mi je jasno da treba fizički stići da dete vozite i odvozite na plivanje tri puta, po suncu, kiši, pored svih vaših i detetovih obaveza…


Suludo sasvim, zar ne?! Ne nije, ukoliko shvatite da plivanje nije letnja aktivnost, već životna veština, koju svako dete treba da savlada što pre.

Da li deca koja krenu na plivanje pre četvrte godine mogu da steknu lažan osećaj sigurnosti u vodi?


Deca mogu bilo kada steći lažan osećaj sigurnosti u vodi. Apsolutno je ne bitno da li su išli ili ne na bebi plivanje, pre škole plivanja. I potpuno je nebitno da li su mlađa od četiri godine ili starija.


Primera radi. Iako su moja deca išla na časove plivanja od rođenja, a zatim od tri godine krenula u školu plivanja, ja ih sutra neću ostaviti same u bazenu. Voda je varljiva, deca se brzo opuste, igra ih ponese. Osete se slobodnim dok plivaju, rone, a još nisu kadri da procene svoje sposobnosti u vodi. Bez obzira što znaju da se održavaju na vodi, plivaju. Zato plivače početnike posebno na startu, ali i kasnije treba pomno pratiti, da nam budu na “dohvat” ruke. Zbog toga su tu iskusni treneri, ali i roditelji koji “kontrolišu” dete koje je u vodi… Naravno, da im ne treba “usaditi” neki strah od vode, ali treba uvek biti na oprezu.


Bezbednost i sigurnost dece u vodi, nema cenu.

Da li je greška povući dete iz škole plivanja, ukoliko mu se posle par časova “ne sviđa” plivanje?


Zavisi! Koji je razlog zašto se detetu “ne sviđa” plivanje? Da li je to hladna voda, da li je to instruktor koji u tom momentu nije simpatičan, ili ga je drugar iz grupe poprskao na prvom času, ili se detetu uopšte ne pliva ono bi na fudbal, ili je hteo crvene umesto plavih naočara da ponese, ili… Na samom početku treba izgraditi kvalitetan odnos deteta i plivanja. Ništa na silu. Zato treba odmah rešiti situaciju “ne sviđa mi se plivanje”.


Ukoliko ne postoji opravdan, ozbiljan razlog, osim dečijeg “ne sviđa mi se”, iskusni treneri lako rešavaju nesuglasicu između deteta i plivanja, ali uz punu podršku roditelja. U tim situacijama, nema odustajanja, niti povlačenja deteta kada već krene u školu plivanja.

Decu treba motivisati na prvom mestu, pa i za plivanje.


Ono što daje dobre rezultate sa neplivačima, početnicima u školi plivanja jeste dosta smeha, dobre zabave u vodi. Drugo, deci, kao i odraslima potrebno je vremena da se priviknu na novu sredinu, duboku vodu, plivače u grupi, samog trenera koji možda ima dubok glas… Naravno, dosta strpljenja je potrebno sa obe strane, kako bi se izgradio budući plivač.


Zato, nemojte odmah odustajati od plivanja.

Kada deca samostalno kreću u školu plivanja bez roditelja?


Optimalno vreme da deca samostalno prisustvuju času plivanja, je onda kada nisu toliko vezani za mamu, tatu. Onda kada mogu da provedu 30 minuta bez roditeljsko prisustva u vodi, a pri tome da imaju dovoljno koncentracije da slušaju na času plivanja. To može biti tri ili četiri godine, a kod neke dece tek sa pet godina ili čak i kasnije. Zapamtite, nikada nije kasno za školu plivanja. Svako dete ima svoje vreme.

Kada će moje dete naučiti da pliva?


Teško je dati precizan odgovor na ovo pitanje, jer svako dete je jedinstveno i samim tim uči da pliva različitim tempom. Neko nauči da pliva, održava se u vodi sa dve godine, neko sa dvadeset dve, a neko tek sa pedeset pet uđe do članka. Ukoliko želite da dete, uzrasta od tri godine pa na više, pravilno nauči da pliva, taj proces traje i do godinu dana u kontinuitetu. Cilj plivanja za decu predškolskog uzrasta treba da bude u vidu kupanja i zabave, jer kroz takav pristup dete postaje samostalno i sigurno u vodi. Roditelji treba da znaju da plivanje zahteva posvećenost i strpljenje.

Da li će dete zaboraviti da pliva do sledećeg leta, ako tokom zime ne ide na plivanje?


Prvo, zavisi koji je nivo dete ovo leto bilo u školi plivanja. Ukoliko je početnik, i nije dobro savladalo plivanje tokom letnjih meseci, teško da će nešto ostati do sledećeg leta. Ali ako je dete na višem nivou u školi plivanja, a pri tome tokom zime ne ide na plivanje, neće zaboraviti da pliva do sledećeg leta. Mada će izgubiti na kondiciji (iako je tokom zime igrao fudbal), nazadovaće u tehnikama, samom nivou dotadašnjeg plivanja.

Kako da izabrem dobru školu plivanja za dete?


Dobra škola plivanja, je ona koja priprema plivače ne samo za vodu, već i za život. Teško može da bude kvalitetna škola plivanja bez stručnog, iskusnog kadra. Školovani treneri plivanja često su i pedagozi, psiholozi… oni su ti koji školi, ili klubu plivanja daju epitet dobrog “glasa i stasa”. Da li je baš takva škola plivanja i njen program dobar i za vaše dete? Lako je proveriti. Uvek postoje probni časovi i razgovor sa roditeljima, kao i testiranje dece.

Testiranje u plivanju pre upisa omogućava da sagledamo na kom je dete nivou… Tu znanje, uzrast, imaju primarnu ulogu u selekciji u kojoj grupi će dete da pliva: totalni početnik, srednji, napredni ili takmičarski. Naravno uvek u svakoj od njih postoje nijanse i podgrupe.


Bez obzira kada i u koju školu plivanja se odlučite da dete krene, najbitnije je da nauči da pliva, bude bezbedno u i oko vode!

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page