24091977 Mama, plivam i smrzavam se: Koliko dete treba da bude u vodi?

Mama, plivam i smrzavam se: Koliko dete treba da bude u vodi?

4 Nov 2019

Swimming Dad

Priča mi drugarica: Mlađi sin od 5 godina krenuo je na plivanje i uvek, ali uvek se trese od hladnoće. Voda je hladna, a i kada izađe hladno mu je. Pola treninga sedi na ivica bazena jer se trese. Usta su mu redovno boje patlidžana. Iskreno ima lošu perifernu cirkulaciju, ali da li je moguće da se baš toliko trese. I pored toga on voli da ide na plivanje. Da li ima neki tajni "recept" da se ugreje Ili jednostavno treba da stegne zube, da pliva i očvrsne. Šta da radim?

Njen slučaj nije usamljen. Mnoga deca, i njihovi roditelji zbog neadekvatnih uslova, konkretno hladne vode na bazenima, hladnoće uopšte, odustaju od plivanja. Jednostavno ne žele da dođu na sledeći trening jer im nije prijatno, hladno im je, a neka deca se i prehlade. Sa jedne strane na neki način se stvara i jača imuni sistem, čeliči organizam, ali sa druge strane to nebi trebalo da bude svakodnevno preko zime…

Koja je optimalna temperatura vode u bazenu, kako se moje dete ne bi smrzavalo?

 

Olimpijski bazen za plivače i hladnija voda: Što se tiče vode u većim 25m, 33m i 50m bazenima, njena temperatura je predviđena za plivače, koji uđu u bazen i plivaju, ne staju puno, odrade trening i idu kući. U takvim bazenima okvirno temperatura vode se kreće od 26 do 27,5 stepena, i to je sasvim odgovarajuće njenoj nameni. Međutim, nekada se ne ispoštuje ni ta temperatura vode i vazduha. Na nekim Oplimpijskim bazenima ili većim objektima gde je grejanje vode i vazduha često luksuz, održavaju se minimalni uslovi za časove plivanja. Zato se deca i smrzavaju. Ili sa druge strane, grupe početnika neplivača su velike, i deca više stoje kraj bazena, nego što su u vodi i uče da plivaju, jer čekaju svoj red.

Manji bazeni za početnike i toplija voda: Kod škole plivanja i učenja dece manjih uzrasta da plivaju, ako imate mogućnost, potrebno je birati neke manje bazene, objekte, toplije što se tiče vode i vazduha, jer početnici u plivanju nisu toliko u početku aktivni u bazenu. Više stoje u vodi ili kraj bazena, tako da je neophodno da voda u bazenu bude oko 30C. U manjim bazenima je moguće održavati konstantno takvu temperaturu, gde će mališani uživati u vodi, plivanju i želeće i sledeći put da dođu.

Zbog hladne vode u bazenu, većina roditelja odluči da sačeka toplije dane ili da deca odrastu, očvrsnu, pa tek da onda plivaju. Nije ni to rešenje odlagati plivanje.

 

Dobro i šta onda raditi? Šta ukoliko nemožemo da utičemo na temperaturu vode u bazenu, a želimo da nam dete pliva, a da se pri tome ne smrzava i da bude zdravo? Ovo su neke od mera koje sam ja koristio sa mojoj decom, da im ne bude hladno dok uče da plivaju.