24091977
top of page

8 razloga: Zašto је plivanje dobro za mame i tate?


Plivanje VRAĆA deci mamino i tatino srce! Plivanje DAJE mami i tati osmeh na lice. Plivanje PODSEĆA mamu i tatu na onaj ritam koji sve pokreće, okreće. Plivanje OSVAJA mamino i tatino srce. Plivanje PRUŽA mir u maminoj i tatinoj glavi, iako je nemir u svakoj “bari”. Plivanje UKAZUJE na pravilno disanje - kada se mama zagrcne, tata zastane. Plivanje POMAŽE mami i tati da unesu ponovo toplinu, svežinu u svoj dom. Plivanje OBNAVLJA lično i roditeljsko samopouzdanje. Plivanje ČUVA porodicu.

Kada ste poslednji put od kada imate titulu roditelj plivali? Kada ste plivali kao mama i tata? Ne mislim na brčkanje u plićaku sa decom, dok onaj drugi odmara. Kada ste poslednji put stvarno plivali? Kada ste poslednji put vas dvoje zajedno plivali?

Zašto mama i tata uopšte treba da plivaju zajedno? Naglas sam izgovorio. A, moj petogodišnjak je uz stidljivi osmeh, glasno odgovorio: “Zato što se vole”. Imate li vi dobar razlog da od danas samo vas dvoje zajedno plivate?

Zašto je plivanje dobro za mame i tate? Odgovora ZATO je bezbroj. Benefiti od plivanja za mamu i tatu su veliki. Ovde ne mislim samo na onaj zdravstveni, fizički momenat, već na onaj “srčani” deo koji kod roditelja često zbog najrazličitijih odgovornosti, obaveza, briga zna da sklizne sa “liste” prioriteta za danas, juče, sutra, nekada ...

Za početak:

1. Uzmi je za ruku i plivajte zajedno. Kako? Kada se pogledam u ogledalo, nije to to. Nije to moje telo od pre deset godina! Većina roditelja to pomisli, malo njih to kaže. Pa šta! Da li je stvarno važno ako tatin “pojas” oko struka malo preliva kupaće gaćice, ili što mami štrče “brežuljci” sa strane. E baš zato, lakše će vam biti da plivate zajedno, a osećaćete se bolje kada se sledeći put pogledate u ogledalo. Drugo, ne morate biti “savršeni” mama i tata da bi plivali i ponovo samo vas dvoje uživali.

2. Ne ostavljajte jedni druge kraj ivice bazena same…. Kada vidite da su oči onom drugom na kraju dana izgubljene… stanite, pomozite, a onda zajedno u bazen uskočite i plivajte. Kako? Stalno sam sama sa decom, a tata radi, na putu je… ili obrnuto. Zar je stvarno preče da svaka čarapa ima par, slavina bez kamenca, ručak za tri dana unapred spreman... Plivanje uklanja umor i bezvolju. Plivajte i vratite onu zajedničku energiju koja vam nedostaje, a sutra ćete se lakše nositi sa “prašinom” vašeg sveta.

3. Dozvolite sebi da se ponovo zabavljajte dok plivate... Zvuči smešno, ali kada ste poslednji put napravili kolut u vodi? Kada ste se poslednji put vas dvoje smejali dok vas prska, gnjura, juri, po bazenu… Ne sećate se… Podsetite se. Roditelji često zaborave one dane sa puno dobre zabave. Dozvolite sebi da se igrate dok plivate. Mame i tate zaslužuju da se opuste, prepuste i onako spontano plivajući dobro zabave.

4. Ronite, ali i zajedno izronite. Dok plivate treba da uživate u svom mikro svetu, ali nekada je lakše da iz njega zajedno izronite. Plivanje i voda možda neće rešiti vaš trenutni problem, ali će vam dati prostora da ga sagledate iz drugačije perspektive...

5. Udahnite duboko i plivajte. Plivanje će vam pomoći da ne odustajete i kada je najteže. Tišina i mir u vodi pomogli su mi bezbroj puta da napunim baterije, bodrim sebe, nju, porodicu. I danas je tako. U trenucima kada vam se čini da ostajete bez daha, pogledajte se, zastanite, udahnite i plivajte. Mama, tata, plivanje će vam pokazati na koji način možete pravilno da dišete, a da se ne zagrcnete. Nije teško. Dajte sebi šansu.

6. Osluškujte jedni druge dok plivate. Na taj način znaćete šta onom drugom u vodi godi. Inspirišite jedni druge da plivate. Uhvatite ritam i plivajte… Plešite dok plivate. Jer, plivanje odmara telo i dušu. Plivanje vraća samopouzdanje.

7. Uskočite nasmejani zajedno u vodu. Baš kao što ste uskočili u zajednički život, ljubav, roditeljstvo, i sve zajedničke izazove, avanture… Budite ponovo deca, koja su uvek najveselija kada se glupiraju i smišljaju nove i smešne načine uskakanja u vodu. Zašto nebi mogli to i vi? Bomba, olovka, sveća, pingvin, kolut napred, tvister,… već vidim da vam se osmeh vratio na lice samo dok se prisećate svih ovih skokova!

Da se podsetimo. Zašto je plivanje dobro za mame i tate?


8. Zato što plivanje čuva porodicu. Zato što mi hteli to ili ne, našim primerom o zdravom načinu života utičemo na decu, okruženje. Zato što ćemo biti odmorniji, svežiji, raspoloženiji za sebe, a onda i za sve oko nas... Volećemo više sebe, a i oni nas.

Plivanje kao i pisanje, čitanje, osnovna je kultura življenja!


Život je lepši kada plivate!

コメント


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page