24091977 Uloga roditelja u časovima bebi plivanja
top of page

Uloga roditelja u časovima bebi plivanja


Uloga roditelja u časovima bebi plivanja je velika i mnogostruka, a prvenstveno veoma aktivna i u najvećoj meri i najvažnija. Maksimalni i najbolji rezultati postižu se u radu sa najmlađom decom do tri godine starosti, gde je neophodno da roditelji budu prisutni.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se insistira na angažovanju roditelja u časovima bebi plivanja. Roditelji osiguravaju i doprinose svojim prisustvom, sigurno i bezbedno okruženje za učenje, fini motorički razvoj, sopstvenu edukaciju sebe kao roditelja-učitelja, grade savršen odnos roditelj-dete i maksimalno doprinose iskorišćenju kvalitetnog vremena za vežbanje.

Koliko je uloga roditelja važna kod beba prilikom upoznavanja sa vodom?

Ovo su samo neki od razloga:

Prvo iskustvo je ključ: Roditelji su prvi učitelji plivanja, jer već kod kuće, u kadi, daju detetu prve informacije o vodi i prijatnom, i neprijatnom doživljavanju tog medija. Zato je možda i prvi početak i prvi dečji bazen ustvari kadica i kupatilo... Samo kupatilo postaje mesto zabave, uživanja, stimulacije i učenja. Roditelji bi trebalo da obezbede svakodnevno maženje, igru i komunikaciju sa vodom, da omoguće svojim bebama zabavu u vodi i kupatilo bude deo svakodnevne rutine. Ova rana iskustva učenja u kadici su zapravo detetu prvi neformalni časovi plivanja, a roditelji prvi “instruktori”. Moja deca i dan danas pored redovnog kupanja i plivanja u moru i bazenu, obožavaju večernje kupke i igre u kadi. Još uvek imam problem da ih izbacim napolje!

Poštovanje je bitno: Roditeljska aktivnost i učešće u lekcijama bebi plivanja je posebno važna, jer deca uče da poštuju vodu i shvataju da im nije dozvoljeno da plivaju ako nisu u pratnji svog roditelja. Upravo to saznanje i iskustvo koje stiču na časovima bebi plivanja smanjuju verovatnoću da će vaše dete zalutati i naći se u opasnoj situaciji. Kroz poštovanje i iskustvo na jedan sasvim prirodan i postepen način upoznajte ih sa blagodetima i opasnostima vode, naučite ih da budu prijatelji i poštuju vodu i bazen i znaju da još uvek nisu spremni da se sami druže sa njom. Probajte, videćete brzo rezultate.

Sigurnost je veća: Bezbednost beba u vodi je najbitnija. Na časovima bebi plivanja za decu mlađu od tri godine, izuzetno je važno da svako dete bude zajedno sa svojim roditeljem, adekvatno nadgledano i usmereno od strane stručnog lica. Iz tog razloga, u najranijim lekcijama bebi plivanja, koje nemaju odnos jedan na jedan, lekcije mogu biti veoma neprijatne i opasne. Definitivno je praksa pokazala, a i statistika da su bebe i deca sigurnija u vodi ukoliko su od samog početka sa roditeljima, koji im pružaju podršku.

Primera radi roditelji i deca koji su od početka bili stručno vođeni i pohađali časove bebi plivanja nikada kasnije neće imati problema da nastave sa redovnim časovima učenja plivanja, dok roditelji koji su samostalno pokušali da nauče decu da plivaju, često se obrate za pomoć kada naiđu na neki problem i ne znaju kako da ga prevaziđu, i u većini slučajeva tada je već kasno i potrebno mnogo više vremena kod nastavka učenja plivanja.

Koordinacija je bolja: Deca koja prođu kroz obuku bebi plivanja uz prisustvo roditelja na njihovim lekcijama plivanja, steći će bolju koordinaciju, postaće mnogo efikasniji plivači u odnosu na onu decu koja nisu imala tu priliku. Zato, za najbolje rezultate, pogotovo kod najmlađe dece uzrasta do tri godine, preporučuje se pristup jedan na jedan, koji se najbolje obezbeđuje u grupi uz prisustvo jednog od roditelja.

Evo konkretnog primera….Moja deca su počela sa plivanje već sa 4 meseca i kroz pokrete u vodi jako rano počela da razvijaju motoriku i mišiće, postala fleksibilnija i elastičnija pa samim tim lakše prevazilazila zadatke i na suvom!

Stabilne i sigurne ličnosti: Takođe prisustvo roditelja u ranoj fazi učenja plivanja i prvog kontakta sa grupom beba i ljudi, nepoznatog i novog okruženja, van zone komfora, pruža veliki korak pri prvom vidu socijalizacije i psihološkog sazrevanja. Vaše dete će biti opušteno i sigurno uz vas, a vaša smirenost i raspoloženje samo mogu ostaviti pozitivne emocije vezane za prvi kontakt sa vodom i drugarima.

Prisustvo i uloga roditelja su najvažniji, kao i “uputstva” koja ćete pružati vašoj deci tokom časova bebi plivanja, biće u najvećoj mogućoj meri usvojena i naučena zahvaljujući vama. Pitate se kako ćete sve to postići, naučiti, biti roditelj-učitelj? Budite strpljivi, korak po korak ćete i vi napredovati sa vašom bebom. Bitno je da sve što radite sa bebom, za početak radite u prisustvu stručnog nadzora.

Najbitnije je da ste tu u vodi sa vašom bebom!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page