24091977 Zašto su plivanje i crtanje bitni za pravilan razvoj dece?

Zašto su plivanje i crtanje bitni za pravilan razvoj dece?

22 Aug 2019

Swimming Dad

Crtanje i plivanje imaju značajnu ulogu u terapiji kod dece. Kao što papir «trpi» sve, tako i voda leči. Olovka i plivanje često pomažu da se dete izrazi na način koji mu odgovara, bez pritiska okoline u svakom smislu. Na prvom mestu ih opušta. Zamislite da deca, uzrasta od tri do sedam godina, pre svakog skoka u vodu nacrtaju nešto, a zatim plivaju i kada završe sa časom ponovo nešto docrtaju. Pitam se koju bi poruku slali njihovi crteži?  

U radu sa decom, moj papir za crtanje je bazen, a olovka svaki njihov zaveslaj. Na taj način uspeli smo zajedno da «nacrtamo» pregršt veselih, razigranih i radosnih slika! 

Od kada su moja deca pokazala interesovanje ka crtanju, papir i bojice nosimo svuda, čak i na bazen. Neverovatno je šta dečije oko zapaža i na koji način se izražava u tom uzrastu. Uključim se u njihov svet stvaralaštva, ali ne smetam. Posmatrajući ih primetio sam dosta sličnosti između crtanja u ranom uzrastu i učenja plivanja, koje doprinose pravilnom razvoju deteta.

Crtanje i plivanje daju višestruki značaj za pravilan razvoj dece (uzrasta od 3 do 7 godina):

  • Plivanje i crtanje pripremaju decu na velike korake: Plivanjem deca od rođenja pripremaju stopala za prohodavanje, telo za pravilan pokret i motoriku, dok crtanjem od najranijeg uzrasta deca pripremaju šaku za pisanje. Upravo šaka je veoma bitna i za sam osećaj vode prilikom plivanja. Taj razvoj senzomotorike kod oba obostrano je koristan.

  • Upoznaju svet kroz igru: Kroz igru plivanje dete uči da razlikuje duboko i plitko, blizu i daleko, ali i koliko ima žutih patkica na ivici bazena. Slično je i sa crtanjem. Dete koje crta od malena, zna da prepozna različite veličine predmeta, upoznaje i usvaja boje mnogo brže.