24091977 Na plaži bonton važi!
top of page

Na plaži bonton važi!


Da li vam se deslio da vam se dete na plaži poseče na staklo? Koliko puta ste se igrali sa decom u pesku, kada ste naišli na parče limenke? Da li vam je prijatno da se vaše dete igra u pesku puno pikavaca? Volite li da vam se na kupaći zalepi žvaka? Da li važi pravilo na plaži kao i u kući, da se kora od banane, žvaka, bacaju u korpu?

Nisam siguran da bi se danas roditelji usudili da puste decu da budu bosa, puze po plaži, kada bi videli šta sve ima u pesku. Sa druge strane želim da verujem da svaki roditelji izdvoji vreme da svom detetu na ličnom primeru pokaže, objasni kako se ponaša na plaži i gde je korpa za smeće.

Pravila ponašanja, bez obzira da li ste sa decom ili solo na odmoru, važe i na plaži:

Setva i žetva: Odvikavate decu od pelena. Dobro niste jedini. Dešava se da u tom procesu, pogotovo na plaži kada dete raskomotimo, ono seje sve za sobom. Ništa strašno. Ali zato kada već posejete, nemojte zatrpavati u pesak. Sagnite se, pokupite kanticom ili lopaticom i odnesite gde mu je mesto. Sutra će ponovo tu puzati, igrati se ne samo vaše, već i drugo dete.

Sa druge strane, poželjno je da bebe nose adekvatne pelene za vodu, a veći klinci nadam se da znaju tačno gde je toalet. To važi i za odrasle.

Ne ostavljajte tragove: Plaža i voda nisu kanta za smeće, niti pepeljara. Ako vam je daleko kanta za smeće, a trenutno uživate sa decom u pesku, ili solo na ležaljci, odložite smeće u kesu, ali nemojte da je slučajno zaboravite kada krenete. Ukoliko ostavite smeće, a pri tome vas vidi dete, sutra ga nemojte grditi, jer ste mu vi bili uzor kako treba da se ponaša.

Primetili ste plavu zastavicu na plaži, to znači da se neko trudio da čistoća bude na nivou. Znajte da je to mesto sa visokim kvalitetom vode, čistoće plaže, sigurnosti, usluga... Zato, i vi ostavite plažu za sobom, onako kako bi voleli da je ujutru dočekate.

Nije džabe napisano: Ukoliko čujete pištaljku na plaži, proverite da li spasilac opominje vaše dete. Nije bez razloga postavljeno upozorenje da se ne pliva, roni van obeleženog dela obale, niti blizu stena, a kamoli da se skače. Spasioci na vodi nisu policajci, oni su tu da bi nam pomogli i obezbedili bezbedno okruženje za sve kupače.

Nakon zvižduka i najave kraja kupanja od strane spasioca, sedim i gledam u roditelje koji opušteno igraju karte, dok im se deca i dalje kupaju u moru. Poštujmo pravila koja su tu zbog nas i bezbednosti naše dece…

Ribe ne jedu lubenice i čips: Mi svakodnevno ulazimo u njihov svet, koji toliko volim i koji nam prija, a sa druge strane ne vodimo računa da li mi prijamo tom vodenom svetu. Mogli bi ukoliko se pridržavamo njihovog kućnog reda i ne bacamo ostatke voća ili hrane u vodu. Ma to je more, ogromno, neće mu ništa faliti, samo će se vremenom prečistiti,… E PA NEĆE! SITO JE I NE MOŽE VIŠE DA SVARI!

Duša me boli kada sa porodicom rano ujutru dođemo na plažu i zateknemo kese od čipsa u plićaku, otpatke od lubenice, po neku mrtvu ribicu, meduzu, morsku zvezdu koje izbaci more…

Pored ovih naizgled banalnih pravila, svaka plaža ima i svoj kućni red. Ponekad, nije na odmet da ga pročitate i prenesete deci, jer prosto je neverovatno, da čim pređemo kućni prag zaboravimo šta su nas roditelji učili, a mi našu decu. Zato, krenimo od sebe i pokažimo deci svojim primerom da i plaža zaslužuje da bude čista!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page