24091977 Da li bebi plivanje priprema devojčice za umetničko plivanje?
top of page

Da li bebi plivanje priprema devojčice za umetničko plivanje?


Koji je to sport idelan za moju devojčicu? Plivanje i gimnastika su uvek pravi izbor za svaku devojčicu kao osnova za dalji razvoj. Međutim u nekom momentu odrastanja devojčice požele da budu balerine. Ples i okret uz muziku ih opčine, ali i roze haljinica. Ukoliko se tome doda vodeno okruženje čarolija je veća, a “podvodna balerina“ okretnija i sjajnija. Moja već sa dve godine danima pleše oko bazena!

Na koji način plivanje priprema devojčice za umetničko plivanje? Iako je veoma ženstven i na oko lagan ovaj sport je i veoma zahtevan. Da bi vas “podvodna balerina“ ostavila bez daha dok je gledate kako pleše potrebo je da poznaje odlično plivačke tehnike, da ima izvanredan osećaj za vodu, bude fleksibilna, da ima snagu za svaki pokret, okret, kao i osećaj za ritam i prostor. Na sve to ih i plivanje priprema od prvog časa.

Plivanje devojčicama olakšava da uđu u svet umetničkog plivanja i postanu “podvodne balerine“. Ovo su samo neki od elemenata koji povezuju plivanje i sinhrono još kroz časove bebi plivanja:

  • Plutanje sa zaveslajem: Od najranijeg uzrasta plivanje vašu devojčicu priprema za umetničko plivanje. Deca već od šest meseci na časovima bebi plivanja uče da se održavaju na vodi, leže na leđima bez straha. Ovakvi elementi se čak koriste i kod učenja samospašavanja kod beba i mlađe dece. Održavanje na vodi ili plutanje sa zaveslajimma je bitan element kasnije za sinhrono plivanje.

  • Muzika i ritam: Elemente plivanja, “gimnastike” i plesa još od bebi časova povezuje muzika i dobar ritam. Aktivnost beba uz muzičko iskustvo u vodi stimuliše dodatno njihov razvoj. “Učenje“ plivanja po savremenim metodama uz pesmu i dobar ritam preporučuje se u prvoj godini ili između druge i treće godine života. Ritam (ruku i nogu) u kasnijem uzrastu deci tokom savladavanja tehnike plivanja može samo pomoći. Na taj način, vaše “podvodne balerine” biće spremne kada dođe vreme za ozbiljan podvodni ples. Jer, niz ritmički povezanih plivačkih pokreta i figura u vodi usavršavaju se tokom umetničkog plivanja. Naravno u ritmu prateće muzike.

  • Tehnike disanja: Ukoliko ne uskladite ritam disanja sa svakim zaveslajem u plivanju možete “izgubiti” trku, a u sinhronom željenu “figuru”, jer se deo koreografije izvodi sa glavom ispod vode. Većina plivača u punom treningu može da zadrši dah oko tri minuta i prepliva oko 75 metara bez dodatnog daha. To se naravno vežba u starijem uzrastu kroz vežbanje podvodnih udaraca nogu bez disanja npr. u serijama na vremenski režim po 25 ili 50 metara. Međutim, ukoliko devojčice krenu od najranijeg uzrasta da plivaju, čak i kroz bebi plivanje uče tehnike disanja. Tako što ih učimo da zadrže prvo dah, a potom povezujemo nekoliko zarona i izrona u jednu celinu. To je proces.

  • Skok i okret: Ovi elementi su sastavni deo plivanja, ali i umetničkog plivanja. Skok u plivanju je tehnički element koji pomaže dodatno u savladavanju balansa, uspostavljanju koordinacije, ali i preciznost pokreta. Još na časovima bebi plivanja od šestog meseca deca uče kako da “skoče“ sa ivice bazena u vodu iz sedećeg položaja prvo. Kasnije se taj skok usavršava, da bi se kod sinhronog plivanja postigao momenat umetnosti tj. istovremenog skoka u grupi, a potom i akrobatskih skokova kada vas tim kao iz katapulta izbacuje iznad vode na sredinu bazena.

  • Osećaj u prostoru: Da bi mogli da odplivate od jedne do druge ivice bazena koordinacija u prostoru je veoma bitna, bez obzira što je staza u kojoj se pliva obeležena. Smešno možda jeste, ali ima dece koja dok plivaju u obeleženoj stazi stalno naginju ili ka desnoj ili ka levoj strani. Kod bebi plivanja deca se od početka uče da se kreću u formaciji ili željenom smeru grupe, pogotovo kada u času ima veći broj beba. Na taj način ih pripremamo da se kreću precizno u određenom prostoru i poštuju smer kretanja. Na kraju, bez osećaja u prostoru teško da mogu da budu “podvodne balerine”.

  • Tehnike plivanja: Zašto su bitne tehnike plivanja za umetničko plivanje? Neće moja ćerka plivati delfin, zar ne… Ne neće! Međutim, svaka tehnika plivanja olakšava dalji razvoj sinhronih plivačica. Takođe sculling vežbe po dužini bazena u različitim položajima i plivačkim tehnikama razvijaju osećaj za vodu ne samo plivača, već posebno sinhronih plivačica.

  • Vežbe snage: Da bi vaša princeza mogla da izbaci nogu iz vode potrebno je dosta snage, kao i koordinacije pokreta. U plivanju da bi otplivali 50m slobodno za 22 sekunde, nije vam potrebna samo plivačka tehnika, već i snaga. Suvi trening je odličan za proveru i razvoj izdržljivosti, fleksibilnosti, snage kako kod plivača tako i kod sinhronog plivanja.

  • Timski rad: Kod bebi plivanja roditelj i dete već čine tim, i uz podršku drugara znaju da naprave prave rezultate. Tako je i u plivanju kao i u sinhronom, timski rad daje one prave uspehe. Plivačka štafeta je skup najboljih pojedinaca sa istim ciljem ostvariti najbolji rezultat, gde uvežbanost pri izmenama igra jednu od najvažnijih uloga, dok u umetničkom plivanju ukoliko ne “dišete” isto kao i vaš saigrač vodena figura može biti više karikatura. Od najranijeg uzrasta u plivanju deca uče kako da plivaju u timu, u stazi. U mojoj zemlji na plivačkom treningu zna da bude i po 12 plivača u istoj stazi, e tada dolazi do izražaja, tim, disciplina i poštovanje. Na taj način se postavlja temelj za dalje usavršavanje kroz umetničko plivanje.

Bez obzira da li je vaša devojčica deo bebi “plivačkog” tima, iskusna plivačica ili početnik u sinhronom plivanju, najvažnije je da od početka upozna vodu, stekne savršen osećaj za nju, postane prijatelj sa njom. Tada, verujte sve je lakše kao i sam izbor, jer vaša mezimica može biti šta god poželi u vodi, čak i ”podvodna balerina”, a pri tome sigurna i opuštena!

Da li ste izabrali pravi sport za vašu devojčicu?

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page