24091977
top of page

Blog gost - Robert Križanović

Plivanje kao bazični sport je ključan za razvoj dece!
Robert Križanović, osnivač RK - Fitness Solutions

Sa šest godina počeo je da se upoznaje kroz igru sa jednim od tri bazična sporta. Na prvi pogled u njega se zaljubio. Tada nije ni slutio da će „plivati“ na gimnastičarskom podijumu punih 16 godina, pod zastavom Srbije. Robert Križanović danas je lider u fitnes industriji u Evropi i na Srednjem Istoku.


Kao Swimming Dad #Blog gost, Križanović objašnjava: Zašto je bazični sport važan za razvoj i zdravlje dece? Koliko je plivanje važan u obrazovanju i ponašanju dece? Koliko je važno da a deca imaju priliku da plivaju tokom cele godine?

Koliko je bazični sport važan za razvoj, zdravlja dece?


Apsolutno neophodan.


Bazični sportovi (plivanje, gimnastika, atletika), ne samo da oblikuju telo i postavljaju osnovu za zdrav način života kod dece, već postavljaju temelj za: disciplinu, poštovanje, naporan rad i mehanizam nagrađivanja, prijateljstvo i podršku. Stoga je apsolutno neophodno govoriti o fizičkom i mentalnom razvoju kao jednom. Bazični sportovi pomažu deci da izgrade osnovne fizičke sposobnosti koje su podloga za svaki drugi sport (otuda reč „baza“).Kao takvi, bazični, pomažu kasnije da se lako kod dece izgrade druge, specifične veštine potrebne i u drugim sportovima.

Koliko je sport/plivanje važan u obrazovanju i ponašanju dece?


Apsolutno presudno.


Plivanje, ne samo da razvija veštine, već pomaže deci da se osećaju sigurno u vodi, kao da je ona deo njihovesvakodnevice. Najfiniji pokreti u plivanju, koji su potrebni za usavršavanje tehnika, neophodni su i da bi se kod decerazvio lep „osećaj” za vodu i lakoća kretanje. Na časovima plivanja, kontinuiranim treningom, deca će naučiti da poštuju vodu (neće se plašiti vode), da poštuju trenere, razumeju i poštuju proces učenja, vreme i trud koji je potreban da se vežba svaki zaveslaj, udarac nogom, pokret glave itd… iznova i iznova.

Koliko vam je važno da vaša deca imaju priliku da plivaju tokom cele godine?


Veoma smo srećni što živimo u Dubaiju, Emiratu koji ima obalu, plaže i odlično vreme tokom cele godine (ok, leto je ipak malo ekstremno). Takva klima pruža nam priliku da kao porodica provedemo kvalitetno vreme zajedno u vodi i u njenoj blizini, koju svi volimo. Sjajno je kada možete da budete u vodi tokom cele godine, jer je to šansa i prilika da imate kontinuitet u plivanju. Tada možete stalno da usavršavate tehnike plivanja i veštine. Međutim, podjednako je važno biti na otvorenom, provoditi vreme pored vode, igrati se i uživati u svakom trenutku u prirodi zajedno kao porodica. Tinejdžerske godine, u kojima se trenutno nalazi naš sin, imaju svoje poteškoće u roditeljstvu. Ipak, kada smo na plaži ili u vodi, ne možemo ga izvući. Naša deca, i sin i ćerka, mnogo uživaju u vodi.Velika je zahvalnost za roditelja, kada vidi svoju decu da srećno odrastaju u ovom okruženju – kraj vode.

Poruka današnjim roditeljima iz ugla roditelja ali i kao sportski menadžer?


Zaista je veoma važno da deca što ranije počnu da se bave sportom. Dok su mlađi mnogo lakše, i brže uče. Kao roditelji treba da budemo disciplinovani i uporni u stvaranju navike kod dece za trening i fizičku aktivnosti odmalena. Jednom usađena navika najverovatnije će ostati deo njih, a sport će postati deo njihovog života. Kad kažem sport, ne mislim na profesionalni sport, već na sport u kome deca uče i razvijaju se kroz igru.


