24091977 Mama, plivam i smrzavam se: Koliko dete treba da bude u vodi?
top of page

Mama, plivam i smrzavam se: Koliko dete treba da bude u vodi?


Priča mi drugarica: Mlađi sin od 5 godina krenuo je na plivanje i uvek, ali uvek se trese od hladnoće. Voda je hladna, a i kada izađe hladno mu je. Pola treninga sedi na ivica bazena jer se trese. Usta su mu redovno boje patlidžana. Iskreno ima lošu perifernu cirkulaciju, ali da li je moguće da se baš toliko trese. I pored toga on voli da ide na plivanje. Da li ima neki tajni "recept" da se ugreje Ili jednostavno treba da stegne zube, da pliva i očvrsne. Šta da radim?

Njen slučaj nije usamljen. Mnoga deca, i njihovi roditelji zbog neadekvatnih uslova, konkretno hladne vode na bazenima, hladnoće uopšte, odustaju od plivanja. Jednostavno ne žele da dođu na sledeći trening jer im nije prijatno, hladno im je, a neka deca se i prehlade. Sa jedne strane na neki način se stvara i jača imuni sistem, čeliči organizam, ali sa druge strane to nebi trebalo da bude svakodnevno preko zime…

Koja je optimalna temperatura vode u bazenu, kako se moje dete ne bi smrzavalo?

Olimpijski bazen za plivače i hladnija voda: Što se tiče vode u većim 25m, 33m i 50m bazenima, njena temperatura je predviđena za plivače, koji uđu u bazen i plivaju, ne staju puno, odrade trening i idu kući. U takvim bazenima okvirno temperatura vode se kreće od 26 do 27,5 stepena, i to je sasvim odgovarajuće njenoj nameni. Međutim, nekada se ne ispoštuje ni ta temperatura vode i vazduha. Na nekim Oplimpijskim bazenima ili većim objektima gde je grejanje vode i vazduha često luksuz, održavaju se minimalni uslovi za časove plivanja. Zato se deca i smrzavaju. Ili sa druge strane, grupe početnika neplivača su velike, i deca više stoje kraj bazena, nego što su u vodi i uče da plivaju, jer čekaju svoj red.

Manji bazeni za početnike i toplija voda: Kod škole plivanja i učenja dece manjih uzrasta da plivaju, ako imate mogućnost, potrebno je birati neke manje bazene, objekte, toplije što se tiče vode i vazduha, jer početnici u plivanju nisu toliko u početku aktivni u bazenu. Više stoje u vodi ili kraj bazena, tako da je neophodno da voda u bazenu bude oko 30C. U manjim bazenima je moguće održavati konstantno takvu temperaturu, gde će mališani uživati u vodi, plivanju i želeće i sledeći put da dođu.

Zbog hladne vode u bazenu, većina roditelja odluči da sačeka toplije dane ili da deca odrastu, očvrsnu, pa tek da onda plivaju. Nije ni to rešenje odlagati plivanje.

Dobro i šta onda raditi? Šta ukoliko nemožemo da utičemo na temperaturu vode u bazenu, a želimo da nam dete pliva, a da se pri tome ne smrzava i da bude zdravo? Ovo su neke od mera koje sam ja koristio sa mojoj decom, da im ne bude hladno dok uče da plivaju.

Mokro odelo pomaže, ali sa druge strane ograničava pokrete u vodi i plivanje , tako da je više preporučljivo za ronjenje. Ali ako nema drugog rešenja, u promeni temperature bazena, nabavite za početak mokro odelo. Postoje sada i termo majice za plivanje, ne one koje imaju samo UV zaštitu, već koje su baš kao i mokra odela namenjenje da zadrže temperaturu tela I čuvaju vas od hladnoće… To može biti privremeno rešenje. Moja ribica i ajkulica u bazenu su od 4. meseca i kada je voda bila svežija u odnosu na potrebnu temperaturu, oblačio sam im mokro odelo ili majicu. Efekat je bio odmah vidljiv. Nije im bilo hladno u bazenu.

Parka je uvek dobar saveznik, pri hladnoći. Da, da parka nisam pogrešio. Viđali ste verovatno na profesionalnim takmičenjima da plivači pre nego što uđu u bazen imaju neke mantile sa kapuljačom. Da to su parke koje su kreirani specijalno za plivače. Šuškave su sa spoljne strane, a iznutra su kao debeli peškir. Ne propuštaju hladnoću, a drže temperaturu tela optimalnom dok je plivač van vode. Ukoliko je vašem detetu baš jako hladno dok čeka svoj red da uskoči u bazen, slobodno mu obucite ako ne takav mantil, onda onaj tradicionalni bade mantil sa kapuljačom. I kada završi čas slobodno neka ponovo obuče bade mantil, dok ne dođe pod topao tuš. Objasnite i treneru o čemu se radi, da ga slučajno neko od dece ne bi ismevalo, a deca znaju to da rade.

​Kod hladne vode takođe je jako bitno da je trener ili instruktor dovoljno iskusan i prilagodi svaki čas određenom nivou plivačkog znanja dece. To znači da organizuje čas koji treba da teče bez mnogo zastoja, drži decu aktivnom i što manje dozvoli da deca provode vreme van vode i bazena. Na taj način će deca biti aktivna tokom celog časa i neće biti promena temperature sredine i tela.

Koliko dete treba da bude u vodi? Kako deca rastu, napreduju, razvijaju plivačke sposobnosti, postaju sigurnija i aktivnija u vodi, tako će se i smanjiti taj momenat smrzavanja. Zato su i časovi i njihova dužina prilagođeni uzrastu, ali i nivou plivanja. Tako da je za početnike sasvim dovoljno aktivnih 30 minuta, ponekad i manje, dok za ozbiljne plivače trening u bazenu može da traje i do 90 minuta, a da se pri tome dobro preznoje!

U svakom slučaju, bez obzira na uzrast i spremnost za plivanje, važno je pratiti reakcije dece u vodi. Ako dete i posle 10 minuta počne da se trese i usne postanu plave, ili se šake, stopala, prsti toliko smežuraju, krajnje je vreme da decu izvadite iz vode, i dobro ih ugrejete. Naravno da deca kada se igraju u bazenu ili moru, nemaju mere i ne znaju kada je dosta, sve dok stvarno ne počnu da se tresu. Zato ste tu vi da na vreme reagujete.

U svakom slučaju nema izgovora i za sve postoji rešenje.

Treba napraviti neki balans. Ne prekidati sa časovima plivanje, eventualno smanjiti broj časova nedeljno, a pronaći neku svoju oazu. Sigurno imate neki topao bazen u hotelskom bazenu u vašem komšiluku! Odličan povod i za vas da vežbate i provede zajedno kvalitetno vreme.

Ukoliko zaista želite da plivate ne postoje prepreke i granice!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page