24091977 Blog gost: Dženifer Kapala
top of page

Blog gost: Dženifer Kapala

Dženifer Kapala je višestruki dobitnik nagrade za dečiju i porodičnu fotografiju, a 2014. godine je osvojila nagradu Dečiji fotograf godine, koju dodeljuje Nacionalno udruženje dečijih fotografa, a takođe je i ambasador tog Udruženja. Fotografisanje porodice i dece pod vodom je u isto vreme i njena strast i njeno zanimanje, a kako joj je želja da oformi zajednicu, osnovala je UnderwaterKids kako bi edukovala i podržala razvoj fotografije pod vodom koja je sve više i više popularna.

Dženifer Kapala za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva koliko je umetnost, a koliko veština uhvatiti momenat “odrastanja” ispod vode, kao i na koji način roditelji mogu sami da zabeleže podvodnu foto avanturu sa decom.

Kako se uvek trudi da unapredi svoj zanat, aktivan je član NAPCP-a, a član je i organizacije Masters Photographers International. Podučavanje drugih i buđenje interesovanja kod drugih njena je strast, pa je stoga držala kurseve fotografije Babyf u Madridu, Santa Barbari u okviru Nacionalne asocijacije profesionalnih dečijih fotografa i različitih lokalnih klubova fotografa i snimatelja.

Da li je u pitanju umetnost ili veština i iskustvo kako bi se napravile sjajne fotografije beba i dece pod vodom? Koliko je pokušaja potrebno napraviti da bi se dobila jedna dobra fotografija?

Fotografija pod vodom i sticanje umeća da se do sjajnih fotografija dođe svesno, a ne slučajno, zahtevaju to da najpre budete dobar fotograf. Potrebno je da ste zaista upoznati sa tim kako funkcioniše svetlo, da umete da radite sa opremom, kompozicijom, kao i da umete da radite obradu nakon fotografisanja kako biste dobili sjajne fotografije pod vodom, jer je to za sada jedno od najizazovnijih okruženja u kojima sam fotografisala. Kada savladate tehničku stranu, sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju je razvoj te umetničke strane koju ćete izvući iz fotografije pod vodom, u smislu nečeg emotivnog, nečeg što niko ranije nije video, nešto što će vas navesti da zastanete i zapitate se. Smatram da je to ono što rade veliki umetnici. Navedu nas da zastanemo i zapitamo se. Možemo da volimo njihov rad ili ne, ali reakcija svakako nije ravnodušnost! Kada sam počela, imala sam običaj da napravim gomilu fotografija i to je sasvim u redu, ako se desi. Učimo na greškama i stalno pokušavamo iznova. Jedino tako možemo postati bolji. Sada više ne pravim gomilu fotografija kako bih došla do dobre fotografije, ali i dalje pravim više fotografija nego što to radim van vode i to je normalno. Postoji puno varijabli tako da često morate da napravite više od nekoliko fotografija kako biste dobili ono što želite!

Koji vam je bio „najizazovniji“ zadatak pod vodom? Ko je zahtevniji za rad pod vodom kada je u pitanju fotografija, bebe, deca ili profesionalni plivači?

Živimo u blizini jednog jezera i svaki put kada koristim fotoaparat u toj vodi naučim nešto novo. Jezera su neverovatno mračna i veoma je teško napraviti dobru fotografiju. Naše jezero je kao nestašno dete, promenljivo i nepredvidljivo i nikad ne znam kakve ću fotografije da napravim. Što se tiče fotografisanja osoba, dečija pažnja kratko traje tako da, kao i na kopnu, morate da delujete brzo i fotografišete ih pre nego što im postane hladno ili se umore – kada naučite kako da radite sa klijentima onda je sve lakše, ali potrebni su vreme i veštine da se do tog stadijuma dođe.

Da li imate neki savet, trik za roditelje koji žele da sami fotografišu svoju decu pod vodom?

Ključna stvar koju treba znati kod fotografije pod vodom je da uvek fotografišete kroz medijum. Vaša oprema je napravljena za fotografisanje na kopnu, gde je između objektiva i objekta samo vazduh. Pod vodom, morate da fotografišete kroz materiju i bez obzira na to da li je providna, uvek se nešto pojavi između objektiva i predmeta fotografisanja. I svetlost se drugačije ponaša pod vodom i to ne onako kako vi to očekujete. Uz sve ovo, imajte na umu i to da se predmet fotografisanja uvek pomera, vi se stalno pomerate i voda se stalno pomera i onda imate izazovnu situaciju u tehničkom smislu. Tako da, za one roditelje koji žele da fotografišu svoju decu pod vodom, savetujem da uđu u vodu sa svojom decom i zabavljaju se s njima. Fotografišite blizu površine kako biste dobili najbolje tonove kože i kako biste se zabavili – jer, sve se svodi na zabavu!

Ukoliko želite da saznate nešto više o fotografisanju pod vodom, bacite pogled na sajt https://www.underwater-kids.com/about - imamo gomilu članaka i saveta vezanih za fotografisanje dece, a takođe organizujemo i našu drugu radionicu fotografisanja pod vodom gde ćete isto moći da naučite korisne stvari!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page