Više o Robertu Križanoviću možete naći na - https://robkrizanovic.com


Započevši sa 6 godina, moja karijera sportiste u umetničkoj gimnastici bila je bogata i svakako zapažena. Počevši od malih nogu, nisam ni sanjao da ću u sportu biti 16 godina kao aktivan sportista, a posle toga i kao trener.


Počeci su bili isti kao i kod druge dece koja se bave gimnastikom. Obuka dva puta nedeljno po sat vremena je više ličila na zabavu i upoznavanje kroz igru, nego na ozbiljnu aktivnost. To je bilo sve dok treneri nisu otkrili moj talenat za sport (bar su mi tako rekli). Tada je moj program treninga počeo da se intenzivira i sa dva treninga nedeljno smo povećali prvo na tri, a zatim na šest puta nedeljno.

Moje prvo takmičenje bilo je samo godinu dana nakon što sam počeo da treniram ozbiljno. Svako takmičenje za mene je bilo podsticaj da naučim pokušam nešto više, postanem bolji. Treninzi između 2 i 3. 5 sati dnevno, dugi niz godina su mi pomogli da brže dostignem seniorski nivo i A tim zrelost, tako da sam sa 16 godina imao svoje prvo međunarodno takmičenje. To je bio potpuno novi nivo za mene, ali podjednako motivišući kao i sva takmičenja pre toga.


Sticao sam bogato iskustvo tokom takmičenja na međunarodnom nivou kao deo reprezentacije Srbije. Učestvovao sam na renomiranim takmičenjima i prvenstvima u Evropi.


Posle 16 godina aktivnog takmičenja odlučio sam da okačim štitnike o klin (zaštitu za ruke koja se koristi na razboju i karikama) i počnem da se profesionalno bavim sportom i fitnesom kao trener.

Ko te je uveo u sport i izgradio tu ljubav?


I moj stariji brat je bio gimnastičar. Sećam se da sam ga gledao na treningu i na takmičenjima. Kako to obično biva, moji roditelji su me je prvo upisali, ali ubrzo nakon toga, trud se isplatio sam po sebi i zaljubio sam se u sport. Prijatelji i treneri su igrali glavnu ulogu u „tinjanju vatre i želje“. Bilo je dana koji su bili srećni i uzbudljivi i dana kada sam želeo da odustanem. Oni su mi zaista pomogli da prevaziđem sve prepreke i izazove, igrajući ulogu šire porodice i bili su mi podrška na svakom koraku. Podrška moje porodice je bila presudna jer su uvek uspevali nekako da nađu način i obezbede mi ono što je potrebno za sport koji će mi pomoći da postanem bolji (neophodnu opremu za treninge, pokrivanje troškova učešća na takmičenjima, pomoć u sponzorstvu itd...).

Profesionalna karijera posle gimnastike


Gradeći svoju karijeru više od 20 godina, Robert je upravljao klubovima u Evropi i na Bliskom istoku. Učeći o poslovanju iznutra, razvijajući i sticajući niz različitih veština, u svojoj karijeri ličnog rasta od trenera do COO, Robert je stekao jedinstveno iskustvo u fitnes industriji kao lider https ://robkrizanovic.com

Po sopstvenim rečima, Robert opisuje svoju karijeru kao „zanimljivo putovanje sa srećnom mešavinom strasti, posvećenosti i verovanja“.


Fitness First Middle East, Gold's Gim Middle East, su samo nekoliko velikih imena sa kojima je Robert naučio sve o upravljanju ljudskim resursima i poslovima, radu kluba i strategijama. Njegovo iskustvo u specijalizovanim fitness butik studijima dalo je posebnu notu njegovoj karijeri. Sa iskustvom u rasponu od velikih međunarodnih lanaca do lokalnih brendova; malih kutija do velikih; tradicionalnih fitnes poslova do specijalizovanih studija; od vrhunskih luksuznih objekata do osnovnih fitnes centara, Robert je pomogao brojnim centrima i organizacijama da pronađu svoj put i pomogao da se vizije investitora ostvare.


Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page