24091977
top of page

Blog gost - Nikola Aćin


Azbuka plivanja - Plivanje u službi dečaka i devojčica

Plivanje u službi odrastanja dece: plivajte ali i zabavite se!

Nikola Aćin, reprezentativac Srbije, plivač „Proletera“ iz Zrenjanina


Ovo je priča o „azbuci“ plivanja i odrastanju. O plivaču koji je uz plivanje, i njegove prijatelje, korak po korak savladao svako „slovo“ iz bukvara plivanja.


Sa četiri godine upoznao je osnovna „slova“ u bukvaru plivanja. Još u detinjstvu je shvatio da je sa vodom prijatelji, a plivanje njegova zabava, sport broj jedan. Sa sedam godina je već „odskočio“ od drugara u vodi i krenuo u osvajanje najvećeg „igrališta“ na svetu. Zahvaljujući njegovoj borbenosti u vodi, zdravim, radnim navikama, posvećenosti plivanju od najranijeg uzrasta, Nikola Aćin danas sa 22 godine je član 4x100m slobodno štafete Srbije, rame uz rame sa Andrejom Barnom, Velimirom Stjepanovićem i Urošem Nikolićem, koja je izborila plasman na Olimpijskim Igrama u Tokiju 2021.

U nastavku priče, upoznaćete Nikolu Aćina, plivača „Proletera“ iz Zrenjanina (Srbija), koji trenutno studira i trenira u SAD, na Purdue Univerzitetu i sa nestrpljenjem čeka da zapliva sa plivačkom reprezentacijom Srbije na OI u Tokiju 2021.


Kao Swimming Dad #Blog gost, Nikola Aćin objašnjava: Koja su najvažnija slova azbuke za decu, buduće plivače? Koje se reči iz ,,bukvara plivanja” prve nauče, a koje se brzo zaborave? Šta je bitno da roditelji znaju o ,,azbuci” plivanja? Plivanje u službi života dečaka i devojčica koji tek ulaze u bazen je…?

Znanje se deljenjem umnožava. Da li je tako i u plivanju?

Apsolutno se slažem sa tim. Tokom svoje dosadašnje karijere dobio sam bezbroj korisnih saveta od plivača poput Ivana Lenđera i Ivana Guteše i trenera poput Dejana Pejinovića i Nebojše Đurkina (trenirao je Aćina od njegove 7-me do 16-te godine). Ti saveti su direktno uticali na tok moje karijere i promenili moj pristup plivanju. Smatram da plivanje postane mnogo zanimlljive kada ste okruženi ljudima koji su spremni da dele infromacije i lična iskustva. Deljenjem se stiču prijatelji i stvaraju dragocene uspomene, što je i najlepši deo ovog sporta. Siguran sam da se bivši plivači ne sećaju većine svojih ličnih rekorda, ali se jako rado prisete starih drugara i uspomena iz plivačkih dana.

Ako je plivanje azbuka svakog deteta, koja su najvažnija njena slova za buduće plivače?

Smatram da se sa početnicima (decom) ne treba žuriti i da je strpljenje ključno u ovom periodu. Napominjem, da se ovo odnosi i na trenera i na roditelje. Prvenstveno mora se kompletno prebroditi strah od vode, a zatim se počinje sa razvijanjem osnovnih tehničkih elemenata poput zaveslaja, rada nogama i disanjem. Nakon toga verujem da je neophodno naučiti decu kako da plivaju sve četiri tehnike, jer ako se to savlada u ranijem uzrastu stvari će se lakše odvijati u daljem razvoju plivača.

Koje se reči iz ,,bukvara plivanja” prve nauče, a koje se brzo zaborave?

Verujem da se (salto) okret relativno rano nauči, a jako brzo zaboravi ako se ne praktikuje često.


Od koga si dobio najdragoceniji savet u plivanju, a danas bi podelio sa najmlađima, budućim plivačima?

