24091977 Blog gost: Sebastian Sabo

Blog gost: Sebastian Sabo

6 May 2019

Swimming Dad

Reprezentativac Srbije Sebastian Sabo je aktuelni osvajač bronzane medalje na 50m delfin sa Evropskog prvenstva u Kopenhagenu (Danska) 2017. u malim bazenima, takođe polufinalista Svetskog prvenstva u Budimpešti iste godine. Plivajući 50m leptir tehnikom, na takmičenju u Debrecinu (Mađarska 2019.) Sabo je zaustavlo štopericu na 22,9 sekundi. Isplivavši trku za manje od 23 sekunde postao je 20. najbrži plivač u ovoj disciplini u istoriji i trenutno broj 1 u svetu!

Pored odličnog individualnog nastupa zabeležio je i nastup u istorijskoj štafeti 4x100 slobodno na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. koja je zauzela 9. mesto i za malo ostala bez svetskog finala. Danas kao plivač PK Senta (Srbija), za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva da li je za njega plivanje trka “pojedinaca” ili štafeta najboljih, koju lekciju je savladao plivajući štafetu za reprezentaciju, kao i koja štafeta je za njega ostavila najači ustisak, koju bi sutra ponovo otplivao i zašto?

Da li je plivanje trka “pojedinaca” ili štafeta najboljih (iz tvog iskustva)?

Mislim da se to razlikuje od plivača do plivača. Svaki pojedinac ima sopstvenu trku koju najviše voli, taktiku za tu odredjenu trku, način pripreme kako pre treninga, tako i pre same trke kada je najbitnije. S obzirom da sam u poslednje vreme upoznao razne vrhunske plivače iz različitih zemalja, shvatio sam da smo svi različiti. Od 100 sportista ima 100 različitih načina da se dođe do istog ili približnog rezultata. Nešto što jednom sportisti pomaže i prija, nije garancija da će to prijati ostalima koji se takmiče u istoj disciplini. Te zbog navedenih stvari, moje mišljenje jeste da je plivanje isključivo "trka pojedinca". Kada se nalaziš na bloku neposredno pred start, sam si na njemu i sam si u stazi sve do kraja trke. Naravno, do toga ne može da se dođe bez podrške ostalih kao što su porodica, trenera, prijatelja itd. Ali ipak ti si taj koji mora da odradi sve kako treba.

Šta je to što donesi štafeta svakom plivaču, a plivanje ne? Šta je tebe štafeta naučila?

Ovde bih se nadovezao na prethodni odgovor. Smatram da je plivanje "trka pojedinca", ali isto tako da jedna "trka pojedinca" predstavlja 1/4 deo od štafete. Ovde već od te tvoje trke zavise ostala tri člana štafete i konačan rezultat, te postoji dodatan pritisak. Ubeđen sam da štafeta izvlači maksimum iz svakog plivača, jer predstavljaš ne samo sebe, već svoj klub ili državu u datom trenutku. Vrlo je često situacija da su članovi štafete međusobno rivali u individualnim trkama, međutim kada se nalaze zajedno u štafeti tu se gubi osećaj rivaliteta i postoji osećaj pripadnosti. Pripadamo nečemu gde svaki pojedinac donosi svoj maksimum i bori se za ostale članove do zajedničkog cilja.