24091977 Skijanje ili plivanje?
top of page

Skijanje ili plivanje?


Skijanje ili plivanje? Skijanje, ali i plivanje. Posle dobrog skijaškog dana bazen i plivanje su više nego dobrodošli za opuštanje, posebno kada ste sa decom. Ukoliko je bazen topao, nema ništa bolje za oporavak i odmor mišića.

Dugo sam razmišljao kada je pravo vreme da decu upoznam sa skijanjem. Za plivanje sam znao, da što pre uskoče u vodu, benefiti će biti višestruki. Zato su oboje u bazenu od četvrtog meseca, ali za skije smo malo sačekali, iako su na planini od malih nogu. Ribica je planinski vazduh i sneg osetila sa svega dva meseca, dok je ajkulica snežne čarolije upoznao sa osam meseci. Međutim, tek sa njegove tri godine usudili smo se da ga “stavimo” na skije. I bio je pravi potez, ali i test za mene kao roditelja, iskušenje kao trenera.

Kako dete od tri godine pripremiti, zainteresovati za skijanje? Isto kao i za plivanje. Ovo su neke metode koje sam koristio kako bi spremno dočekali susret sa snegom i zimskim radostima koje nosi:

Skijaške priče: Naravno, pre bilo kakve “fizičke pripreme” decu treba postepeno uvoditi u svet zimskih sportova, kroz svakodnevne vaše skijaške “pričam ti priče”. Sve je lakše ukoliko još neko u vašem okruženju neguje duh skijanja. Tada se zajedno kroz fotografije, video zapise možete prisećati kako vam je bilo, a deci objašnjavati zašto je dobro da znaju i da skijaju. Iz mog iskustva takav pristup plivanju, skijanju, bilo kom drugom sportu, daje dobre rezultate. Naš je bio: tata hoću i ja da naučim da skijam, kao što znam da plivam.

Probudite volju za skijanjem: Kao kod plivanja, isto je i kod skijanja - prvi utisak je bitan. Ukoliko dete prvi kontakt sa snegom, ili vodom dočeka uz plač iz bilo kog razloga, napravili smo sebi medveđu uslugu. Umesto da zavoli ovaj sport, imaće odbojnost. Naravno nikada ne treba odustajati. Zato je najbitnije kod skijanja, kao i kod plivanja da u tom ranom uzrastu deci probudimo želju, volju za sportom. Ima vremena da ga savladaju i uživaju u njemu. I nikad ih ne treba terati jer ćemo izazvati inat i kontra efekat, verujte!

Pripreme za skijanje uz plivanje: Svako ko je strastveni skijaš zna da za sedam dana sigurne vožnje po planini potrebne su ozbiljne pripreme, pogotovo kada su deca u pitanju, početnici, oni koji su od skora naučili da hodaju, izašli iz pelena. Plivanje je u tom kontekstu pravi izbor. Primera radi, pored redovnog plivanja u bazenu, poslednjih mesec dana sa mojom ajkulicom pojačao sam malo više igre “skakanja” u bazen i hvatanja predmeta sa dna, a zatim odgurivanja iz čučnja od dna ka površini. Takođe mnogo jurnjave, igre “vije” u malom bazenu koji je njemu do struka.

Dok pripremate decu za skijanje ili plivanje obratite pažnju i na:

Grupa ili individualni čas: Sve ima svoje prednosti, mane, kao i cenu. Za prvi konktakt sa skijama odlučio sam se za individualni čas za moju ajkulicu. Kada je instruktor video da sluša i radi kako mu se kaže, predložio je grupni čas da bi mu bilo zanimljivije sa drugom decom. Složio sam se. Za mene, za decu od tri godine, grupa podrazumeva troje-četvoro dece, bar tako ja radim kada je plivanje u pitanju. Međutim, nekako grupa je u roku od pola sata dok smo obuvali pancerice prerasla u tim od osmoro mališana od tri godine, koji su tek juče prvi put stali na skije.

Da li možete da zamislite na šta se skijanje svelo? Instruktor nije mogao da ih pohvata ko se i kako spustio od vrha do dole. Sva sreća klinci nemaju straha. Kao kamikaze su jurili, bez ikakvog reda, pravila, a roditelji su jedno po jedno dete sklanjali sa časa da se ne povrede. Pošto smo imali već individualan čas prethodni dan i moja ajkulica je izgledala zadovoljno i sigurno, posle dosta vaganja odlučio sam da ipak završi današnji čas, ali ja kao trener sa stučne strane, bio sam jako nezadovoljan onim što sam video, kako se radilo sa decom…

Poverenje je ključna karika: Neverovatno je kako kada radiš sa decom primećuješ više nego što treba i kao tata, ali i kao trener… Znaš da ne smeš da se “mešaš”, već da imaš poverenje u trenera i njegovo znanje. Stajao sam sa strane, grickao nokte, nisam se mešao, i kada je moja ajkulica pala, odletela skija, a on bio deset minuta na snegu, niko mu nije pomogao da ustane.

Razmišljao sam šta bi se desilo da tako ja na bazenu decu od 3-5 godina samo ubacim u vodu i kažem: hajde da plivamo… Da definitivno ste u pravu, dete koje bi preživelo naučilo bi da pliva kasnije… Šalu na stranu svaki čas mora da ima svoj ,,red’’, uvodni, pripremni, osnovni/glavni i završni deo, gde su jasno definisane i vidljive metode rada koje smo pripremili unapred… Bez obzira da li je to skijanje ili plivanje!

Metodika časa skijanja je obavezna isto kao i kod plivanja. Toga ovde nije bilo. Svaki čas (skijanja ili plivanja), instruktor ili trener treba da dočeka spreman, tačnije da ga dobro isplanira, pogotovo ukoliko je mlad i neiskusan, što je ovde bio slučaj. Kako u plivanju, tako I u skijanju, svaki deo časa je potrebno da bude sadržajan i polako da se podiže intenzitet rada, kako bi se čas završio obaranjem intenziteta i vraćanjem organizma u početno stanje pre početka časa, laganim opuštanjem. Metode rada koje se koriste biraju se u odnosu na broj učesnika i naravno njihov uzrast. Tada nema greške. Deca će biti bezbedna, ništa neće biti prepušteno slučaju, učiće i zabaviće se u isto vreme, a roditelji će biti zadovoljni.

Kratko ali slatko: Za kvalitetan čas sa detetom od tri godine u bazenu je sasvim dovoljno pola sata, maksimalno 45 minuta. Uverio sam se da je isto i kod skijanja. Prvo što su još mali i koncentracija im opada brzo, ali i snaga u nogama. Drugo, nemojte zaboraviti da na planini može biti veliki minus, a deca se brzo smrznu, posebno nosići i prstići. Tek kad savladaju tehnike i očvrsnu, mogu i duže biti na skijama, ili u bazenu.

Zato od svakog minuta časa gledajte da izvučete maksimum u korist dece, vodeći računa o svim stvarima koje smo naveli ranije, 30 minuta možda izgleda kratko, ali verujte biće više nego slatko i deca će jedva čekati da vas ponovo vide. Jer ono što možemo da postignemo u dobro isplaniranom času od 30 minuta, nećemo nikada postići u duplo dužem neisplaniranom času!

Zato plivajte i dok skijate, jer skijanje i plivanje itekako idu zajedno!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page