24091977 Plivanje i tokom zime – 5 "cool" razloga
top of page

Plivanje i tokom zime – 5 "cool" razloga


Da li vas zimi muka hvata na pomisao pripreme i slojevitog oblačenja sitne dece, a posle i svlačenje? Vidim, već kreće preznojavanje na tu pomisao. Siguran sam da je onda ideja da vodite decu zimi na bazen, potpuno suluda. Plivanje ne treba ograničavati samo na letnje mesece, što je kod nas na žalost čest slučaj, već plivanje treba upražnjavati tokom čitave godine.

Ko zimi decu vodi još na bazen? Izaći će klinci na hladno, a glava mokra, prehladiće se, još fali da zaradi neki bronhitis... Da, može da se desi da tada nos procuri, ali to isto može i dok trče natrontani po snegu ili u igraonici, pa ih izvedemo znojave napolje dok ne stignemo do kola. Izgovora uvek ima. Da li su stvarno zima, kiša, vetar uvek izgovor za ono što nas mrzi da radimo, da izađemo iz svoje ljušture i zimskog komfora?

Mojih pet "cool" razloga zašto i zimi plivati sa decom:

Jačate imunitet i zimi deci: Ulazim na bazen sa sinom od godinu ipo dana, a u ruci nosim bebu od mesec ipo dana. Znate kako su me svi gledali... Sa jedne strane oduševljenje "jaooo vidi beba", a sa druge, "ko je ovaj ludak što je bebu doveo na bazen, i to po ovoj hladnoći". Ne nisam nikakav frik, moja deca su od četvrtog meseca u vodi, a od rođenja pored bazena. Ukoliko imate mogućnosti da decu od malena vodite na bazen, bez obzira na godišnje doba, time ćete im dodatno ojačati imunitet. Kako? Na ovaj način podstičemo kontrolisanu i laganu termoregulaciju i prilagođavanje promenama tempreture. Od svoje četvrte godine kada sam počeo kontakt sa vodom i plivanjem, pa dok god sam se aktvino bavio nikada nisam bio bolestan ili prehlađen, niti jedan izostanak iz škole…

Opuštanje za sve, malo tišine za mamu i tatu: Zimi je nekako teže umoriti decu za zdrav san. Mnogo su manje napolju, tu ne računam obilaske tržnih centara i igraonice. Zato je odlazak na bazen i zimi sa decom dobra odluka. Moja deca nakon provedenih i trideset minuta u vodi, mnogo su mirnija, a kamoli duže. Drugo, posle plivanja nemaju potrebu da se zadirkuju, otimaju oko igračke, tužakaju zbog gluposti, jer ih je voda dobro umorila. Bitno je da će nakon plivanja uvek imati zdrav i miran san, a roditelji malo trenutka tišine za sebe!

Vikend avantura za celu porodicu i zimi: Teško je naterati se vikendom ujutru i ustati, a kamoli zimi otići na bazen, pogotovo sa malom decom. Verujte vredi, makar i jednom mesečno! Ukoliko pozovete i prijatelje, kumove sa decom, doživaljaj je zagarantovan. Dok se klinci igraju po malom bazenu, vi opušteno možete da ćaskate, sve dok se ne smežurate. Posle možete svi zajedno na kafu i čaj.

Plivanje je i zimi dostupno: Otopio se sneg, blato na sve strane, ne možete da izvedete dete ni da se sanka, niti da vozi bicikl. Ništa lakše nego izvaditi kupaći iz fioke i otići na bazen. Neprocenjivo! Ne moramo da menjamo našu dnenvu rutinu kada se vreme menja, jer uvek možemo da plivamo i kada je kišna oluja i kada pada sneg!

Plivanjem i zimi vraćamo telo u funkciju: Koliko su nam samo mišići i zglobovi ukočeni tokom zimskih meseci? Uz plivanje i kvalitetno provedeno vreme u vodi sa decom, vašizglobovi znatno brže će se vratiti u funkciju, a mišići ponovo biti zagrejani i elastični! Probajte,.

Predrasude su da zimi ne treba plivati pošto je hladno i deca će se razboleti... Dok god je topla voda i dok se dobro oblačite, nema razloga zašto ne biste mogli cele godine da porodično uživate na bazenu. Srećom, zahvaljujući brojnim sportskim centrima (mada ih uvek može biti više), banjama i hotelima koji imaju bazene sa toplom vodom, to je danas ostvarivo u gotovo svim delovima Srbije.

Verujte, zima je lepa i sa pogledom iz bazena! Zato, ne oklevajte, već pravac na plivanje.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page