24091977 Spasavanje deteta u vodi: Davljenje dece je fatalno, ali 100 posto preventivno

Spasavanje deteta u vodi: Davljenje dece je fatalno, ali 100 posto preventivno

4 May 2020

Swimming Dad

 

Na bazenu sa ajkulicom i ribicom plivamo. Jutro, nema gužve. Posmatram ih kako uživaju... Vrisak prekida idilu "Vladoooo, beba plutaaaa!" Smrzo sam se. Vidim, beba u plićaku okrenuta licem u vodi. Na vidiku nikog. Trčim... Čuje se pištaljka. Uskače spasilac i vadi bebu. Stižu još trojica i doktor... Sklanjam decu. Situacija ni malo prijatna. Krajem oka vidim da rade reanimaciju... a zatim, doktor odnosi bebu, i spasilac se vraća na dužnost! Zbunjen, tražim odgovor... Prilazim čoveku kraj bazena na čijim leđima piše supervizor. Uz osmeh izgovara: "Ovo je bila vežba...". Laknulo mi je, jer je sve bilo toliko realno.

 

Najčešće žrtve davljenja su deca.

Šta da nije bila vežba spasavanja deteta u vodi?

 

Dečiji bazen do članaka. Šarene loptice plutaju, deca se prskaju. Roditelji neki u vodi uz mališane, a neki na ivici bazena, sede. Jedan spasilac na dužnosti. Gledam šta rade moja deca. Ajkulica je u tom momentu imao tri godine, a ribica dve. Na oku su mi, prskaju se. Igri u bazenu se priključuje dečak od oko tri godine sa mišićima na rukama. Mama i tata su uz njega, ali u nekom momentu okrenuli su leđa, zapričali se. Ovo stalno ponavljam, ali roditelji danas greše kada, stave detetu mišiće na ruke, i puste ga u bazen, da se igra, pliva u plićaku, misleći da je tako sigurno. Okrećem se da sklonim dečije igračke da neko ne zapne, vraćam pogled ka deci (to su sekunde) i vidim spasioca koji je bukvalno izleteo iz papuča i uleteo u bazen. Dečak sa mišićima se okliznuo, okrenuo na stomak, glavom u vodi i koprcao se. Od mišića nije mogao da se iščupa iz vode... Njegovi roditelji su i dalje pričali okrenuti leđima dok se sve to dešavalo... Ovo nije bila vežba! Sva sreća ishod je imao srećan kraj.

Osećaj da ipak decu u vodi neko stvarno posmatra i pravovremeno reaguje, ohrabruje! U oba slučaja pravovremena reakcija spasioca je bila ključna. Odgovornost naravno nije jedino na spasiocima, već na svima nama, kao i na roditeljma.

 

Greške koje su roditelji trogodišnjaka napravili, i time povećali rizik od davljenja u bazenu:

  • Nisu bili u blizini na dohvat ruke detetu

  • Stavili su detetu mišiće i opustili se

  • Okrenuli leđa detetu u vodi, zapričali se, tako da od buke i prskanja drugih u bazenu nisu imali, ni ton ni sliku

  • Nisu pričali sa detetom niti ga upozorili o potencijalnoj opasnosti

  • Oslonili su se na druge da više misle i paze o njihovom detetu u vodi

Ovo nije usamljen slučaj. Često roditelji su fizički sa decom u vodi, kraj bazena, ali nekako u mislima odlutaju, tako da ni ne primete znake koje im dete u vodi saopštava da je u opasnosti. Surovo, ali istinito je da utapanje, davljenje u vodi, uglavnom dolazi veoma tiho, a odnosi ono što nam je drago, u treptaju oka. Najčešće žrtve davljenja su deca. Kasno j