24091977 Budi pismen i plivaj!
top of page

Budi pismen i plivaj!


Plivanje kao i pisanje, čitanje, za mene je osnovna kultura življenja. Iz tog ulga kada bi posmatrali svet, koliko nas je stvarno pismeno? Zamislite kada bi sva deca znala da pišu, čitaju i plivaju, koje bogatstvo bi to bilo! Verujem da bi i mnogi roditelji mirnije spavali.

Pre neki dan pitao me je sin od tri ipo godine. Šta sve mogu da radim kada znam da plivam? Nisam ostao zatečen, jer je on u vodi od svog četvrtog meseca, ali sam dobro razmislio, kakav odgovor dati:

Za početak, možeš da preplivaš svet. Sa druge strane, uvek se možeš dobro zabaviti. Kada savladaš tehnike plivanja, i budeš sigurniji u sebe, mogao bi oflekati drugara na 50m kraul, dok te posmatra simpatija iz školske klupe. Uz plivanje, tokom puberteta, sa lakoćom ćeš postići željeni tonus mišića. Zdravije ćeš rešavati svakodnevne obaveze, neće ti manjkati dobre energije za sve ono što želiš da uradiš. Ukoliko se opredeliš da studiraš, sa lakoćom ćeš upisati željeni fakultet i plivati za njihov tim. Kada dobiješ svoju decu i tada ćeš moći da plivaš kao ja sa tobom od samog rođenja. E, a kada stignu unuci, tek te tada ništa neće sprečavati da sa 65 godina uđeš u bazen plivaš i dobro se osećaš.

Verujem da plivanje treba da bude i da će jednog dana biti deo opšte kulture.

Plivanje je početak svega. Lakše je da prvo zaplivamo, nego da prohodamo. Lakše je da plivanjem preventivno delujemo, nego da lečimo. Lakše je da prvo učimo da plivamo, nego da doživimo neku neprijatnost vezanu za vodu pa tek onda da počnemo.

Zato, izaberite lakši put, plivajte.

Uključite plivanje u vaš život, dok ono nije isključilo vas!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page