24091977 Blog gost: Dženifer Kapala

Blog gost: Dženifer Kapala

17 Jun 2019

Swimming Dad

 

Dženifer Kapala je višestruki dobitnik nagrade za dečiju i porodičnu fotografiju, a 2014. godine je osvojila nagradu Dečiji fotograf godine, koju dodeljuje Nacionalno udruženje dečijih fotografa, a takođe je i ambasador tog Udruženja. Fotografisanje porodice i dece pod vodom je u isto vreme i njena strast i njeno zanimanje, a kako joj je želja da oformi zajednicu, osnovala je UnderwaterKids kako bi edukovala i podržala razvoj fotografije pod vodom koja je sve više i više popularna.

 

Dženifer Kapala za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva koliko je umetnost, a koliko veština uhvatiti momenat “odrastanja” ispod vode, kao i na koji način roditelji mogu sami da zabeleže podvodnu foto avanturu sa decom.

Kako se uvek trudi da unapredi svoj zanat, aktivan je član NAPCP-a, a član je i organizacije Masters Photographers International. Podučavanje drugih i buđenje interesovanja kod drugih njena je strast, pa je stoga držala kurseve fotografije Babyf u Madridu, Santa Barbari u okviru Nacionalne asocijacije profesionalnih dečijih fotografa  i različitih lokalnih klubova fotografa i snimatelja.

Da li je u pitanju umetnost ili veština i iskustvo kako bi se napravile sjajne fotografije beba i dece pod vodom? Koliko je pokušaja potrebno napraviti da bi se dobila jedna dobra fotografija?

Fotografija pod vodom i sticanje umeća da se do sjajnih fotografija dođe svesno, a ne slučajno, zahtevaju to da najpre budete dobar fotograf. Potrebno je da ste zaista upoznati sa tim kako funkcioniše svetlo, da umete da radite sa opremom, kompozicijom, kao i da umete da radite obradu nakon fotografisanja kako biste dobili sjajne fotografije pod vodom, jer je to za sada jedno od najizazovnijih okruženja u kojima sam fotografisala. Kada savladate tehničku stranu, sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju je razvoj te umetničke strane koju ćete izvući iz fotografije pod vodom, u smislu nečeg emotivnog, nečeg što niko ranije nije video, nešto što će vas navesti da zastanete i zapitate se. Smatram da je to ono što rade veliki umetnici. Navedu nas da zastanemo i zapitamo se. Možemo da volimo njihov rad ili ne, ali reakcija svakako nije ravnodušnost! Kada sam počela, imala sam običaj da napravim gomilu fotografija i to je sasvim u redu, ako se desi. Učimo na greškama i stalno pokušavamo iznova. Jedino tako možemo postati bolji. Sada više ne pravim gomilu fotografija kako bih došla do dobre fotografije, ali i dalje pravim više fotografija nego što to radim van vode i to je normalno. Postoji puno varijabli tako da često morate da napravite više od nekoliko fotografija kako biste dobili ono što želite!