24091977 Kako plivanje pomaže deci kod ravnih stopala?

Kako plivanje pomaže deci kod ravnih stopala?

16 Mar 2020

Swimming Dad

Da li se ravni tabani leče ili ne? Postoje najrazličitije studije. Da li su spuštena stopala kod dece stečena ili urođena? Odgovor i na ovo pitanje stručnjaci često objašnjavaju iz različitog ugla. Da li se može uopšte sprečiti pojava ravnih stopala kod dece? U nastavku neću odgovoriti na ovo pitanje, ni na prva dva, već ću pokušati da vam ukažem kako kroz vežbice u vodi i plivanjem možete preventivno delovati na dečija stopala. Podsetiću vas kako plivanjem možete detetu olakšati svaki korak, od najranijih dana.

 

Da li plivanje može da reši problem ravnih tabana kod dece?

 

Svako stopalo je priča za sebe. Nema univerzalnog "leka" kada su u pitanju ravni tabani. Ravna stopala, bez obzira da li su nasledna ili ne, ne predstavljaju situaciju koja se rešava sezonski, samo hodanjem po kamenčićima tokom leta ili nošenjem određene obuće jedne sezone... Rešenje je u miksu najrazličitijih stvari, zdravih navika, prevenciji, kretanju, igri, sportu, plivanju... I to ne samo danas, već svaki dan. To je moje iskustvo kao tate i trenera plivanja.

Kao što su deca različita, tako su i njihova stopala najrazličitija. Nije isto kada se kod deteta od tri godine uoči promena na stopalima, i kod deteta od sedam ili jedanaest. Ravna stopala i njenog domaćina prvo treba dobro upoznati. Ukoliko otkrijete i poštujete njihove potrebe, sa lakoćom ćete pronaći pravu aktivnost i detetu olakšati da sigurnije korača.

 

Deca koja su od najranijeg uzrasta, čak od četvrte, pete godine već u vodi, i plivaju mnogo manje imaju problema sa ravnim stopalima ili je to bar manje izraženo.

To nije samo moj lični stav, već i izveštaj stručnog tima, sportskog saveza, sa kojima sam tokom svoje karijere sarađivao. Zašto? Zato što deca dok plivaju najviše rade stopalom, više su bosa nego u bilo kojoj drugoj sportskoj aktivnosti. U pitanju je takozvani "kicking", ispružanje i savijanje stopala tokom plivanja, koji se kasnije razvije u kompletnu tehniku - kraul. Primera radi, tokom samo jednog zaveslaja stopalo se pomeri gore, dole minimum 4-6 puta. Zamislite kada deca od pet godina otplivaju uz daskicu ili nudlicu radeći samo nogama jednu dužinu 25m bazena, koliko puta njihova stopala naprave pokret gore, dole? U proseku oko 250 puta. Koliko tek onda deca uzrasta od 11 godina, prosečni plivači, tokom treninga od 45 minuta urade pokreta stopalom? Minimum 10.000 puta! Sada pomnožite sa treningom od dva puta nedeljno, ili osam puta mesečno. A zamislite tek kombinaciju rada nogu prsno i delfina ili prsno i kraul! Koji je to raj za stopala i dete, ne samo kao vid terapije, već prevashodno kao deo prevencije.

 

Voda dečija stopala odmara, umanjuje bol!

 

U vodi je nekako sve lakše da se radi sa decom, zabavnije je. Osim toga što su mišići opušteniji, zglobovi rasterećeniji, deca na aktivnosti u vodi, ne gledaju kao na obavezu! Čak i kada su u pitanju vežbice za stopala, kao deo terapije. Dete je u vodi slobodnije, lakše, komotnije, a spuštena stopala mnogo odmornija.

Plivanje jača ligamente i mišiće stopala.