24091977
top of page

Blog gost: Gustavo Borges, bivši plivač i višestruki osvajač olimpijskih medalja

Plivanje mi je pomoglo da shvatim ko sam i ko želim da budem!

Bivši brazilski internacionalni plivač i višestruki osvajač olimpijskih medalja. Gustavo Borges je jedan od najboljih sprint plivača svih vremena! Danas, Gustavo je uspešan preduzetnik koji svojim znanjem, iskustvom, svakodnevno motiviše i obogaćuje plivački sport. Posvećen je svojoj “Metodologiji” plivanja koja decu i odrasle uči kako da plivaju u Brazilu. Sada je metodologija Gustava Borgesa prisutna u više od 400 akreditovanih ustanova, u 23 brazilske regije! Oni su bukvalno talas plivačke transformacije!

Kao #Blog gost, Gustavo Borges objašnjava: Šta svako dete, roditelj, treba da zna o plivanju? Zašto je plivanje glavni faktor povezivanja između beba i roditelja? Otkrijte koji su njegovih 5 glavnih razloga zašto bi svako dete trebalo da pliva?

Plivanje “leči“ dušu, telo i srce svake porodice od malih nogu. Da li se slažete sa tim?

Da! Apsolutno! Mislim da plivanje ima snažnu moć koja ljude čini pozitivnijim, zbog čega bolje spavaju, više se druže i, naravno, rade na svom telu, duši i srcu, uključujući i decu. Plivanje čini vezu između beba i roditelja, jer, dok uče da plivaju, bebe sa roditeljima su obično zajedno u bazenu. Na taj način, bebe shvataju da su u prijatnom okruženju, ali i zaštićene, jer vide i osećaju prisustvo roditelja.

Kakva su Vaša iskustva kada je reč o plivanju od najranijeg uzrasta i uključivanju cele porodice u plivanje?

Moja deca su plivala od malena ... Za razliku od njih, ja nisam imao to iskustvo, počeo sam da plivam tek sa pet godina.

Veoma je važno učešće roditelja kod dece koja rano uče da plivaju. Socijalizacija, trenutak sa roditeljima i osećaj sigurnosti, kao što sam već rekao su ključni. Sve je tako do takmičarskog plivanja. Roditelji su od suštinskog značaja za razvoj deteta, ali takođe i za postignute rezultate.

Koliko je danas dece koja ulaze u vodu, kao i roditelja, spremno za kontinuirano plivanje, kako bi se u svakom smislu preventivno sačuvalo zdravlje dece?

Kontinuirani plivanje zavisi od uzrasta Međutim, trenutno nemam podatke za to.

Zašto volite plivanje?

Plivanje je bio deo mog života. Volim slobodu koju plivanje pruža kako bi razbistrio glavu. Emocije koje sam imao bile su neverovatne, a iskustva i znanje koje sam dobio od sporta je nešto što sam zaista voleo.

Moj život jednostavno ne postoji bez plivanja. Danas ne plivam kao nekada, dok sam bio profesionalac, ali plivanje je i dalje vrlo važan deo mog svakodnevnogiživota. Često samo plivam iz zabave, održavam formu, takodje pratim sina i ćerku dok plivaju, ali se bavim I “Metodologijom” plivanja koju sam kreirao.

Kako Vam je plivanje pomoglo u detinjstvu, kako prilikom osvajanja olimpijskih medalja, a kako Vam plivanje pomaže danas?

Plivanje je bilo od velike važnosti za mene… počevši kroz sklapanje prijateljstva. Bitno je zabavlati se dok plivate, a usput učite da se takmičite i postižete vrhunske rezultate. Sve to mi je pomoglo prilikom osvanja olimpijskih medalja, ali takođe i danas u biznisu.

Kada sam bio dete, plivanje mi je pomoglo da shvatim ko sam i ko želim da budem! Veoma rano sam shvatio da bih voleo plivanjem da se bavim i kasnije, nakon karijere, i na taj način zarađujem za život. Od prvih takmičarskih momenata do vrhunskog plivanja svakodnevno sam učio. Dobijao sam mnoge lekcije… kako kroz pobede, tako i uz poraze. U svim tim trenucima moj karakter je oblikovan na pravi način.

Kada ste “ušli” u dečiji bazen nakon olimpijskog, šta je to što biste preneli svakom detetu, roditelju - šta treba da znaju o plivanju?

Danas, zapravo nisam direktno sa decom u vodi, ja ih lično ne učim da plivaju. Više se bavim poslovnim i strateškim delom programa “Metodologiju” koju sam kreirao o plivanju. Međutim plivanje prvo treba da je zabava, poštovanje, ali i sticanje zdravih navika, posvećenost. Tome pokušavam da naučim sina i ćerku kada kod imam priliku da budem sa njima u bazenu, baš kao u onih nekoliko momenata kada to radim i sa drugom decom.

Vaših 5 glavnih razloga: Zašto bi svako dete trebalo da pliva? (Pored onih zdravstvenih blagodati koje plivanje daje)

1. Disciplina

2. Socijalizacija sa drugim vršnjacima

3. Stimulisanje koordinacije

4. Zabavno je

5. Zahteva upornost

Više o Gustavu Borgesu:

Svoj debi na internacionalnoj sceni u plivanju imao je u Barseloni 1992. godine, osvojivši srebrnu medalju na 100 metara slobodno, završivši na drugom mestu iza ruske legende slavnog, Aleksandra Popova. Na kraju je učestvovao četiri puta na olimpijskim igrama, osvojivši ukupno 4 olimpijske medalje. Osvojio je 12 medalja na pet FINA-inih svetskih prvenstava i postavio prvi FINA-in zvanični svetski rekord u malim bazenima na 100 metara slobodno.

2012. godine Borges se pridružio Međunarodnoj plivačkoj kući slavnih, postavši drugi brazilac kome je ta institucija odala počast.

Gustavo je bio aktivan član FINA-ine takmičarske komisije 12 godina.

Danas je u Izvršnom odboru direktora IHRSA, međunarodne asocijacije koja je fokusirana na klubove zdravlja širom sveta, a takođe je član brazilske sportske komisije.


Commentaires


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi