24091977
top of page

Blog gost: Danijela Đikanović Franeta

Plivala je za PK Jadran iz Herceg Novog, odakle je i ponikla, potom za PK Vojvodinu iz Novog Sada i reprezentaciju. Danijela Đikanović Franeta, mnogostruka državna rekorderka i prvakinja sprinterskih deonica delfin i leđno. Danas kao trener državnog tima Crne Gore doprinela je svojim iskustvom da se plivanje “probudi” na ovim prostorima. Za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva da li je planina njen izbor za pripreme plivača leti, kao i da li više voli morsko ili planinsko sunce za odmor nakon plivačke sezone?

Da li više voliš leto na planini ili na moru?

Definitvno leto na moru. More, sunce, lagana garderoba. Kad se plivačka sezona završi, bez obzira da li je jul ili avgust (sve zavisi od takmičenja) tada počinje omiljeni deo godine za mene. Dok sam plivala taj period je bio ono što mi je bilo najpotrebnije, period gde sam zaboravljala na sve. I sada kao trener koristim ovo doba godine za slobodno vreme i uživanje sa porodicom.

Kakvo je tvoje iskustvo sa plivačkim pripremama na planini?

Kao prvo, moram da priznam da i nisam neki ljubitelj planine. Jeste da sam primorsko dete, ali sama činjenica da ne znam da skijam govori sve. Što se tiče održavanja priprema, dok sam bila plivač, samo jednom sam bila na planini (Zlatiboru). Iskreno, danas kao trener, do sada nisam praktikovala da vodim decu na

visinske pripreme.

Da li podržavaš praksu visinskih priprema leti na planini?

Možda i nisam prava osoba za ovo pitanje, nisam se susretala sa tim tako da što se ličnog iskustva tiče, nemam ga. Međutim u polsednje vreme često smo u prilici da čujemo da većina plivača odlazi na planinu u letnjem periodu. Visinske pripreme leti, često imaju naziv i “sveži doping” gde se organizam osveži sa dosta “mlade” krvi obogaćene čistim kiseonikom. Zato se nadam da ću barem svojoj deci omogućiti planinu i sve ono što sam ja propustila u njihovim godinama kao plivačica.

Najčitaniji tekstovi