24091977 Letnji plivački kamp(ovi) za decu - 10 najčešćih pitanja roditelja

Letnji plivački kamp(ovi) za decu - 10 najčešćih pitanja roditelja

27 Jul 2020

Swimming Dad

Kako organizovati deci letnji raspust, da se odmore, zabave, da uživaju, nauče nešto novo? Da li deci uopšte nešto organizovati kada se naspavaju, opuste od svih obaveza? Da li je letnji plivački kamp rešenje za decu i roditelje za nezaboravno leto?

Nemaju sva deca babu, dedu na selu, vikendicu na planini, ujaka na moru, gde mogu

bezbrižno da provedu deo letnjeg raspusta. Često je asfalt ispred zgrade, njihovo igralište tokom vrelih meseci. I to je skroz u redu, jer se i tu raste, igra, zaljubljuje, pada i ustaje… Ali, ukoliko postoji mogućnost upišite decu na letnji plivački kamp. Evo i zašto!

Zašto su plivački kampovi dobri za decu?

 

Deca na kampovima kroz sport, plivanje mnogo lakše razvijaju timski duh, zdrave navike. Uče da poštuju različitost, da budu strpljivija, da čuju, ali i da iskažu svoje mišljenje. Postaju samostalnija, stiču sampouzdanje. Odrastaju, maštaju, istražuju. Uče da spoznaju svoje emocije i njihove granice sa novim prijateljima. Zabavljaju se, provode kvalitetno vreme tokom letnjeg raspusta bez roditelja.

Iz mog iskustva, u nastavku su 10 najčešćih roditeljskih pitanja u vezi sa letnjim plivačkim kampom:

 

1. Za koga je letnji plivački kamp?

 

Za svu decu koja žele da nauče životnu veštinu, da plivaju. Za decu koja žele svoje plivačko znanje da usavrše, ne za mamu, tatu ili medalju, već za sebe. Deca koja nemaju prilike tokom godine da nauče da plivaju, jer nemaju adekvatan bazen u svom okruženju, plivački kampovi mogu biti prava inspiracija za njih.

2. Kako izabrati letnji plivački kamp?

 

Izaberite prvo ko je osoba, trener kojoj ćete poveriti vaše dete i ko je stručni tim koji će dati veću sigurnost deteta u vodi i oko nje! Na plivačkim kampovima pored trenera poželjno je da budu prisutni i sportski psiholog, pedagog, spasilac, doktor, kao i gostujući eksperti iz sveta plivanja, obrazovanja. Drugo, program je ključ svakog letnjeg kampa, pa i plivačkog. Nije dovoljno decu okupiti na “livadi” i pustiti ih da se igraju. Sa njima treba raditi, usmeriti ih, inspirisati ih, edukovati ih, maksimalno im se posvetiti, dati im šansu da kroz igru nauče nešto novo.