24091977 Blog gost: Jasmina Mihnjak, psiholog Urednica Roditeljskog portala Bebac.com

Blog gost: Jasmina Mihnjak, psiholog Urednica Roditeljskog portala Bebac.com

24 Feb 2020

Swimming Dad

Kako pomoći detetu da zavoli vodu i plivanje?

Kako možemo pretvoriti otpor ka plivanju u uspešnu saradnju? Kako pomoći detetu da zavoli vodu i pivanje? Kako olakšati deci polazak u školu plivanja? O ovoj temi za Swimming Dad kao #Blog gost, iz ugla psihologa priča Master psihologije, urednik roditeljskog portala Bebac.com, i majka jedne male princeze, Jasmina Mihnjak. Ona je neko ko čini promene ka kvalitetnijem životu novorođenčadi, beba i roditelja.

 

Kad beba dođe na svet za nju je sve oko nje novo. Ona dolazi sa drugog sveta, a naš osnovni zadatak jeste da joj pokažemo da je svet sigurno mesto za nju. To je glavni vodič za sve kasnije nove aktivnosti. 

Ako plivamo sa bebom dobra vest je da je voda za nju poznato okruženje. Bebe su devet meseci boravile upravo u vodi pa ih tako plivanje može umiriti jer podseća na život u materici. Međutim kao i sa nekim drugim urođenim refleksima, ako se ne koriste i za njima ne postoji potreba gube se, pa se tako gubi i sposobnost ronjenja. Sa ronjenjem ili bez, vodeno okruženje prijaće uglavnom svakoj bebi, posebno u društvu roditelja. Ono što joj međutim neće prijati jeste nepoznato okruženje pa ako beba plače, ne mora da znači da ne voli vodu... možda joj smeta svetlo, buka, možda je gladna ili samo oseća nesigurnost i strah roditelja. 

 

Kada je reč o nešto starijoj deci treba uvek imati na umu da sve novo što uvodimo u život deteta može da stvori teskobu i osećaj nesigurnosti. Ali je sa druge strane, upravo novo okruženje teren na kojem se vežba poverenje. Sve što uvodite u život svog deteta radite to u odnosu roditelj – dete. Setite se da su bebe došle sa drugog sveta i da smo mi roditelji njihov prozor u svet. Čak i kad prvu zvečku dajete bebi, prvo zvečkajte nežno u svojoj ruci i pratite reakcije. Vaše ponašanje treba da govori detetu – vidi ovo je sigurno, bezbedno, a vidi tek kako je zanimljivo. 

 

Prvi put na plivanje sa mamom ili tatom 

Kad jednom zaboravimo da smo došli na svet iz vode, plivanje zaista jeste izazovna veština ali izuzetno važna. Najvažnije je da se dete oseća bezbedno! Zato je bitno da na početku plivamo zajedno sa detetom, da se dete u odnosu sa nama upoznaje sa vodom, da gradimo poverenje  i da izbegavamo sve one radnje koje nekad i trajno mogu usaditi detetu strah od vode. Znači, nikada nemojte: 

  • Terati dete u vodu ako to ne želi 

  • Baciti dete u vodu bez najave

  • Potopiti dete „na prevaru“

  • Ostaviti dete samo u vodi (bez nadzora ni u najplićem bazenu)

  • Vikati i svađati se sa detetom, prekoravati ga dok ste u bazenu

 

A ono što treba da radite je: 

  • Da se postepeno upoznajete sa vodom, da dete najpre samo malo pokvasite pa zajedno prskate iz plićaka. Idealno je ako ima još dece u bazenu koja se smeju, raduju, prskaju. 

  • Postarajte se da vodu i plivanje dete poveže sa prijatnim osećanjima. Mazite se, grlite, smejte, pevajte

  • Pohvalite dete za sitne korake koji vode ka napretku

  • Budite strpljivi 

  • Potražite savet i usluge instruktora plivanja