24091977 Od plivača do trenera
top of page

Od plivača do trenera


Kako izabrati pravog trenera plivanja za svoje dete? Kako kod dece razviti zdrav takmičarski duh, da plivaju a da uživaju? Koliko je teško uskladiti sport i školu? Ko koga trenira, i gde su granice roditelj - trener? Dileme na ova pitanja razjasnili smo u prethodnim tekstovima. Međutim, nameće se pitanje: Da li se podrazumeva da dobar plivač bude i dobar trener?

U svakoj profesiji uvek je neko bolji teoretičar nego praktičar i obrnuto... Zato i imamo profesore koji pune amfiteatre i besprekorno prenose svoje znanje i iskustvo, dok sa druge strane imamo vrhunske akademske stručnjake, koji su u svom poslu najbolji jedino kada su u «laboratoriji za mikroskopom». Jednostavno, neko zna da ispriča priču, vic, prenese poruku, a neko jednostavno izgubi nit posle prve rečenice... Tako je i sa plivačima, trenerima, mada se sve da naučiti ukoliko ima volje za tim.

Plivač ukoliko teži da bude kvalitetan trener potrebno je da:

Zna da ispriča vic, dobru priču: Nije lako biti u isto vreme i trener, pedagog. Treba znati preneti znanje deci na adekvatan način bez obzira da li su prvi put u vodi ili su iskusni plivači. Pokušajte deci od pet godina da ispričate, vic, priču tako da vas iz prve ruke shvate, čak i da ih zasmejete. Ako vam to pođe za rukom, onda ste na pravom putu deljenja znanja. Naravno, pozitivna energija koju trener prenosi na decu je neophodna, jer na taj način lakše se dolazi do željenog napretka, usvajanja znanja i veština. Sa druge strane, ukoliko vam ne pođe sve iz prve ruke, budite uporni, radite na sebi, jer se veština prenošenja znanja uči.

Često kada najmanja deca, ona od 3 godine dođu na prvi čas i trebaju po prvi put da uđu u bazen sa nekim drugim, a to nisu mama i tata, zna da bude veoma napeto. Trudim se da predvidim reakciju i pre nego što do plakanja dođe. Uz vedar govor i veliki smešak, povedem ih i pokažem sve igračke koje imamo i dam im da odaberu koju god žele i plivaju ceo čas sa njom. Verujte, na kraju je teško izvaditi ih iz vode…

Zna da «broji do 1000»: Za kvalitetnog trenera nije dovoljno ukoliko ste bili uspešan plivač, sa vrhunskim rezultatima. Jer obuka dece, neplivača iziskuje na prvom mestu strpljenje. Nekada je potrebno deci ponoviti nešto više puta, kako bi razumela šta se od njih traži. Naravno za takav pristup uvek treba naći pravu meru, dobar balans, da se ne bi izazvao kontraefekat. Zato je preporučljivo da svaki trener poznaje makar delić psihologije sporta.

Imao sam slučaj sa jednom plivačicom, koja nikako nije mogla da smiri telo pri plivanju kraul tehnike. Primenio sam sve vežbe koje sam smatrao da će joj pomoći, ali jednostavno bilo je potrebno vremena da u njoj sazri i shvati šta tačno treba da radi. Na vreme sam to shvatio i nisam vršio pritisak na nju, a napomenuo sam to isto i roditeljima. Posle nekog vremena, samo je nešto kliknulo u njoj i sada je jedna od najboljih plivačica kraul tehnike u mojoj grupi. Svako dete ima svoje vreme.

Izgradi jedinstven stil treninga: Svaki plivač koji raste u kvalitetnog trenera, neophodno je da izgradi jedinstven stil treninga i rada, zbog čega će ga deca zavoleti, poštovati, ali pri tome potrebno je deci uvek i zadržati pažnju. Nemojte očekivati da vam «drugi pišu» treninge... Ovde nije potrebno izmišljati rupu na saksiji, dovoljno je da svoje dosadašnje znanje i iskustvo stavite na papir i budete malo inovativni i razbijete svakodnevnu monotoniju treninga, trudite se da budu što raznovrsniji. Konkretno trener treba da ovlada svim elementima tehnika i elemenata uopšte u plivanju, kao i relevantnim sadržajima savremenog plivanja i trenažnog procesa. Ponekad jednostavno iako bez ikakvog značaja zatražim od plivača da plivaju u zimskim čarapama ili patikama, jednostavno nešto novo, smešno, osvežavajuće…

Bude planer, i pomalo vizionar: Svaki trening, kao i bilo koji čas u školi, potrebno je da bude dobro isplaniran... metodike i teorija sportskog treninga, zastupljeni potrebni elementi u zavisnosti od perioda trenažnog procesa,….. Svaki trener plivanja treba da postavi jasne ciljeve sebi i deci zbog čega ih nešto uči i šta oni treba da zapamte. Sa druge strane, nije nimalo lako da tempirate formu, specifične treninge, vreme potrebno za odmor vaših plivača, a pogotovo kada imate veliku grupu velikog obima godišta i raznih nacionalnosti, a ciljno takmičenje sezone je nacionalno prvenstvo njihove zemlje… pakao najblaže rečeno…

Nije lak put od plivača do kvalitetnog trenera. Međutim, svaki dečiji osmeh, kada završe trening i izađu iz bazena, potvrdiće da li ste na pravom putu!


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page