24091977
top of page

Da li nas plivanje čini boljim roditeljem?


Zašto me plivanje čini boljim, tatom, roditeljem? Na koji način me je plivanje povezalo sa decom, porodicom? Ovo nije lekcija o roditeljstvu. Ovo je moja priča o plivanju i na koji način mi je plivanje pomoglo da se lakše nosim sa svakodnevnim roditeljskim obavezama.

Zašto me plivanje čini boljim roditeljem?


Kada je bura u glavi i telu uz plivanje uspevam da pronađem taj skriveni atom snage, i izvučem ono najbolje za današnji dan, za sebe, porodicu. Plivanje mi često pomaže da ne odustanem od roditeljskog alpinizma, i kada je najstrmija etapa na vidiku, samim tim ni od sebe. Plivanje mi daje šansu da usporim sa svim obavezama i provedem kvalitetno vreme sa porodicom, decom. Svaki zaveslaj daje mi mogućnost da dodatno razmilsim o postupcima, greškama, koje iskoče na stazi roditeljstva.

Uz plivanje znatno lakše kotrolišem burne emocije na raskrnici roditelj dete. Nije lako, ali trudim se da ostanem smiren, i kada je to nemoguća misija. Kada izađem iz vode uspevam da stresem one sive misli i obučem radost na lice. Zato što deca zaslužuju da budem bolji roditelj danas, više nego juče. Plivanje me čini boljim roditeljem, zato što kroz njega imam sebe celog, čini me srećnim, a to znam da cenim i duplo uzvratim porodici.

Plivanje mi je olakšalo roditeljstvo na taj način, što sam shvatio da ukoliko ostanem bez daha, jednostavno to pirhvatim, promenim tehniku plivanja, odmorim se na leđnom i nastavim tempom koji taj dan diktira. Sutra će biti lakše ili još teže. Prilagodio sam dinamiku roditeljskog “plivanja” karakteru svakog deteta. Ukoliko starije dete nema strah od dubine, to se ne podrazumeva i kod mlađeg.

Sazrevati kao roditelj na suvom i u vodi izazov je iz minuta u minut. To zna itekako da umori, ali i da da takvu snagu sa kojom se mogu preplivati okeani!


Kako me je plivanje povezalo sa porodicom?


Vest da ću postati prvi put tata jednoj ajkulici, sačekala me je miljama daleko od porodice, ali kraj ivice bazena. Da, uskočio sam i plivao kako bi emocije savladao, a suze radosnice umirio. Drugi put kada sam dobio počasnu titulu tate jedne ribice, bio sam na istoj udaljenosti, ali i tada na moju sreću kraj bazena. Plivao sam.

Verovatno je to i jedan od razloga što sam od starta deci ponudio životnu veštinu od najranijeg uzrasta - plivanje. Kada su napunil četiri meseca, moja deca su upoznala plivanje, a benfite koje bebi plivanje donosi osetila je cela porodica. Sa druge strane, zbog plivanja često nisam bio stalno uz porodicu svih 365 dana. Ali sam taj jaz nadoknadjivao plivanjem. Kako? Kada sam sa porodicom, decom, nema dana da nismo plivali. Sve propuštene trenutke maženja koji su pripali mami u prvim mesecima, nadoknadjivao sam kroz bebi plivanje sa decom. Neprocenjivo iskustvo za svakog tatu, baš svakog roditelja.

Danas, nakon pet godina, kada se ukaže prilika, bez obzira da li je u pitanju slana li slatka voda, koristim šansu da moja cela porodica pliva, igra se u vodi, uživa i to bez straha od nepoznatih dubina, daljina. Jer je to na kraju i najvažnije za decu – poverenje u mamu, tatu i roditeljska sigurnost, bez obzira da li su na asfaltu ili u vodi.

Plivanje me je naučilo da budem bolji čovek, da prepoznam ono sivilo što svako ima u sebi, ali i bolji roditelj iz dana u dan. Nisam savršen ni u bazenu ni na suvom. Učim i dalje da budem bolji kao roditelj, i to svaki dan kako u vodi tako i kraj nje. Znam da me tek čekaju kilometri i kilometri koje treba da isplivam sa porodicom u slatkoj i slanoj vodi, ali to je sve deo roditeljskog odrastanja.


