24091977 Plivanje i hidratacija: Dete koje pliva ne može da dehidrira!
top of page

Plivanje i hidratacija: Dete koje pliva ne može da dehidrira!


Šta treba sutra da ponesem na bazen? Pitala me je petogodišnjakinja, koja počinje da pliva. Vodu! Nasmejala se i rekla, ali stvarnooo, šta da ponesem na bazen? Ponovio sam: Obavezno ponesi flašicu vode, i neka bude puna! Ako je zaboraviš, nema plivanja. Poslušala me je.

Dete koje pliva ne može da dehidrira! Netačno. Dete itekako može da dehidrira dok pliva, ili dok se igra u vodi. Bez obzira koje je godišnje doba, dečijem ogranizmu je potrebna voda pre i posle plivanja. U letnjim mesecima pogotovo, kada se deca više igraju u bazenu, reci, jezeru, moru, hidratacija tela je više nego neophodna.

Često zaboravljamo činjenicu, da dok je dete u vodi, pliva, igra se, roni, telo se znoji, kao kod bilo kog drugog sporta. Deca se troše u vodi, kao i da trče za loptom na travi. Neko se više, neko manje znoji. To se jasno vidi kada su na suvom, dok voda tu vrstu umora prikriva. Teško da ćete videti kapljice znoja na čelu dok dete pliva. Zato, dete u bazen treba da uđe “sito vode” tj. da je telo već unapred hidrirano.

Zašto je hidratacija bitna za decu dok plivaju? Zato, što se kod plivanja kao i kod svakog drugog sporta smanjuje funkcionalnost tela ukoliko nije dovoljno hidrirano, pogotovo kod takmičarskih selekcija čiji obim plivanja i vreme provedeno u bazenu je duže. Time se povećava rizik od dehidratacije. Naravno deca koja imaju jači trening oni imaju veću potrebu za tečnošću tokom i nakon treninga. Ovde ne mislim na nalivanje vode već na dozirano uzimanje, gutljaj po gutljaj.

Organizmu koji pliva, potrebna je voda. Nije uzrok dehidriranosti samo jačina treninga i dužina, već i uslovi, ukoliko su vremenski uslovi topliji, ukoliko je temperature vode viša to sve utiče na plivače za većom hidriranošću i potrebom za tečnošću. Neophodno je da dete ponese flašu vode i ostavi je kraj bazena. Na pauzama između plivanja, dete će uzeti gutljaj - dva vode i na taj način hidrirati organizam. Takođe, kada se trening završi, neophodno je popiti tečnosti kako bi se dečiji ogranizam što brže oporavio. Ovde ne mislim na obojene sokove, već na vodu, pogotovo kada su deca najmlađeg uzrasta u pitanju.

Nadam se da su sada mnoge stvari jasnije, pogotovo kod petogodišnje devojčice sa početka priče, a takođe postoji još jedan bitan razlog zašto je bitno da je voda stalno pored nas – Zato što ona takođe čuva efektivno vreme časa. Kako!? Pa lepo, deca ostaju u bazenu i na času, a ne troše vreme na odlazak do toaleta, izvora vode ili roditelja kako bi utolila žeđ…

Šta sa decom koja inače ne unose dovoljno tečnosti? Kako ih amimirati da piju vodu pre i posle plivanja? Odnosno kako decu koja piju sokove, a ne vodu, animirati da piju vodu? Često roditeljima koji imaju takav problem savetujem da u flašicu vode iscede malo svežeg limuna (bez šećera) ili jednostavno ubace krišku svežeg voća koje dete voli, kako bi se dobila aroma, a pri tome unela adekvatna tečnost.

Neka deca ni tada neće da unesu vodu nakon, ni posle plivanja. Tada zamolim roditelje da deca ponesu flašicu vode, i komad svežeg voća, a da ćemo mi zajedno pre treninga pripremiti naše “specijalno” osveženje za velike plivače… Verujte, deca vole da su samostalna, da su na tajnom zadatku za koji mama i tata ne znaju. Naravno, ima onih koji na ovu moju taktiku ne padaju. Za njih imam priču kako će im se mišići izduvati, smežurati, kao suv sunđer. Za devojčice je uvek spremna priča o lepoti. Ako ni to ne upali, kod starijih idem na onu kartu gde ih kroz plivačku priču na neki način povezujem sa idolima…Najbitnije ih je motivisati da piju više vodu umesto “obojenih” sokova nakon plivanja, a to svi možemo da im pokažemo svojim primerom.

Šta je sa bebama koje idu na časove bebi plivanja. Da li je njima potrebna flašica vode? Bebe koje su mlađe od šest meseci majčino mleko je neprocenjivo i sasvim dovoljno za bebinu hidrataciju pre i posle plivanja. Starija deca 6-9 meseci, za njuh je preporučljivo da ne piju mnogo tečnosti pre časa, kao i sa samom hranom, kako bi njihov stomačić bio lagan i spreman za plivanje. Budući da njihovi časovi nisu duži od nekih 25-30 minuta, ne kreću se toliko samostalno kroz vodu, manja je izloženost dehidratacija, jedino ukoliko je spoljašnja sredina izuzetno topla u tom slučaju nije na odmet imati malu flašicu vode na ivici bazena.

Da li ste žedni dok plivate? Ako jeste, onda je već kasno, već ste u određenoj meri dehidrirali. Jer je žeđ pod kontrolom volumena krvi u centru tela. Kada mozak oseti nedostatak krvi, nastaje žeđ. Voda u bazenu stvara hidrostatički pritisak, potiskujući krv sa površine u centar tela, samim tim zavaravajući centar za kontrolu dehidratacije.

Bez obzira da li je dete plivač rekreativac, takmičar ili se sa drugarima igra u bazenu, treba da je uvek organizam dovoljno hidriran.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page