24091977 Bazen i učionica – partneri u obrazovanju!
top of page

Bazen i učionica – partneri u obrazovanju!

Kakva je danas atmosfera kod dece u učionicama, na bazenu?! Čega sve više ima, a na šta smo zaboravili, prepustili se, oguglali, neki čak i digli ruke? Da li su izazovi plivanja, obrazovanja, danas veći, isti ili slični u odnosu na pre trideset godina? Šta je to što se danas od bazena i učionice očekuje, podrazumeva ili ne, a šta je to što se nudi?

Dok se peku palačinke, uzavrela diskusija roditelja, se rasplamsala do usijanja... Ne tražeći krivce za okruglim “stolom”, ispod ili iznad njega, levo niti desno, pokušao sam da rashladim glavu. Vrelu priču i sve u “učionici” ubacio sam u “bazen” i postavio sebi, kao treneru i roditelju, ali i njima pitanje na suvom: Šta je to što Bazen kao gospodina i gospođu Učionicu, krasi i daje im slobodu u kreiranju dečije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti? A šta je to što ih čini potpuno različitim bez obzira na vreme, na onda i sada?

IZAZOVI:

Šum: Tada, ali i sada, uvek će biti onih koji ometaju čas, prave šum u učionici, galame na bazenu... Izazov je na svima nama koji smo u učionici i na bazenu, na koji način ćemo da zaokupiramo dečiju pažnju, ne samo onima koji prave šum, već i onima koji taj šum izbegavaju, neprimećuju. Istrajnost u plivanju i obrazovanju se isplati, kako onda, tako i sada.

Kreaitvnost na oba polja je široka. Užbenici, i najrazličitiji planovi i programi postoje kojih se moramo pridržavati, ali način na koji će se to interpretirati je itekako otvorena kategorija... Ponudite deci alternativu u sticanju znanja, veština. Zainteresujte ih. Lako je naučiti detet koliko je 2+2, ali je znatno teže objasniti svakom klincu koji je tek provirilo u svet obrazovanja, zašto je to baš broj četiri. Ista je priča ne samo u klupi već i kraj bazena.

Igra: Deca su deca. Vole da se igraju i na bazenu i u učionici. Zašto im to uskratiti? Kroz igru se uči i da se bude dobar u istoriji, promišljen u matematici, ali i kroz igru se uče osnovne tehnike plivanja. Kroz igru je nekako i kišni dan lepši i lakši, i to ne samo njima, već i nama.

Motivacija: Izazov je i za Učionicu i za Bazen čuti, saslušati, poštovati. Razumeti “tuđ” jezik, a pri tome ne odbaciti svoj. Podsetiti sve koji su i na bazenu i u učionici zbog čega su posebni. Osnažite ih da izađu iz šema, i budu model svima koji čekaju novo “zvono”.

RAZLIKE koje daju PREDNOST:

Disciplina: Plivanje, je škola sama po sebi. Često bazen zna da oblikuje decu do te mere, počev od najranijeg uzrasta, neplivača, da mnogo brže postaju odgovorniji i disciplinovaniji od svojih vršnjaka u učionici.

Autoritet: Svestan sam da se danas za autoritet kod dece treba dodatno izboriti!Pre svega stavom, primerom, radom, znanjem, zanimljivošću ali ne po svaku cenu.... Na bazenu, za vreme časa jedini autoritet je trener. Roditelji svoj “šešir” ostavljaju ispred “kapije”!

Red: Voda je takav medij koja ne trpi bilo kakav “nered”. Smeštno možda zvuči, ali u bazenu se uvek zna red, jer bi nered mogao da ugrozi nečiji život. Svako ko remeti taj red bez izuzetka, dobija tajmaut da malo razmisli o postupcima i eventualnim posledicama. Ukoliko se ne dozove pameti, automatski se isključuje sa bazena, zarad njegove i bezbednosti svih ostalih u vodi i oko nje. Kasno je da razmišljamo ukoliko se već nešto zbog “nereda” desi!

Ocena: U “dnevniku za plivanje” nema kečeva ni petica. Može da se desi samo jedna opomena. Jer je plivanje životna veština koja ti daje samo dve opcije: ili znaš da plivaš ili ne znaš! Nema povlastica, niti gledanja kroz prste na testu u vodi.

Verujem da plivanje treba da bude i da će jednog dana biti deo opšteg obrazovanja svakog deteta! Uveren sam da će plivanje u budućnosti biti dostupno svoj deci i da će svako imati priliku i mogućnost da nauči da pliva.

Bez obzira da li ste sa ove li one strane okruglog stola, investirajte u plivanje i obrazovanje dece, jer na taj način investirate u njihovo sigurno i bolje sutra!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page