24091977 Blog gost: Miloš Milanović – Disanje i plivanje

Blog gost: Miloš Milanović – Disanje i plivanje

29 Jun 2020

Swimming Dad

Već dve decenije je u i kraj vode. Miloš Milanović, višestruki državni prvak Srbije u juniorskoj i seniorskoj kategoriji 200m delfin, 1500m kraul. Maratonac (Dugoprugaš) na 5000 i 10000m, otvorene vode. Od 187 učesnika, na FINA Open Water Swimming Grand Prix 2010, Miloš je zauzeo trinaesto mesto.

 

Nakon četrnaestogodišnje plivačke karijere, Miloš Milanović je odmah uskočio u trenerske vode. Kako sam kaže, najveće trenersko znanje stekao je radeći kao pomoćni trener sa Sebastijanom Higlom, koji je u tom trenutku pripremao prsaša Čabu Silađi za OI za Rio 2016. Nakon trenerske karijere u Srbiji (Beogradski plivački klub, PK Tamiš, Pančevo), otisnuo se na Bliski Istok. Trenutno živi i radi kao plivački trener u klubu 4th Lane Swim Academy, u Abu Dabiju.

Za Swimming Dad kao #Blog gost Miloš Milanović, iz svog iskustva objašnjava koliko je pravilno disanje ključno za plivanje, i to ne samo za profeisonalce u vodi, već i za decu početnike. Miloš objašnjava da li postoji ”čaroban štapić” koji može da olakša deci da savladaju tehniku disanja u vodi, dok plivaju? Kao i na koji način je njemu pravilno disanje pomoglo, a kada uskratilo kvalitetno plivanje?

Koliko ti je pravilno disanje pomoglo u plivanju?

Verujem da dobar deo zasluga za moje rezultate u juniorskoj i seniorskoj kategoriji pripada pravilnom izvođenju disanja u toku trka i smatram da je to jedan od krucijalnih faktora za postizanje vrhunskog rezultata u našem sportu. Nažalost, dobar deo svoje plivačke karijere nisam upotpunosti pridavao značaju, delu treninga koji je za cilj imao da poboljša moje disajne sposobnosti. Trebalo mi je tek nekoliko hiljada kilometara da shvatim, redom kako loš položaj glave prilikom disanja drastično utiče na plovnost tela, zatim kako zakasnelo disanje može da pokvari ritam mojih zaveslaja i onda na kraju kako pogrešan ritam disanja može da dovede moje mišiće znatno brže u stanje premora i učini me nesposobnim da završim trku, onako kako sam zamišljao.

 

Voleo bih da iskoristim priliku na samom početku našeg razgovora da apelujem na sve kolege da ne žure tokom usađivanja pravilnog disanja kod plivača. Svako dalje odlaganje i preskakanje koraka u metodici dovešće do mnogo kompleksnijeg i zahtevnijeg rada u kasnijem stadiumu karijere kod plivača. 


Da li ti je nepravilan ritam disanja nekad uskratio kvalitetno plivanje ili si ostao bez medalje?

Verujem da je dobar deo plivača, uključujući i mene, sam sebe zapitao nakon završene karijere: “Koliko bih plivao brže da nisam disao u toku poslednjeg zaveslaja pre okreta i prva dva zaveslaja nakon? Zašto nisam obraćao pažnju na podvodni za nijansu više tokom treninga, sa obzirom da dobar podvodni čini 60% trke na 100m u kratkim bazenima?, Zašto nisam poradio malo više