Život je lepši kada plivate!

Šta vama daje snagu da budete bolja verzija sebe za decu, porodicu?


Plivanje daje “krila”, ali i jača korene svake porodice!


Ako mu dozvolimo, plivanje može da ima posebnu ulogu u životu svakog dečaka, devojčice i njihove porodice. To je ono "virtuelno bojište" i prilika da se raste, savlađujući najrazličitije discipline koje im voda i plivanje pružaju, ali i mogućnost da se povežu sa životnim vrednostima koje sa sobom nosi kako porodica, tako i društvo u i kraj vode. Jer deci su potrebni koreni, ali i krila. Plivanje im ih daje. Jake korene dobijaju od snažnog povezivanja sa vodom od najranijeg uzrasta, dok im “krila” stasaju kroz širenje vidika, učenje uz sigurnu osobu koja ih upoznaje sa vodenim svetom!

Plivanje ima snagu da poboljša život deci, porodici, od najranijeg uzrasta!


U vodi sam ceo svoj život. Prošao sam skoro sve nivoe u plivačkoj “igrici”. Od klinca koji grize za medaljom u bazenu, trenera, asistenta na fakultetu, generalnog sekretara u PS moje zemlje, edukatora o plivanju i odrastanju od najranijeg uzrasta, bebi plivanja do roditelja jedne ajkulice i ribice. Plivanje mi je donelo neprocenjivo iskustvo, nova znanja, i prijatelje.

Kada sam prvi put dobio počasnu titulu “tata” 2017, hteo sam da plivanju i bebi plivanju “dodam malo topline i boje” jer verujem da svi mi učimo ceo život. Želeo sam da svoje iskustvo podelim! Uz pelene i dojenje, neprospavane noći, ali i uz podršku surpuge, kreirao sam digitalni prostor neiscrpne inspiracije o ljubavi prema vodi, plivanju i deci.


Da li mi je baš pored duplih pelena, razigranih hormona drugorotke, trčanja sa jednog na drugi bazen po vrelom asvaltu u pustinji, falila još i Swimming Dad priča!

Da jeste!

Znate zašto?


Prvo zato što me je rashlađivala. Drugo, podsećala me je, da je odrastanje proces, neponovljivo iskustvo, bez ozbira da li

smo u bazenu ili kraj njega, bez obzira da Ii sam trener ili tata. Ono iskustvo koje nas oblikuje, menja, ono koje nas čini boljim trenerom, roditeljem, kraj vode i u vodi. Treće, želeo sam da svoje iskustvo podelim!

Sećam se prvog zajedničkog zaveslaja, skoka u nepoznato. Bio je to čaroban trenutak, ali pun neizvesnosti, šta je sa one strane ivice. Nisam ni slutio, šta sve može doneti voda u koju smo uskočili... Preplivali smo kilometre i kilometre slatke i slane vode. Da je bilo izazova, bilo je, jer nijedno odrastanje nije lako. Dok sam trepnuo godine su proletele.

Poslednjih pet godina, moja porodica sigurno jednom nedeljno “odpliva” štafetu 4x100 mešovito. U nju prelijemo sve dobre i loše stvari tokom nedelje, koje čine svakodnevni život i koje nas uče i čine jačom porodicom!


Da li onda postoji recept za RODITELJE prilikom prvog upoznavanja dece sa bebi plivanjem (plivanjem od najranijeg uzrasta - četiri meseca do tri godine)? Da, naravno!

Evo mojih 8 ključnih sastojaka za uspešan prvi kontakt deteta sa vodom:


Kroz prstohvat najšireg osmeha, dodati kašičicu roditeljske topline, pola šolje sigurnosti u rukama, šaku poverenja, 200 grama mamine i tatine odlučnosti, 150 grama istrajnosti. Zagrljaj u vodi je onaj začin koji plivanju daje čaroliju, boju i toplinu, a koju samo mama i tata mogu da prenesu u prvom upozanvanju bebe sa vodom.

Na kraju dobro zaliti vodom i dodati kesicu zabave uz dobar vodeni ritam.

Verujte nema greške.

Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page