24091977 Blog gost: dr Jelena Kunovac M.D, M.S.
top of page

Blog gost: dr Jelena Kunovac M.D, M.S.


Biti, svetska prvakinja na 100m leđno u masters plivanju, psihijatar svetskog glasa, a ujedno i mama rekorderke Srbije u plivanju je sasvim druga priča! Ona je dr Jelena Kunovac, među 10 najboljih masters plivačica na svetu ikada. Za Swimming Dad kao Blog gost, dr Kunovac objašnjava kako je integrisala plivanje u svoj život i nakon 30-te? Ovo je njena plivačka priča koja motiviše, da već danas sve žene, mame, tetke, sestre… uskočite u bazen i plivate! Plivate svoje snove, bez obzira koliko god godina imali. Zašto? Zato što je život lepši kada plivate!

Kako integrisati plivanje u život, nakon 30-te godine života?

Moja priča o masters plivanju počela je nakon 30 i više godina van vode. Na nagovor sam otišla na prvi masters. Mislila sam da ću umreti nakon 50 metara leđno – poslednjih 10 metara sam rekla sebi – nikad više. Sve dok nisam videla svoje vreme. Ako mogu da otplivam ovo vreme nakon 30 godina – onda definitivno mogu i mnogo brže. I oboriti svetski rekord za nekoliko godina.

Uz svoju dnevnu rutinu odlazila sam na treninge plivanja dve godine. Zbog posla i putovanja svake nedelje širom SAD-a nisam imala drugi izbor nego da znatno promenim način života. Od noćne ptice postala sam ranoranilac. Jedini način da dobro treniram bio je da to uradim pre nego što mi počne dan.

Koje je vaše iskustvo, preporuka, odakle početi - korak po korak do uspešnog masters plivanja je?

Malo po malo, mesec po mesec. Dešavalo se da nekada nedeljno imam 5 treninga, a nekad nijedan u toku nedelje. 2017. sam otišla na Svetske masters igre. Osvojivši drugo mesto postala sam dodatno motivisana da nastavim da sagledavam načine kako da treniram još bolje. Krajem 2017. godine postala sam jedna od 10 najboljih na svetu (deseta) – bila sam presrećna!

Poslednje dve godine sam krenula sa treninzima kako bih dobila snagu i nastavila sam da radim na detaljima – start, okret i ronjenje. Ne plivam puno ali volim da radim na tehničkim aspektima kada su brza takmičenja u pitanju. Postavljanje novih ciljeva i težnja da se bude bolji je ono zbog čega se osećam kao da ne postoje nikakva ograničenja onome što još uvek mogu da ostvarim.

Tehnika je najvažnija – stalno radim na tome da unapredim efikasnost svojih zaveslaja. Od suštinske važnosti mi je bio rad sa Gerijem Holom i doktorom Džijem.

Kada sam bila mlađa, najslabija tačka mi je bila mentalna spremnost. Vizualizovanje trka i koncentracija su mi pomogli da dobro isplivam 5 trka na poslednjem Masters svetskom šampionatu – što nikada ranije nisam uspela.

Kao najbolja masters plivačica, među 10 najboljih na svetu, koliko vremena posvećujete plivanju, pored svih profesionalnih obaveza?

Treninzi mi zavise od rutine. Kako puno putujem, što lično što poslom, nije lako pronaći adekvatne bazene za trening. Na sreću teretana ima svuda – pored rada na snazi mogu da radim kardio vežbe bilo gde.

Kada sam kod kuće (gde god to bilo) idem na plivanje 6 dana nedeljno i dižem tegove 3,4 dana nedeljno. Treninzi mi nikad nisu duži od 3k. Najviše radim na brzom plivanju uz oporavak koji se uglavnom sastoji od drilova.

Koji je sledeći vaš cilj?

Da budem što bolja mogu. To bi bilo sasvim dovoljno. Nadam se da postanem najbrža žena na 50m leđno u mojoj starosnoj grupi.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page