24091977 Zašto je bitno da deca nauče da skoče u vodu?

Zašto je bitno da deca nauče da skoče u vodu?

21 Oct 2019

Swimming Dad

 

Skok je jedan od ključnih elemenata za razvoj motorike kod dece, ali je bitan i za plivanje. Često deca nauče pre kako da skoče u vodu, nego na suvom. 

 

Skok u vodu utiče sjajno ne samo na fizičko razvijanje već i na dečiju psihu. Uz svaki skok u vodu deca dodatno savladaju balans, kako da uspostave koordinaciju, preciznost pokreta, steknu samopouzdanje, ali i da budu hrabrija, snalažljivija u neprijatnim, novim situacijama. Bez obzira na uzrast deteta skok u plivanju je bitan tehnički element koji se uči od samog početka. 

Deca obično oko druge godine počnu svesno da savladavaju skok kao veštinu. Većina dece nauči da pravi male skokove tako što se spuštaju niz stepenice, dok se skok, odraz sa dve noge savlada tek malo kasnije. Da li je tako i u plivanju? 

 

Od kada sam se upustio u priču Baby Swim Club-a (2013.), i radu sa velikim brojem beba, posebno od kada su na svet stigle moja ajkulica i ribica, skok u vodu bio je uvek nešto posebno za njih, već od šestog meseca. 

 

Skok u vodu, šta i kada da očekujete kod dece?

 

Još na časovima bebi plivanja od šestog meseca deca uče kako da «skoče» sa ivice bazena u vodu. Naravno, nije to akrobatski skok na glavu, već prilagođen njihovom uzrastu. Iz sedećeg položaja, dok su im noge u vodi deca već sa šest meseci mogu da skoče tj. da skliznu u bazen, u mamine ili tatine ruke. Naravno, neka deca odmah pruže ruke i skoče, dok kod neke dece je to teži proces. Međutim, kako se motoričke veštine deteta i koordinacija razvija, tako i njihov skok napreduje. U ovom periodu skok u vodu za bebe doprinosi savladavanju prve veće ''prepreke'', odnosno upoznavanje sa vodenom sredinom. Bukvalno ''skok u nepoznato'', ali uz prisustvo roditelja je nezaboravno iskustvo!

Već od 12 do 24 meseci, kada je dete stabilnije na nogama i može samostalno da stoji na ivici bazena, ubacujemo elemenat skoka sa ivice bazena iz stojećeg položaja. I u ovom uzrastu, sa druge strane ivice bazena su takođe mamine ili tatine ruke poverenja i sigurnosti. Kada se deca oslobode samog skoka, puštamo ih da ''slučajno'' potonu i pokvase i glavu, zarone i sami uz malu našu pomoć izrone. Često tu koristimo obruč u koji deca treba da uskoče, kako bi im bilo zanimljivije. U ovom uzrastu skok je bitan jer ih priprema za veliki broj sportova u kojima ima poskoka i skokova. Takođe, priprema mišiće i radi na njihovoj elastičnosti, jer se skraćuju i opružaju pri svakom skoku. 

Od treće do pete godine skakanje u vodu treba da bude igra za svako dete. Deci je pravi doživljaj kada mogu da se popnu i skoče sa startnog bloka, kao pravi plivači, a ne samo sa ivice bazena. Naravno u ovom uzrastu zbog bezbednijeg skoka ključno je da deca nauče i gde prsti, a gde peta idu. Skok se tada praktikuje i dalje na noge, gde ih nudla i trener  kao sigurna luka čekaju u vodi. Još jedna bitna stvar je da dete u ovom uzrastu nauči da skoči u duboku vodu na noge, i iz vertikalnog položaja započne da pliva. Zašto? Zato što je neznanje prelaska iz vertikalnog položaja u vodoravni položaj jedan od čestih uzroka utapanja dece i jedna od najvažnijih stvari da shvate koliko je bitno da njihova stopala kao