24091977 Zašto je bitno da deca nauče da skoče u vodu?
top of page

Zašto je bitno da deca nauče da skoče u vodu?


Skok je jedan od ključnih elemenata za razvoj motorike kod dece, ali je bitan i za plivanje. Često deca nauče pre kako da skoče u vodu, nego na suvom.


Skok u vodu utiče sjajno ne samo na fizičko razvijanje već i na dečiju psihu. Uz svaki skok u vodu deca dodatno savladaju balans, kako da uspostave koordinaciju, preciznost pokreta, steknu samopouzdanje, ali i da budu hrabrija, snalažljivija u neprijatnim, novim situacijama. Bez obzira na uzrast deteta skok u plivanju je bitan tehnički element koji se uči od samog početka.

Deca obično oko druge godine počnu svesno da savladavaju skok kao veštinu. Većina dece nauči da pravi male skokove tako što se spuštaju niz stepenice, dok se skok, odraz sa dve noge savlada tek malo kasnije. Da li je tako i u plivanju?


Od kada sam se upustio u priču Baby Swim Club-a (2013.), i radu sa velikim brojem beba, posebno od kada su na svet stigle moja ajkulica i ribica, skok u vodu bio je uvek nešto posebno za njih, već od šestog meseca.

Skok u vodu, šta i kada da očekujete kod dece?


Još na časovima bebi plivanja od šestog meseca deca uče kako da «skoče» sa ivice bazena u vodu. Naravno, nije to akrobatski skok na glavu, već prilagođen njihovom uzrastu. Iz sedećeg položaja, dok su im noge u vodi deca već sa šest meseci mogu da skoče tj. da skliznu u bazen, u mamine ili tatine ruke. Naravno, neka deca odmah pruže ruke i skoče, dok kod neke dece je to teži proces. Međutim, kako se motoričke veštine deteta i koordinacija razvija, tako i njihov skok napreduje. U ovom periodu skok u vodu za bebe doprinosi savladavanju prve veće ''prepreke'', odnosno upoznavanje sa vodenom sredinom. Bukvalno ''skok u nepoznato'', ali uz prisustvo roditelja je nezaboravno iskustvo!

Već od 12 do 24 meseci, kada je dete stabilnije na nogama i može samostalno da stoji na ivici bazena, ubacujemo elemenat skoka sa ivice bazena iz stojećeg položaja. I u ovom uzrastu, sa druge strane ivice bazena su takođe mamine ili tatine ruke poverenja i sigurnosti. Kada se deca oslobode samog skoka, puštamo ih da ''slučajno'' potonu i pokvase i glavu, zarone i sami uz malu našu pomoć izrone. Često tu koristimo obruč u koji deca treba da uskoče, kako bi im bilo zanimljivije. U ovom uzrastu skok je bitan jer ih priprema za veliki broj sportova u kojima ima poskoka i skokova. Takođe, priprema mišiće i radi na njihovoj elastičnosti, jer se skraćuju i opružaju pri svakom skoku.

Od treće do pete godine skakanje u vodu treba da bude igra za svako dete. Deci je pravi doživljaj kada mogu da se popnu i skoče sa startnog bloka, kao pravi plivači, a ne samo sa ivice bazena. Naravno u ovom uzrastu zbog bezbednijeg skoka ključno je da deca nauče i gde prsti, a gde peta idu. Skok se tada praktikuje i dalje na noge, gde ih nudla i trener kao sigurna luka čekaju u vodi. Još jedna bitna stvar je da dete u ovom uzrastu nauči da skoči u duboku vodu na noge, i iz vertikalnog položaja započne da pliva. Zašto? Zato što je neznanje prelaska iz vertikalnog položaja u vodoravni položaj jedan od čestih uzroka utapanja dece i jedna od najvažnijih stvari da shvate koliko je bitno da njihova stopala kao i glava treba da budu na površini.

Pravilnu tehniku i siguran skok na glavu deca počinju da uče već sa pet godina, mada neka savladaju ranije, neka kasnije, nema pravila. Prvi skok na glavu se radi iz klečećeg položaja sa ivice bazena sa pravilnim položajem ruku iznad glave, a zatim se vežbanjem postepeno prelazi u polustojeći stav. Kako deca krenu da usavršavaju tehnike plivanja, tako se usavršava i sam skok u vodu i okret. Ukoliko deca u ovom uzrastu savladaju skok na glavu, kasnije će im biti mnogo lakše kada treba da se poveže start sa podvodnim udarcima i tranzicijom u plivačku tehniku.

Za decu predškolskog uzrasta skok u plivanju je bitan iz motoričkih razloga i razvoja dece uopšte. Deca koja imaju strah kada se oslobode, na kraju ne možete jednostavno da ih zaustavite da ne skaču, jer su skokovi jedan od najzabavnijih elemenata kod učenja plivanja, (Cannon Ball, Pencil, Candle, Summer sault…) Zato skok i sam okret kod elitnih plivača znaju da budu presudni u postizanju vrhunskih rezultata, posebno kod takmičenja u ''malim bazenima'' i kratkim trkama.


Česta pitanja roditelja:

Moje dete zna da pliva, ali se boji da skoči u vodu, šta da radim? Ima situacija kada dete hoće da pliva, ali se boji da skoči u bazen, bez obzira da li sedi na ivici ili stoji. U takvim situacijama najednostavnije je da mu pružite ruku kao sigurnost. Kasnije mu ponudite da skočite zajedno, najpre sa ivice, a potom i sa startnog bloka…Uz uporno ponavljanja i poverenje, strah će nestati, a skok u vodu će biti prava zabava za vaše dete. Probajte!

Kako da dete skoči u vodu bez držanja nosa? Česta situacija kod dece je da nemaju strah od dubine, visine, da znaju da skoče, ali nikako ne mogu da uskoče u vodu bez da drže nos začepljenim. Zato se na početku, na samim časovima bebi plivanja, ali i u starijoj početničkoj grupi, uči kako da se pod vodom duva kroz nos, tj. kako se prave balončići u vodi. U starijim uzrastima tehnika disanja je presudna. Najbolja vežba i najjednostavnija pravljenje balona iz nosa držeći se za ivicu bazena, npr. deset povezanih uzimanja vazduha i zaranjanja sa pravljenjem balona kroz nos. Jer upravo to se dešava pri skoku i ulasku glave pod vodu…


Svaki skok u vodu je dostižan, i bitan za razvoj vašeg deteta.


Prepustite stručnjacima da nauče vašu decu kako se pravilno skače u vodu!


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page