24091977 Blog gost: Iva Popović
top of page

Blog gost: Iva Popović


Više od decenije predvodi „podvodne balerine“. Iva Popović, predsednica Saveza za sinhrono plivanje Srbije, i član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) za ciklus Tokio 2020. Za Swimming Dad kao #Blog gost, Iva otkriva na koji način “bebi plivanje” priprema devojčice da uđu u svet umetničkog plivanja, šta je to što plivačicu čini budućom “podvodnom balerinom”, kao i zašto je sinhrono plivanje najbolji sport za devojčice?

Na koji način plivanje (bebi plivanje) može da pripremi olakša devojčicama da uđu u svet umetničkog plivanja?

Upravo “bebi plivanje” može mnogo da doprinese ulasku devojčica u svet “balerina u vodi” (umetničkih - sinhronih plivačica) time se upoznaju sa vodom, oslobođaju se straha od vode, uče da se održavaju. Kroz održavanje uče osnovne elemente, figure kroz koje istražuju vodu (explore the water). Kako bi se elementi, figure uvezivale odnosno povezivale u celinu, koreografiju moraju da nauče pravilno osnove tehnika plivanja koji su neophodni za ovaj sport.

Sa plivanjem počinju da razvijaju koordinaciju pokreta i mišića, pravilno disanje (kapacitet) koje je veoma bitno u umetničkom - sinhronom plivanju obzirom da izvođenje jedne koreografije (rutine) se odvija više pod vodom nego van nje.

Sa koliko godina devojčice mogu da se uključe u ovaj sport i postanu “podvodne balerine”?

Idealno je sa 5 ili 6 godina jer od tog momenta može da se radi kako na elementima

sinhronog plivanja - figurama tako i na fleksibilnosti, suvim treninzima. U tom dobu najlakše usvajaju nova znanja i veštine.

Kod sinhronog - umetničkog plivanja pored vode jako su bitni i suvi treninzi na kojima se radi na fleksibilnosti, zatim osećaj ritma je bitan, tako da je pored vode neophodno vežbanje klasičnog baleta, gimnastike pa i akrobatike. Dok u ovom dobu, mlađem počinju da stiču radne navike koje im pomažu što za bavljenjem sportom što za život uopšte.

Sinhrono plivanje je sport kojim mogu početi da se bave i starije devojčice i dečaci, za same elemente sinhronog plivanja, razvoj fleksibilnosti, koordinacije, motorike biće potrebno malo više vremena, ali je moguće. Često nam se javljaju devojčice koje su se bavile baletom, ritmičkom gimnastikom i one su već većim delom ušle u naš sport, a na nama je da to njihovo znanje “ubacimo” u vodu.

Da vas pitaju: Koji je to sport idealan za moju devojčicu, rekli bi...?

Sinhrono - umetničko plivanje je spoj baleta, gimnastike, ronjenja, plivanja… uz muziku a kada na sve to dodate šminku, frizuru i predivne kostime sa šljokicama… Da definitivno je najbolji sport za devojčice!

Zašto? Sinhrono plivanje je veoma obiman i kompleksan sport, ali je predivan! Baš zbog te kompleksnosti. Uči nas lepom držanju, eleganciji pokreta, samouverenosti! I sinhrone - umetničke plivačice moraju da znaju da se šminkaju. Šminka je sastavni deo našeg sporta. Zatim, timski je sport. Što im daje mogućnost druženja i sticanja prijateljstva za ceo život… Čak i solistiknje moraju znati timske koreografije. Sve treniraju zajedno, međutim ako je neka od plivačica karakterno solistkinja samo joj daje plus da svoj solo nastup pokaže još bolje.

Foto: Najbolje srpske sirene “podvodne balerine” su Jelena Kontić i Nevena Dimitrijević, koje su 2018. godine bile 12. na FINA svetskoj rang listi u disciplini duet. Želja im je da se kvalifikuju za OI Tokio 2020.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page