24091977 Letnji plivački kamp(ovi) za decu - 10 najčešćih pitanja roditelja
top of page

Letnji plivački kamp(ovi) za decu - 10 najčešćih pitanja roditelja


Kako organizovati deci letnji raspust, da se odmore, zabave, da uživaju, nauče nešto novo? Da li deci uopšte nešto organizovati kada se naspavaju, opuste od svih obaveza? Da li je letnji plivački kamp rešenje za decu i roditelje za nezaboravno leto?

Nemaju sva deca babu, dedu na selu, vikendicu na planini, ujaka na moru, gde mogu

bezbrižno da provedu deo letnjeg raspusta. Često je asfalt ispred zgrade, njihovo igralište tokom vrelih meseci. I to je skroz u redu, jer se i tu raste, igra, zaljubljuje, pada i ustaje… Ali, ukoliko postoji mogućnost upišite decu na letnji plivački kamp. Evo i zašto!

Zašto su plivački kampovi dobri za decu?

Deca na kampovima kroz sport, plivanje mnogo lakše razvijaju timski duh, zdrave navike. Uče da poštuju različitost, da budu strpljivija, da čuju, ali i da iskažu svoje mišljenje. Postaju samostalnija, stiču sampouzdanje. Odrastaju, maštaju, istražuju. Uče da spoznaju svoje emocije i njihove granice sa novim prijateljima. Zabavljaju se, provode kvalitetno vreme tokom letnjeg raspusta bez roditelja.

Iz mog iskustva, u nastavku su 10 najčešćih roditeljskih pitanja u vezi sa letnjim plivačkim kampom:

1. Za koga je letnji plivački kamp?


Za svu decu koja žele da nauče životnu veštinu, da plivaju. Za decu koja žele svoje plivačko znanje da usavrše, ne za mamu, tatu ili medalju, već za sebe. Deca koja nemaju prilike tokom godine da nauče da plivaju, jer nemaju adekvatan bazen u svom okruženju, plivački kampovi mogu biti prava inspiracija za njih.

2. Kako izabrati letnji plivački kamp?


Izaberite prvo ko je osoba, trener kojoj ćete poveriti vaše dete i ko je stručni tim koji će dati veću sigurnost deteta u vodi i oko nje! Na plivačkim kampovima pored trenera poželjno je da budu prisutni i sportski psiholog, pedagog, spasilac, doktor, kao i gostujući eksperti iz sveta plivanja, obrazovanja. Drugo, program je ključ svakog letnjeg kampa, pa i plivačkog. Nije dovoljno decu okupiti na “livadi” i pustiti ih da se igraju. Sa njima treba raditi, usmeriti ih, inspirisati ih, edukovati ih, maksimalno im se posvetiti, dati im šansu da kroz igru nauče nešto novo.

Treće, nije uvek najbolji kamp plivanja za vaše dete onaj u kome je išao njegov drug, brat od strica, ili vam je preporučila kuma… Neki kampovi plivanja su više za decu koja su početnici, dok su drugi možda za one sa boljim znanjem plivanja. Četvrto, raspitajte se koliko je dece u grupi na jednog trenera.

3. Da li će moje dete naučiti za sedam dana da pliva na letnjem kampu?

Ukoliko je dete početnik, tokom intezivnog programa na plivačkom kampu, bitnije je da nauči da se opusti, kako da pravilno diše u vodi, da se uz osmeh zagnjuri i zadrži dah, održava na površini, kreće kroz vodu uz pomoć rekvizita, da dohvati predmet sa dna bazena i sl. Letnji plivački kamp treba da bude inspiracija, motivacija da dete nastavi da pliva i posle letnjeg raspusta. Proces učenja plivanja ne traje sedam dana na letnjem kampu, već i do godinu dana u kontinuitetu, ponekad i duže. To sve zavisi od deteta i njegove želje.

4. Zašto da upišem dete na letnji kamp plivanja, ako neće naučiti da pliva za 10 dana?


Deca koja su početnici u vodi, na plivačkim kampovima stiču životno iskustvo, u vodi i pored nje, na prvom mestu uče da poštuju vodu! Bez obzira da li dete već zna da pliva ili je prvi put ušlo u vodu, pitanje je da li zna šta i kako treba da se ponaša u kriznim situacijama u i oko vode, i na koji način da ostane sigurno? Zato je bitno da deca savladaju napredne lične i spasilačke veštine kroz igru tokom plivačkog kampa. Kada deca budu sigurna u vodi, opuštena, sa lakoćom će i proplivati.

5. Da li dete koje je slabiji plivač može da ide na letnji plivački kamp?


Da. Ideja plivačkog letnjeg kampa je da deci pored novih znanja i veština pomogne da unaprede svoje plivačkog znanje I postanu bolji. Svakodnevni treninzi u odnosu na nedeljne upravo to i donose, a takođe I sam stručan 24časovni nadzor u grupi dece istog znanja i uzrasta takođe pozitivno utiče na to.

6. Šta deca koja znaju da plivaju rade na plivačkom kampu?

Kako animirati decu koja već znaju da plivaju? Lako, sa novim naprednim plivačkim vežbama i elementima koji će podići njihovo plivačko znanje i veštine na viši nivo, kao i unaprediti njihovu brzinu i izdržljivost. Postaviti pred njih nove izazove prilagođene njihovom nivou.

7. Šta roditelji dobijaju ako pošalju dete na letnji kamp plivanja?

Malo slobodnog vremena za sebe, šansu za opuštenije krečenje stana, da pročitaju neku dobru knjigu, više vremena sa svojim prijateljima, možda kratak zanimljiv izlet samo za mamu i tatu, tišinu… Šaluna stranu, najvažnije od svega, roditelji dobijaju sigurnije dete u vodi i kraj nje, boljeg i samopuzdanijeg plivača.

8. Da li se u plivačkom kampu samo pliva?

Naravno da ne. U plivačkom kampu kao i u svim ostalim uče se i poštuju pravila timskog života. Pored plivanja velika pažnja posvećuje se i radu na suvom, takozvanim suvim treninzima. Svaki bolje organizovan kamp takođe ima u svom programu i kraće odnosno jednodnevne izlete u okolini u kojoj se nalazi. Takođe se ne zanemaruje ni deo proveden uz knjigu, dobar film ili neke druge sportove, igre bez granica… Bolje organizovani kampovi u svom stručnom timu mogu da imaju i doktora, psihologa, nutricionistu ili profesore stručnih predmeta zanimljivih za decu posebnog uzrasta.

9. Da li će moje dete biti smešteno u hotelu?

Zavisi, ali uglavnom ne. Svi kampovi uglavnom smeštaju decu u takozvanim odmaralištima gde sobe primaju od 3 do 4 pa čak i od 8 do 10-toro dece u jednoj sobi. Naravno sva odmarališta moraju da ispunjavaju osnovne higijenske i prostorne standarde prilagođene za prihvatanje određene grupe dece svih starosnih doba.

10. Šta ako se mom detetu ne svidi i želi da se vrati kući?

Naravno da i to može da se desi. Ukoliko postoji bilo koji problem sa detetom najpre bi stručan tim na čelu sa psihologom trebao da pokuša da ga reši. Ali ukoliko i nakon stručne procene tima zaista postoji veći problem i osnovana realna potreba da se vaše dete vrati pre vremena kući, svakako će vas kontaktirati vođa smene kampa i posavetovati se sa vama, zamoliti da dođete i posetite kamp. Ono što je takođe moguće, a što takođe može da se desi da dete koje se ne primereno ponaša i ne poštuje osnovna pravila ponašanja kampa bude odstranjeno pre vremena i poslato kući.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page