24091977 Da li roditelji treba da znaju osnovne tehnike spašavanja, prve pomoći, oživljavanja (CPR) u vodi?

Da li roditelji treba da znaju osnovne tehnike spašavanja, prve pomoći, oživljavanja (CPR) u vodi?

25 May 2020

Swimming Dad

Svaka veština koja može danas da pomogne vašem detetu ili nekom drugom da spase život dok ne stigne stručna služba, je poželjna. Ne, ne treba vi kao roditelji da budete doktor, spasilac, već samo da znate da u najgorim trenucima odreagujete na pravi način. Najgore je da ništa ne uradite, da se ukočite, uspaničite.

Svakodnevno učim decu da plivaju, ali prevashodno i da budu sigurna u i oko vode. Da znaju kako da se održavaju u vodi, ponašaju u kritičnim situacijama. Kako da savladaju sigurne metode da pomognu drugome, a da ne odmognu sebi. Zašto onda i roditelji ne bi savladali osnovne tehnike oživljavanja (CPR), prve pomoći?

Ispričaću vam priču, koju je meni pre izvesnog vremena priznao član familije.

 

Kao i svake godine od kada su dobili treće dete letuju sa prijateljima na istom mestu. Deca su sličnog uzrasta. Super se slažu, igraju. Idealan odmor za roditelje. Kao i svako jutro posle doručka pili su kafu nedaleko od bazena, dok su se deca kupala u dečijem bazenu. Među njima je bilo i plivača i onih sa “mišićima” oko ruke. Bilo je vreme za odmor, kao i svaki dan do tada na moru. Svi mališani su dobili po sladoled, samo se jedan topio u njegovoj ruci! Dok mi je pričao u glasu mu je uznemiranost odzvanjala… Kraj svoje noge spazio je roze “mišiće” za vodu…

Ova priča ima srećan kraj, ali, mnoge nemaju. Zbog ne pažnje roditelja za malo da se opušteno letovanje pretvori u tragediju.

Šta se desilo?

 

Četovorogodišnja devojčica, skinula je “mišiće” za plivanje, ali se vratila do bazena da iz plićaka uzme gumenu patkicu… Skliznula je, i potonula… Niko od punog bazena, dečije galame nije primetio da neko pluta u bazenu... Uskočio je i izvadio je…u tom momentu već je izgubila boju… To se sve dešava u delićima sekunde. Pribran još uvek, ono što mu je prvo prošlo kroz glavu jeste da je viknuo prijatelju “skloni decu i žene, zovi pomoć”. Instiktivno je počeo da radi prvu pomoć, oživljavanja (CPR). Spasioca nije bilo! Ali među