24091977 Kako otpor od plivanja pretvoriti u uspešnu saradnju?

Kako otpor od plivanja pretvoriti u uspešnu saradnju?

17 Feb 2020

Swimming Dad

Kao što škola i vrtić predstavljaju veliku promenu za dete, tako su voda i plivanje za neku decu velika nepoznanica. Ukoliko otporu od vode i plivanja, ne prethodi neki konkretan strah, a postoji dobra komunikacija roditelja sa trenerom i želja da dete krene u školu plivanja, nauči da pliva, uživa i zabavi se, ovakve situacije se mogu rešiti uz zajedničko zalaganje kako roditelja, tako i trenera. 

Kroz iskustvo u radu sa decom svih uzrasta, ovo su neki od načina, kako sam zajedno sa roditeljima uspevao da deci olakšamo adaptaciju, ali i rešimo neke od napetih situacija, otpor ka vodi, plivanju.

 

Kako deci olakšati polazak u školu plivanja? 

 

Za početak pripremite decu za nove okolnosti, novu sredinu, plivanje:

Ispričajte im priču kako ste vi krenuli na plivanje, šta ste najviše voleli i zašto, neku anegdotu koja će u njima probuditi želju da sutra zaplivaju. Pokažite im vašu sliku u kupaćem kao dete, ili ukoliko imate neku sa bazena, ako postoji i snimak još bolje. Verujem da i te stare fotografije imaju neku svoju tajnu koja će vašem mališanu dočarati doživaljaj koji ste vi imali dok ste počinjali da plivate. 

Objasnite detetu da kada krene u školu plivanja, od njega se ne očekuje da zna odmah da pliva, niti da roni. Pojasnite mu da su u njegovoj grupi sva deca tu da nauče da plivaju, da nema pogrešnih koraka. Da kao i kada je u vrtiću, školi, uvek pita ukoliko mu nešto nije jasno... Ono što je najbitnije jeste da pažljivo sluša trenera, opusti se i uživa dok uči da pliva. 

Uključite dete u proces pripreme za školu plivanja: Nakon uvodne priče o plivanju, idite zajedno da kupite kupaći, pustite dete da izabere koji želi. Zatim se dogovorite sa trenerom, da prvi čas dođete na upoznavanje. Ono što volim sa decom da radim kada dođu prvi put na bazen, a da ih opustim, jeste da im dam štopericu i pištaljku i da zajedno merimo vreme "velikim" plivačima. Kada zadobijem njihovu pažnju, tokom treninga sam im davao olovku i papir da nacrtaju nas dvojicu kraj bazena. Sva sreća papir trpi sve, ali tu tek vidite da li je dete spremno da uskoči u bazen, ili je potrebno još priče i podrške sa suvog. Na kraju časa, za njihov trud znam da im dam moje naočare, da mi čuvaju do sledećeg časa, jer će i njima i meni trebati. 

Slažem se da je nekada lakše reći nego uraditi, ali za svaki početak i rad sa decom, pa i u plivanju potrebno je dosta priče, strpljenja, truda ali i vere u njih. Zato, ukoliko ova taktika kod vašeg detete ne upali iz prvog puta, slobodno je rasporedite na duži period uz dogovor sa trenerom kako bi se što bolje adaptiralo na novu sredinu, vodu, plivanje...