Ne mogu tačno da se setim ko mi je prvi ovo rekao, ali većina plivača na višem nivou bi se složili sa ovim. Smatram da je jako bitno da se u ovom sportu uživa jer jedino tako možete istinski zavoleti plivanje i ostvariti dugu karijeru u sportu. Put ka uspehu nije linearna putanja ka gore, put ka uspehu je pun prepreka koje često deluju i nesavladivo. Normalno je uvek težiti ka boljem rezultatu, ali ako se neko samo na to fokusira velike su šanse da neće opstati dugo u sportu. Bez obzira koliko ste dobri u jednom momentu stvari neće ići najboljim tokom i nastaće period stagnacije ili regresije. U tim trenucima je neophodno da se plivači prisete zašto su počeli da se bave takmičarskim plivanjem jer će im to omogućiti da uvide da su počeli da se bave ovim sportom jer im je bilo zabavno na treningu i sport im se istinski dopao.

Uvek neko od roditelja ,,sluša" prvi put o plivanju. Šta je bitno da roditelji znaju o ,,azbuci” plivanja?

Po mom mišljenju, smatram da roditelji ne treba previše da zalaze u plivačku karijeru svoje dece. Bitno je da roditelji veruju treneru svog deteta i da prepuste trenerski posao profesionalcu. Najbitnija uloga roditelja je da pružaju neprestanu podršku svojoj deci od samog početka i da se ne mešaju previše u plivačku karijeru svoje dece. Smatram da roditelji koji pređu tu ,,granicu” nesvesno nabijaju pritisak detetu što može da ih odvrati od sporta.

Svaka reč izgovorena, govori o nama kakvi smo, šta želimo, da li je tako i u plivanju?

Apsolutno. Svaka reč izgovorena, pa čak i naš govor tela govori jako puno o nama i zato smatram da je bitno da plivači i treneri obrate više pažnje na to. Ako ne znate o čemu pričam, pogledajte finale Evropskog, Svetskog prvenstva ili Olimpijskih Igara i obratite pažnju na govor tela plivača i način na koji ispoljavaju samopouzdanje bez i jedne izgovorene reči.


Plivanje je jako težak sport i gotovo svakodnevno će trener od vas tražiti da uradite nešto što deluje nemoguće ili preteško. U tim trenucima je jako lako reći nešto poput: ,,ovo je preteško“ ili ,,ovo je nemoguće”. Time ste se već predali i šanse da uspete da otplivate to što trener traži od vas su u tom momentu postale jako male. Isto kao što treniramo telo svakodnevno, trening uma ne sme da se zapostavi.

Plivanje u službi života dečaka i devojčica koji tek ulaze u bazen je…?

Da nauče da plivaju i da se zabave!

Plivačka karijera: Nikola Aćin postao je član juniorske reprezentacije Srbije 2015. godine. Kao junior bio je član štafete koja je osvojila treće mesto na Balkanijadi 2017. godine. Iste godine je učestvovao na juniorskom prvenstvu Evrope u Izraelu gde je ostvario 17. mesto na 50m kraul. Krajem 2017. je dva puta oborio juniorski rekord Srbije na 100m leđno u 25m bazenu. Seniorska karijera: učestvovao je na Evropskom Prvenstvu 2018. i 2021. godine kao i na Svetskom prvenstvu 2019. Trenutno je član 4x100m slobodno štafete koja je izborila plasman na Olimpijskim Igrama. Na NCAA šampionatu (prva divizija) 2021. godine završioje kao 8. na 100 jardi slobodno.


Obrazovanje: Studira u SAD na Purdue Univerzitetu gde će uskoro biti na poslednjoj godini studija. Na pragu je da dobije diplomu iz kineziologije sa fokusom na fiziologiju kliničke vežbe. Zanima ga takmičarsko plivanje i snaga i kondicija za sportske performanse. Strast mu je treniranje, nauka o sportu i pronalaženje novih načina za postizanje optimizovanih sportskih performansi. Želi da završi master studije u oblasti fiziologije vežbanja.

Commentaires


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page