24091977 Blog gost: Julie-ann James, Aquababies Global CEO
top of page

Blog gost: Julie-ann James, Aquababies Global CEO

Julie ann James svoj život je posvetila istraživanju, edukaciji i kreiranju najboljeg porodičnog vodenog programa za bebi plivanje i celu porodicu (kreiranje uspešnog porodičnog Aquatic programa). S obzirom na to da sam odrasla u veoma takmičarski nastrojenom plivačkom okruženju u Australiji, gde morate da plivate 4 sata dnevno, potrebno je da budete u potpunosti fokusirani i posvećeni.


Danas, Julie-ann James je vodeći globalni konsultant o bebi plivanju, kao i osnivač, jedne od najvećih i najuspešnijih škola bebi plivanja.

Putuje širom sveta kako bi uradila kvalifikaciju trenera koji poseduju STA sertifikate a zatim

ih obučava u okviru svojih Aquababies ili Roditelji i Beba Akva (PABA) programa. Lepeza njenog rada prostire se globalno, trenutno od Australije, Novog Zelanda, Tajlanda, Kine, UK.

Julie ann James za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva iz svog tridesetogodišnjeg iskustva: u kom uzrastu se postižu najbolji rezultati u bebi plivanju, koja je zapravo uloga roditelja u bebi plivanju i da li su tate sve više aktivnije sa bebama u vodi?

Iz vašeg iskustva, koliko je važna uloga tokom bebinog upoznavanja sa vodom?

Smatram da je uloga nastavnika da obrazuje roditelje i objasni im zašto bebe reaguju na način na koji to čine kada su u vodi, kao i da im pomogne da imaju realna očekivanja, npr. Prirodni refleks i period razvoja dece će biti odgovorni za ono šta oni mogu ili ne mogu da urade. Tehnike obuke beba i male dece moraju biti različite, bebe uče pomoću svojih čula, zato je lep, miran čas, bez puno instrukcija, idealan. Manja deca su aktivnija i treba ih više ohrabriti kako bi naučila koordinaciju pokreta, ali obema grupama igra i zabava treba da budu glavni fokus.

Koje je najbolje vreme da se krene sa bebi časovima plivanja (koji uzrast) kako bi se postigli najbolji „rezultati“?

Što ranije to bolje, inicijalno je bebi plivanje bilo preporučivano za novorođenčad koja imaju zdravstvene smetnje, npr. teškoće pri disanju, i kako bi ih ojačali. Moji časovi započinju nakon šeste nedelje po rođenju deteta, kada se smatra da je bezbedno za majke, mada ja takođe ohrabrujem i tate da dovedu svoje bebe i ranije ako su spremni za to. Plivanje ima toliko dobrobiti po zdravlje, odvođenje vašeg deteta na plivanje će doprineti da ono bolje jede i spava.

Koga je lakše opustiti u vodi, bebe ili roditelje?

To je zapravo kombinacija oba, po mom mišljenju, obuka treba da se sastoji od objašnjenja, demonstracije i ispravke. Ako objasnite, potom demonstrirate sa detetom, i onda ispravite roditelje ako pravilno ne drže dete, na taj način radeći i sa roditeljom i sa detetom pomažete oboma da se opuste.

Sve više i više tate se priključuju bebi časovima plivanja. Da li to znači da su oni pažljiviji, ili da je neka vrsta predrasude „modernog“ roditeljstva u vodi nestala, ili je to zapravo neko novo kreativno vreme koje provode sa bebama?

Važno je da tate nađu aktivnosti u kojima uživaju sa svojim bebama, a plivanje je svakako kvalitetno vreme i prirodni senzorni aspekti dovode do toga da to postaje divna aktivnost koja ih spaja! Bebi plivačke tehnike su evoluirale zbog mnoštva istraživanja koja su dostupnija nastavnicima, ja sam lično putovala i istraživala preko 30 godina, tako da to nije neki novi koncept.


Saznajte više o Julie-Ann James i njenom radu na www.aquababiesglobal.com


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page