24091977 Blog gost: Mare Pamuković – Ravna stopala i plivanje
top of page

Blog gost: Mare Pamuković – Ravna stopala i plivanje


Kao juniorka je plivala i osvajala medalje. Danas, više od dve decenije bavi se plivanjem, edukacijom stručnog plivačkog kadra u Hrvatskoj i šire. Kroz plivačku trenersku karijeru posvetila se najmlađima, posebno deci koja imaju problema sa degenerativnim promenama kičme, kukova. Za Swimming Dad kao #Blog gost, Mare Pamuković pričasvoju priču o ravnim stopalima, ali, i da li i kako plivanje može deci da olakša svaki korak sa ravnim tabanima? Kao i, da li deca koja se bave plivanjem od malih nogu imaju problema s ravnim tabanima?


Bogato iskustvo, sada skoro deceniju, Mare stiče radeći u Plivačkom savezu Hrvatske, prateći i podržavajući plivačku reprezentaciju na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Kako plivanje pomaže deci kod ravnih stopala?

Odgovorit ću na ovo pitanje kroz lično iskustvo. Otkad znam za sebe imam potpuno ravna stopala (svi svodovi spušteni). Sjećam se dobro da sam imala taj problem uvek, pre nego sam krenula s plivanjem. Sve “kopnene” aktivnosti i igre izazivale su jake bolove već nakon prvih minuta iako sam nosila ortopedske uloške i kvalitetnu obuću.


I onda se “dogodilo” plivanje… aktivnost u oslobađajućoj vodenoj sredini koji je u suštini obeležio ostatak mog života. Baviti se sportom koji mi istovremeno ne izaziva niti najmanje bolove u stopalima bilo je potpuno novo iskustvo. Voda, kao opuštajući medij bez sila i s minimalnim opterećenjem na stopala bio je pomoć sama po sebi.

I danas imam ravne tabane, plivanje mi u tom smislu nije pomoglo da učvrstim muskulaturu i ojačam ligamente, ali mi je pomoglo utoliko što nije dodatno opterećivalo stopala niti sam ikada osećala bolove. Mogla sam se u potpunosti posvetiti maksimalnim fizičkim opterećenjima.

Da li plivanje može da reši problem ravnih stopala kod dece? Kako?

Nisam sigurna da plivanje može rešiti problem ravnih stopala jer za rešavanje ovog problema potrebna je inervacija svih mišića skupina. Znamo da su stopala u vodi opuštena, da uglavnom nema značajnijih sila i opterećenja.


Ono što najviše može pomoći deci jesu aktivnosti na šljunkovitoj plaži jer takva aktivnost inervira celokupnu muskulaturu stopala i pomaže u jačanju ligamenata, razne vežbice za stopala i mišiće potkolenice, individualni ortopedski ulošci koji rade preraspodelu opterećenja stopala...

Mnogi sportovi inerviraju specifične grupe mišića stopala čiji su rezultat, zbog preopterećenih mišića, takođe ravni tabani ili neke druge deformacije.


Stopala plivača su izložena oku javnosti i možda se zato uz plivanje vežu i ravni tabani, no mnogi sportisti “kopnenih” sportova imaju problema sa stopalima i razne deformacije zbog sila i preopterećenosti kojima su izložena njihova stopala.

Da li deca koja se bave plivanjem od malih nogu imaju problema s ravnim tabanima?

Mnoga deca koja imaju probleme s ravnim tabanima te probleme imaju mnogo pre, nego što krenu na plivanje. Ravni tabani se javljaju već u uzrastu oko treće godine života. Ono što znam jest da deca koja od samih početaka nemaju problema s ravnim tabanima, nemaju te probleme ni kasnije, nakon što su počeli plivati.


Na koji način roditelji mogu da potpomognu da dečija stopala uz plivanje budu odmornija, lakša?

Osim plivanja, u odmoru i relaksaciji stopala najbolje pomažu masaže i individualni ortopedski ulošci, a preporučene su i specifične vežbe za stopala kao mogućnost da svodovi stopala ojačaju te da s vremenom nestanu i bolovi. Plivanje jača ligamente i mišiće, ali ne u toj mjeri da bi značajnije uticalo na jačanje spuštenih svodova.


Mare Pamuković, u svakom segmentu života, na suvom ili u vodi, drži se krilatice kako je “na putu do cilja važno je biti dobar čovek”. Zato je kreirala i svoju priču kroz: Make Waves swimming activities

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page