24091977 Koliko je vremena potrebno da moje dete nauči da pliva?

Koliko je vremena potrebno da moje dete nauči da pliva?

2 Mar 2020

Swimming Dad

Nemoguće je dati tačan odgovor na ovo pitanje, jer svako dete je jedinstveno i samim tim uči da pliva različitim tempom. Neko nauči da pliva, održava se u vodi sa dve godine, neko sa dvadesetdve, a neko tek sa pedesetpet uđe do članka. Znam dosta roditelja, koji bi već sutra da im dete zapliva, prepliva bazen nakon drugog časa, izroni medalju nakon mesec dana… Plivanje, kao bilo koja druge veština koja se uči, je proces. 

Praksa je pokazala da što ranije vaše dete stupi u kontakt sa vodom i bazenom, manja je šansa da zaboravi svoje prirodno okruženje iz proteklih devet meseci u maminom stomaku. Stoga, ako želite da se vaše dete od malena opusti u vodi i nauči da pliva, trebate što pre krenuti sa časovima bebi plivanja i obezbediti im redovne prilike da vežbaju u vodi. To ne znači da će naučiti kraul ili delfin, već da će posle izvesnog vremena moći da se održavaju u vodi.

Ukoliko želite da dete, uzrasta od tri godine pa na više, pravilno nauči da pliva, taj proces traje i do godinu dana u kontinuitetu. Naravno ni to nije zagarantovano, jer deca nisu roboti, i oni imaju svoje dobre i loše dane. Da bi dete potpuno ovladalo osnovnim tehnikama koje su prilagođena uzrastu i snalaženju u vodi, da bi se napredak video potrebno je dva do tri puta nedeljno da je dete u bazenu tokom cele godine. Nemojte se ni tada gorditi, jer uvek je dovoljna sekunda naše nepažnje da zbog nečega dete stvori strah i odbojnost od vode i plivanja. 

Cilj plivanja za decu predškolskog uzrasta treba da bude u vidu kupanja i zabave, jer kroz takav pristup dete postaje samostalno i sigurno u vodi.

Šta je bitnije od samih tehnika plivanja za početnike:

Ono što je u početku bitnije od samih tehnika je da dete nauči pravilno da diše u vodi. I opet sve kroz igru i zabavu. Duvamo i pravimo nosne balončiće, na površini, ispod vode, tihe, glasne balončiće, vičemo i pevamo ispod vode, šapućemo, pa na kraju i dok plivamo…