24091977 Blog gost: Goran Kežman
top of page

Blog gost: Goran Kežman


Kako da deca skoče u vodu bez držanja nosa? Kako do „savršenog” skoka, starta i okreta? Za Swimming Dad kao #Blog gost, o skoku, startu, okretu u plivanju iz ugla trenera sa bogatim iskustvom, otkriva Goran Kežman glavni trener plivačkog kluba Dubrava iz Hrvatske (Zagreb) od Januara 2000 do Jula 2014, osnivač i vlasnik SKG sport - Custom SwimGear manufacturer.

Goran Kežman se PK Dubrava pridružuje 2000 i svojom filozofijom, radom i kvalitetom pokazuje kao jedan od najboljih hrvatskih trenera. Njegov kvalitetan rad ubrzo izlazi na videlo sjajnim rezultatima njegovih plivača, kojim je klub Dubrava uvrstio među najbolje klubove hrvatske. Svakako njegovu trenersku karijeru obeležio je jedan od najboljih hrvatskih plivača ikada, vicešampion na 50 slobodno sa OI u Atini 2004. Duje Draganja čiju bogatu plivačku karijeru čine 5 odličja sa svetskih i 12 sa evropskih prvenstava u ‘’malim’’ i ‘’velikim’’ bazenima, i mnogi drugi uspešni plivači kao što su Maria Čuljak, Dino Hadžić, Luka Lenardić, Una Arapović, Matej Rukavina,…

Šta budući plivači mogu da očekuju od dobrog starta i okreta?

U plivanju sve počinje startom pa je i logično da ga naučimo što bolje, prvenstveno na kraćim disciplinama dobrim startom stvaramo ili gubimo dragocenu prednost. Isto kao što usavršavamo tehniku plivanja bilo kojim stilom tako treba i raditi na „tehnici“ starta i okreta jer gledano kroz fiziku upravo na startu i okretu plivač ostvaruje najveću brzinu plivanja. Zato treneri i plivači nebi trebali zanemariti vežbanje starta i okreta kroz skoro svaki trening.

Koliko pravovremena reakcija, može da poboljšaja rezultat?

Ako znamo da je plivanje sport stotinki onda je pravovremena reakcija na startu jako bitna. Zato u svetskom plivanju imamo puno primera gde su se za samo jednu stotinku gubila zlatna odličja. U malom bazenu sama tehnika i dobra uvežbanost okreta i izlaska iz okreta stramline je od presudne važnosti za svaku trku od 50m do 1500m. Jer realno gledajući na lošem okretu od samo pet stotinki po okretu na dužim disciplinama možemo izgubiti po sekundu i više.

Kako do „savršenog” skoka/starta i okreta?

Start i okret treba vežbati u svakom delu sezone od pripremnog, baznog specifičnog i samog tejpera (tapera). Moj stav je da plivači na početku sezone mogu napraviti puno na uvežbavanju tehnike starta i okreta. Plivačima u početku sezone čak ne dozvoljavam raditi okrete već ih rade jednom rukom kao na starom okretu leđno prsno. Zašto? Pa iz vrlo jednostavnog razloga, u tom periodu kada su još neurološki „čisti“ želim da što bolje usvoje pravilan pokret.

Kako da deca skoče u vodu bez držanje nosa?

Uff to je teško pitanje. Iskreno, sa decom što se tiče plivanja treba ići polako i krenuti od osnova skoka na noge pa neka to bude i sa držanjem nosa, nakon par skokova kroz igru animirati dete da proba u skoku uhvati neki predmet koji mu trener dobacuje (loptu, sunđer igračku) tada će dete zanemariti držanje nosa i više će se koncentrisati na hvatanje lopte… U svakom slučaju treba ići postepeno (metodički) i ne žuriti sa startom jer to je samo po sebi dosta zahtevna motorička radnja.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page